R.i.P. Opublikowano 9 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2005 (edytowane) Wszystko bylo dobrze, az do wczoraj. Nie wiem co sie stalo ale spadla drastycznie wydajnosc dysku. Nie instalowalem zadnych progsow, wirusow nie ma, w procesach tez nie widac zadnych dziwnych rzeczy. Przykladowe objawy: RAR wypakowuje (700mb) nie 1min a prawie 3min, w gtasa zaczelo szarpac (widac ze chodzi o odczyt z hdd). Dziwne bo jak wypakowuje rarem, albo instaluje cos to temp proc idzie o 6st w gore :( hmmm. Mialem juz tak kiedys na poprzednim dysku ATA Maxtor 120gb 7200 2mb. Pamietam ze tylko reinstall pomogl. Niestety obecnie nie mam zbytnio czasu i reinstall pozostawiam w ostatecznosci. Zapodaje screena z HD Tacha, jeszcze jakis czas temu tam gdzie jest na czerwonym pasku 8,7MB mialem ponas 120MB !!! :blink: Poprostu nie wiem jak sobie z tym poradzic... Edytowane 9 Sierpnia 2005 przez R.i.P. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 9 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2005 speed fan i sprawdź smart (info o dysku) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IchBinIdiot Opublikowano 9 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2005 Włącz DMA :lol: albo usuń kontorler i zrestartuj system (winda ponownie zainstaluje sterowniki IDE) (uzycie procka w HDtach >90% to bankowo dysk pracujący w trybie PIO) Domik - bady dają piękne szpilki w dół na tych wykresach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 9 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2005 smart nie tylko jest od badów ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IchBinIdiot Opublikowano 9 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2005 wiem, wiem ... ale nie kazałeś mu wkleić raportu ze SMART a sam pewnie nie wpadnie na pomysł sprawdzenia parametrów typu "CRC error" :P ... zresztą użycie procesora raczej nie pozostawia wątpliwości co do przyczyny takiego zachowania dysku ;) (normalnie jest 2-5%) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R.i.P. Opublikowano 9 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2005 usuń kontorler i zrestartuj system (winda ponownie zainstaluje sterowniki IDE) (uzycie procka w HDtach >90% to bankowo dysk pracujący w trybie PIO) 1586339[/snapback] hehe, zrobilem tak jak napisales i.....wszystko wrocilo do normy, jest OK B) Burst Speed: 125.2 MB/s ;]]]]]] no ale ciekawe czemu sie tak stalo. no nic. dzieki wielkie za rady. POZDRO Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IchBinIdiot Opublikowano 9 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2005 Ten typ tak ma ;) Windows wykrył błędy w operacjach dyskowych (np. przy zapisie jakiegoś pliku) i zmniejszył prędkość ... w drugą stronę sam nie potrafi :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...