Demonstenes Opublikowano 6 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2005 Witam, Zainstalowalem na komputerze z W2000 mandrive. Jednak komp okazal sie troszke zbyt stary :sad: i chcialbym ja usunac. I teraz pytanie - jak to zrobic, aby tez przy okazji usunac lilo(znajduje sie w MBR) - czy zwykly format dysku wystarczy ? Jestem calkowitym nowicjuszem w kwestii linuxa wiec prosze o w miare szczegolowy opis dzialania.... PZDR ps. te puste tematy to ewfekt awarii bazy danych forum :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sid Opublikowano 6 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2005 Usunąć partycje jakims programem do partycjonowania i załozyć jaką tam chcesz, np. FAT ;) A co do MBR - poszukaj na forum gdzie i jak wydać komendę fixmbr. Albo napisze - wkladasz plyte z W2000, wlaczasz konsole odzyskiwania i piszesz: fixmbr ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Demonstenes Opublikowano 7 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2005 Wielkie dzieki-zadzialalo i wszystko jest ok :) PZDR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 7 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2005 ewentualnie fdisk /mbr :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dem Opublikowano 19 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2005 Podepne sie pod temat. Mam HDD 80GB (4 partycje po 20 GB). Na C mam WinXP, a na pozostałym różne inne duperele. Dostałem dziś Mandrive i mam małe pytanko. Partycje pozostaną bez zmian i na C zamiast XP chcialbym zainstalować Mandrive. Domyślam sie ze z tym nie bedzie problemów. Ale czy później jak bede chcial spowrotem wrzucic XP, to nie bedzie zadnych problemów podczas instalacji? Wystarczy jak zawsze format C i po sprawie? Jeszcze jedno cały dysk mam na NTFS, czy jak bede instalowal Mandarynke, to zostawić ten format plików, czy dać inny? Pozdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
btal Opublikowano 19 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2005 Problemów nie będzie. Problemy mogą wystąpić z ponowną instalacją WinXP (niekoniecznie, ale z nim wszystko jest możliwe). Linuksa _nie_da_się zainstalować_ na NTFS, przy instalacji Mandrivy będziesz musiał wybrać typ systemu plików (domyślnie Ext3, dostępne są też inne). Dane na pozostałych partycjach będą tylko do odczytu (zapisu na NTFS spod Linuksa nie polecam, jest to nadal rozrywka dla ludzi o mocnych nerwach i pełnych backupach :) ). P.S. Zwsze w takich sytuacjach dobrze jest zrobić backup ważniejszych danych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...