Skocz do zawartości
FLITH

SDR na DDR - warto?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

Prosze o porade, bo juz sam nie wiem co robic... mam ASUS-a A7V133 + 256 MB SDRAM (noname) + Athlon XP 1600+ (WindowsXP Pro). Zajmuje sie grafika m.in. Photoshop, Illustrator i tutaj pojawia sie pytanie - czy oplaca sie przesiasc na jakas mobo z DDR-ami (zaznaczam, ze moglbym co najwyzej kupic wtedy 256 MB pamieci), czy lepiej zostac przy tym co mam i kupic markowe pamieci Kingstona, ale juz 512 MB. Jak myslicie?

Tak sobie mysle, ze jak juz kupowac plyte to lepiej poczekac na KT-400A, ale... czekac i czekac. Chyba lepszym wyjsciem jest dokupic ramu i posiedziec na tym co mam przez jakis czas. Za zaoszczedzone pieniadze moglbym sobie sprawic chlodzenie wodne i troche proca podkrecic.

Prosze, poradzcie cos... mam metlik w glowie.

--

Pozdrawiam, FLITH

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nio na pewno na DDR oplaca sie przesiasc. Plytki z KT400 sie nie oplaca. W 200% jest spoczko KT333. Do tego pamiatki 333mhz i masz zestawik o niebo lepszy niz od obesnego. Co do plytek polecalbym cos z MSI lub Shuttle - na nich procki kreca sie poprostu niesamowicie :):):) sam wiem bo wlasnie testuje procka na 1700+ na 2100* i narayie full stabilnosci :D:D:D naprawde warto :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mysle, ze w twoim przypadku leszym rozwiazaniem bedzie jednak dolozenie pamieci do tego co masz. Podejzewam, ze ktos mi wytknie jakas niewiedze, ale przy obrobce grafiki komfort pracy bedzie zdecydowanie lepszy na wiekszej ilosci pamieci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli zajmujesz się grafiką to potrzebna jest duża ilość pamięci.. ale ... najlepiej zainwestować już w DDR, a nie dalej się ładować w SDR`y.

W tej chwili nie opłaca Ci się przesiadać 256MB SDR -> 256MB DDR i KT333/400 z dwóch powodów.

1. Pamięci drożeją

2. Już jest nForce2 !!

Lepiej zaczekać (tak do marca) i kupić 512MB DDR z płytką na chipsecie KT400A lub nForce2.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

.....a jeszcze lepiej poczekać do czerwca, bo będą już DD-Ram 2 :P Można tak bez końca.....błeee :)

taaaa a pozniej do wrzesnia bo bedzie obnizka :D ;)

Axcel ma racje nie laduj sie dalej w SDR'y kup 256 DDR i jak najshybciej dozbieraj kase na drugie 256MB (wiem latwo mowic trodniej zrobic :D )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Twoim przypadku, absolutnie nie ma po co się przesiadać na DDR. Po pierwsze, wzrost wydajnośći w stosunku do platformy SDR jest niewielki, a sens takiej zamiany głównie leży po stronie gier.

Do grafiki, absolutnie zbędne są Ci te dodatkowe funkcje, a lepiej przeczekać ten okres wraz z bardzo tanimi SDR, i dopiero w przyszłym roku zamieniać, kiedy skok wydajnośćiowy będzie naprawdę zauważalny. W tej chwili największą zmianę zobaczyłbyś we własnym portfelu, a w wydajności systemu jedynie nieznaczną.

Owszem, gdybyś teraz kupował nowy sprzęt, to odradzałbym inwestowanie w podstarzałe już SDR, ale nie w momencie, kiedy masz platformę już gotową i pracującą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...