Skocz do zawartości
EsiuWWW

Białoruś

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ponieważ temat ostatnio w polskich mediach jest gorący, a pierwsze emocje z nim związane już opadły, tak więc zakładam owy temat. Jakie macie zdanie na powyższe zagadnienie?, jakie według was są obecne stosunki Polsko-Białoruskie?, jaka według was jest przyczyna owego konfliktu? i czy waszym zdaniem jest to wina tylko Białorusi?, czy róniweż polskiej dypolmacji, co według was Polska powinna w tej sytuacji uczynić?

Kilka linków (tak na szybko)

1

2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponieważ temat ostatnio w polskich mediach jest gorący, a pierwsze emocje z nim związane już opadły, tak więc zakładam owy temat. Jakie macie zdanie na powyższe zagadnienie?, jakie według was są obecne stosunki Polsko-Białoruskie?, jaka według was jest przyczyna owego konfliktu? i czy waszym zdaniem jest to wina tylko Białorusi?, czy róniweż polskiej dypolmacji, co według was  Polska powinna w tej sytuacji uczynić?

Kilka linków (tak na szybko)

1582365[/snapback]

Moje zdanie jest takie, że jest to wina polskie dyplomacji, Polacy tak patrząc jako kraj są niczym ważnym a skaczą do każdego i wszędzie się pchają. Powinniśmy mieć dobre stosunki z każdym krajem, a nie narażać się.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje zdanie jest takie, że jest to wina polskie dyplomacji, Polacy tak patrząc jako kraj są niczym ważnym a skaczą do każdego i wszędzie się pchają. Powinniśmy mieć dobre stosunki z każdym krajem, a nie narażać się.

1582551[/snapback]

Sorry Luks ale znasz sytuacje ze tak piszesz? Przeciez to nie my "zaczelismy" tylko wladze Białorusi, wiec jak mielismy zareagowac?

Oj przepraszamy to nasza wina i tego zlego Zwiazku Polakwo ? No sory ja na cos takiego bym nie poszedl.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorry Luks ale znasz sytuacje ze tak piszesz? Przeciez to nie my "zaczelismy" tylko wladze Białorusi, wiec jak mielismy zareagowac?

Oj przepraszamy to nasza wina i tego zlego Zwiazku Polakwo ? No sory ja na cos takiego bym nie poszedl.

1582733[/snapback]

Znam tyle co z wiadomości w TV.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety sprawy polsko -bialoruskie sa bardziej zagmatwane niz sie nam wydaje. Sadze ze Bialorus za mocno trzyma sztame z rosja ktora co tu duzo mowic nas nie za bardzo "lubi". A imperialistyczne zapedy Putina to jest paranoja. Jednej rzeczy nie moge skumac jak nasi politycy notabene pewnie byli PZPRowcy pchaja sie w objecie Rosji ktora nas po raz kolejny zrobi w ch......... Jest to straszne mam nadzieje ze kiedys moze w niedalekiej przyszlosci sie zmieni.

PS oby z tego nie wyszedl jakis wiekszy bigos typu konflikt militarny. A swoja droga Polska a raczej jej politycy probuje odgrywac we wszystkim role bez wzgledu na konsekwencje, sporo bylo i bedzie takich przypadkow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako że już jestem (po imprezie) moge się wypowiedzieć

@Buu

Konflikt obecny rozpoczął się po tym jak polski sejm podją uchwałę potępiającą Białoruś za brak demokracji, czego odpowiedzią było.... (wiecie)

@luks__pl

Częściowo się zgadzam, ale wina leży po obus tronach z większym naciskiem jednak na strone Białoruską

@mib

Powiem ci nie widze a żeby pchaliśmy się w objęcia Rosji, wręcz przeciwnie kurs naszej polityki jest zderzeniowy z kursem polityki rosyjskiej, Rosjanie chcą poprostu utrzymać wpływy w swocih byłych republikach, my natomista wręcz przeciwnie chceamy a żeby te republiki się w pełni usamodzielniły

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Buu

Konflikt obecny rozpoczął się po tym jak polski sejm podją uchwałę potępiającą Białoruś za brak demokracji, czego odpowiedzią było.... (wiecie)

1583259[/snapback]

Wiesz Esiu co innego jest potepienie, kazdy moze potepiac, a co innego wydalanie dyplomatow, aresztowania dzialaczy "partyjnych" i tym podobne.

Nie przecze ze Polskie wladze pchaja sie niewiadomo gdzie, ale co mieli zrobic? przeciez na Białorusi zyje ( jezeli dobrze pamietam, a jezeli nie to mnie poprawcie ) 400k ludzi pochodzenia Polskiego. Przeciez to glownie o nich chodzi. Wiem wiem powiecie ze dodatkowo o pokazanie "sily" politycznej jaka "dysponuje" Polska, moze tak a moze nie.

Powiem jedno co sie stalo to sie nie odstanie, a to co teraz wyprawiaja Białoruskie władze wola o pomste do nieba. Chca blokady gospodarczej/politycznej ze strony UE? przeciez juz francja powiedziala ze zrobi to co Polska postanowi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież Polska nigdy nie miała dobrych stosunków z Rosją (Łukaszenka słucha Putina). Cała ta sutuacja to sondowanie reakcji UE w takiej sytuacji przez prezydenta Fedracji Rosyjskiej, czysta gra polityczna. Moim zdaniem nie należy nic robić, po prostu zlać ich. Efektów jakiejkolwiek działalności i tak nie będzie (poza pogorszeniem sytuacji Polaków w Rosji i na Białorusi), a Putin osiągnie swój cel.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież Polska nigdy nie miała dobrych stosunków z Rosją (Łukaszenka słucha Putina). Cała ta sutuacja to sondowanie reakcji UE w takiej sytuacji przez prezydenta Fedracji Rosyjskiej, czysta gra polityczna. Moim zdaniem nie należy nic robić, po prostu zlać ich. Efektów jakiejkolwiek działalności i tak nie będzie (poza pogorszeniem sytuacji Polaków w Rosji i na Białorusi), a Putin osiągnie swój cel.

1583442[/snapback]

Moim zdaniem się mylisz Łukaszenko słucha Putina, ale nie mozna powiedzieć iż jest to marionetka która realizuje polityke Kremla, Łukaszenko realizuje w znacznej mierze swoją polityke, trzeba pamiętać iż był ona dykatorem już za Jelcyna, przecież po co powstał ten cały ZBiR (Związek Białorusi i Rosji) Łukaszenko uważał iż po połeczeniu się obydwu państ będzie mieć szanse objąc prezydenture nad obydwoma państwami, gdyz w na tle pijaka Jelcyna, dla przeciętnego Rosjanina tęskniącego za ZSRR jawił się w miare przyzwoicie, plany te pokrzyżował właśnie Putin dlatego integracja obydwu krajów praktycznie stanęła w miejscu i jak do niedawna uważało się (komentatorzy) iż Białoruś z Rosją się połaczy to dziś nikt już o tym nie wspomina, natomiast no Putina Łukaszenko jest skazany, gdyż kraje jest ekonomicznie od Rosji zależny, pozatym tylko w Rosji jest on przyjmowany

@Buu

Masz rację, chodzi mi tylko iż tą uchwałą skierowaliśmy oczy prezydenta Białorusi na nas, w wyniku czego cierpi mniejszość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy pamiętasz skad się wziął Putin. Został mianowany premierem przez Jelcyna (tak trochę znikąd) i tak naprawdę wyznaczony na następcę. Także nie można oddzielac tego co się działo z Jelcyna od czasów Putina bo są oni mocno powiązani.

Co do Jelcyna. Pijak nie pijak, ale rządził twardą ręką (jak zresztą każdy władca w Rosji który miał coś do powiedzenia).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi