kubil Opublikowano 7 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2005 Chciałbym stworzyć domową sieć LAN, opartą na dwóch komputerach z dostępem do internetu. na razie jeden komputer polączony jest do net-u (ADSL). W tym kompie jest zintegrowana karta sieciowa (Realtek Fast Ethernet), która połączona jest z routerem Microcom ADSL DeskPorte Router USB400 (ma wbudowane 4 porty Ethernet), a ten polaczony jest do internetu. Chciałbym się spytać, czy to wystarczy do połączenia z drugim komputerem (wiem oczywiście o karcie sieciowej w drugim komputerze). Czy tak skonfigurowana sieć będzie działać? :sad: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aquarium Opublikowano 7 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2005 Wystarczy zwykły kabel sieciowy - taki jakim masz podpięty komp do routera ... Do tego konfiguracja TCP/IP na drugiej maszynie i będzie działać. Masz na routerze DHCP czy przypisane stałe IP w podsieci? Jak DHCP to nie musisz nic konfigurować na drugim kompie, a jak stałe to przepisz to co masz w swoich ustawieniach TCP, tylko numer IP ustaw np o jeden wyższy... I przejrzyj tematy na forum, było to wałkowane do zerzygania .... :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubil Opublikowano 7 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2005 Wielkie dzięki. Co do twojego zapytania to szczerze mówiąc... nie wiem. W ogóle sprawa z moim routerem wygląda dziwnie. A mianowicie: kiedy firma zakładała mi stałke dostałem wyżej wymieniony router. Tyle że bez żadnej instrukcji, bez steroowników i powiedziano mi ze nie da sie połaczyć dwóch kompów do tego routera. Ale ja poszukałem w necie i stiwerdziłem że jednak mozna... Połączyłem go kablem od drukarki, sterowniki ściągnąłem z sieci i zainstalowałem. Nie wiem jeszcze jak mam skonfigurować to urządzenie jak juz kupie 2 kartę sieciową ale myslę, że to wyjdzie w praniu... albo poprosze o pomoc. :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...