Gość rafifeo Opublikowano 8 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2005 Czy ktos moze wie jak zrobic plik startowy?? i jeszcze w jakim jezyku programowania mozna zrobic program i odpalic go na kompie bez windy i bez zadnego systemu operacyjnego?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sid Opublikowano 8 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2005 Plik startowy? Bo nie qmam... Ale z dalszego opisu wnioskuje że chcesz kernel własny uruchomić. Od razu mówie: to nie jest łatwe - ba - to jest rbardzo trudne... No może łatwe będzie żeby Twój OS wypisywał: "Hello world" ;) Poszukaj na binboyu(bodajze binboy.sphere.pl, jak nie to na googlu poszukaj) był kurs pisania OS'a(podstawy, jak zacząć)... Ale do tego trzeba być bardzo dobrym programistą ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość rafifeo Opublikowano 9 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2005 postaram sie byc dobry, nawet bardzo :) thanks moze ktos ma inne podpowiedzi bym byl wdzieczny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antrykot111 Opublikowano 10 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2005 A ja tak z ciekawości spytam. Jak sie testuje OS'a. Bo podczas pisania trzebe co jakiś czas uruchomić program i sprawdzić czy wszystko jest ok. Czy za każdym razem trzeba rebootować kompa i ładować nowy os, czy można go uruchomić przez jakiś emulator ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sid Opublikowano 10 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2005 A ja tak z ciekawości spytam. Jak sie testuje OS'a. Bo podczas pisania trzebe co jakiś czas uruchomić program i sprawdzić czy wszystko jest ok. Czy za każdym razem trzeba rebootować kompa i ładować nowy os, czy można go uruchomić przez jakiś emulator ? 1587570[/snapback] Bohs, czy też bochs, nie pamiętam bo nie używałem ;) VMWare Workstation Microsoft Virtual PC Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość rafifeo Opublikowano 10 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2005 pomoze ktos z tym plikiem i os'em?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sid Opublikowano 10 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2005 pomoze ktos z tym plikiem i os'em?? 1587658[/snapback] A dokładniej? Z czym jeszcze masz wątpliwości? ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość rafifeo Opublikowano 10 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2005 na google nie moge znalezc, a chcialbym sie dowiedziec jak zaczac pisac os i jak zrobic plik startowy (bootloader) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antrykot111 Opublikowano 10 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2005 (edytowane) Sid: Dzięki, może kiedyś w praktyce wykorzystam :) //edit rafifeo Jeśli cie to interesuje to jest jeszcze kurs pisania os'a by agent_J. Autor pominoł tam chyba bootloadera, używając jakiegoś gotowego, chyba grub'a. Ale to pozwoli zaoszczędzić troche czasu i sił na ciekawsze rzeczy, chyba że zależy ci na tym loaderze :) Kurs OS'a by Agent_J Edytowane 10 Sierpnia 2005 przez antrykot111 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sid Opublikowano 10 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2005 Coby OS'a pisać to trzeba być guru ;) Ja kiedyś miałem taki pomysł ale szybko zrezygnowałem - no chyba że dla zabawy chcialbym ujrzec napis Hello World ;) Już lepiej zrobić własne distro Linuksa - chociażby na podstawie projektu Linux From Scratch, lub livecd scripts(tworzenie LiveCD z jakiegoś zainstalowanego/skonfigurowanego Linuksa). Myślałem też kiedyś na jakichś "autorskich modyfikacjach" do Win98 - doszedłem do tego że zajmował on ~120mb. Ale na to trzeba mieć pomysł żeby zrobić coś nowego z czegoś starego ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antrykot111 Opublikowano 10 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2005 (edytowane) Coby OS'a pisać to trzeba być guru Jak zobaczyłem kurs, i ile rzeczy trzeba umieć to stwierdziłem że jeszcze dużo nauki przedemną :) Swoją drogą to mógłbym sie wreszcie zacząć uczyć asm'a bo w sumie to przydatna rzecz.Raz sie już za niego zabierałem, ale jakoś nie wyszło, może tym razem będzie lepiej...:D //edit A M$ udostępni kiedyś źródła jakiegoś podstażałego winka ?? A może już są, tylko ja nic nie wiem :) ? Edytowane 10 Sierpnia 2005 przez antrykot111 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość rafifeo Opublikowano 10 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2005 A czy nie mozna pisac os w turbo pascalu? jakis malutki systemik w pascalu + botloader = fajna zabawa :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antrykot111 Opublikowano 10 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2005 (edytowane) A czy nie mozna pisac os w turbo pascalu? 1588554[/snapback] Nigdy nie pisałem os'a, ale w googlu na pierwszy rzut oka słowo os tutorial i pascal w parze nie idą :) W sumie tat czy siak trzeba umieć coś asm'a, bo bez tego ani rusz :wink: jakis malutki systemik w pascalu + botloader = fajna zabawa :)Albo ból głowy :) Edytowane 10 Sierpnia 2005 przez antrykot111 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Contrast Opublikowano 11 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2005 Jeśli znajome ci są zagadnienia z Architektury komputerów tzn: (fizyczna organizacja procesora , mikroprogramy , pamięć , dyski itp) oraz takie tematy z systemów operacyjnych jak : -stany procesów(wątków) , algorytmy kolejkowania takie jak FIFO LIFO FCFS czy priorytety. -pamięć wirtualna i moduł DMA (algorytmy stronicowania , wymiany stron np LRU LFU czy też optymalny , adresowanie fizyczne i logiczne itp) -obsługa zdarzeń , przerwania , itp -poziomy Systemu operacyjnego. Oraz programowanie C, C++ , Assembler. Czyli około 5 - 6 przedmiotów z uczelni technicznej. Wtedy można powiedzieć że jesteś gotowy aby zacząć pisanie OS'a (Przypominam że DOS - [disk operating system] nie jest Systemem operacyjnym w pełnym tych słów znaczeniu) A podsumowując nie jest to taka prosta sprawa. Ale życze powodzenia!!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sid Opublikowano 11 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2005 A czy nie mozna pisac os w turbo pascalu? jakis malutki systemik w pascalu + botloader = fajna zabawa :) 1588554[/snapback] Nie bardzo chyba... Ale wyobraź sobie że taki program jedynie by wypisywał jakiś tekst. W gdzie obsługa klawiatury? dysków? Poza tym jak wyżej napisano - jak będziesz miał zrobioną obsługe dysków i partycji to będziesz musiał napisać "kontroler" pamięci... Potem trzebaby zrobic uruchamianie programow spod Twojego OS'u - to nie będzie hop-siup: "exec('C:\mojprogram.com');". Bo w przypadku exec(); zajmował się tym DOS... Ogólnie nie chciałbym Cię zniechęcać ale nikłe szanse masz zrobić OS na dzień dzisiejszy - pomyśl nad własnym distrem Linuksa jak już pisałem... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mtytus Opublikowano 11 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2005 Witam Polecam obejrzec ten projekt: http://gielda.linux.pl/projekt.php?proj_id=119 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nevar_ Opublikowano 16 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2005 Pisanie osa w asm nie jest niczym zarezerwowanym dla bogów. Sam tego doświadczyłem robiąc dużo więcej niż "Hello World". Jak macie konkretne pytania to chętnie odpowiem tutaj bądz na maila redsoviet#wp.pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...