Skocz do zawartości
R.i.P.

Dziwny Spadek Wydajnosci Hdd

Rekomendowane odpowiedzi

Wszystko bylo dobrze, az do wczoraj. Nie wiem co sie stalo ale spadla drastycznie wydajnosc dysku. Nie instalowalem zadnych progsow, wirusow nie ma, w procesach tez nie widac zadnych dziwnych rzeczy. Przykladowe objawy: RAR wypakowuje (700mb) nie 1min a prawie 3min, w gtasa zaczelo szarpac (widac ze chodzi o odczyt z hdd). Dziwne bo jak wypakowuje rarem, albo instaluje cos to temp proc idzie o 6st w gore :( hmmm. Mialem juz tak kiedys na poprzednim dysku ATA Maxtor 120gb 7200 2mb. Pamietam ze tylko reinstall pomogl. Niestety obecnie nie mam zbytnio czasu i reinstall pozostawiam w ostatecznosci.

Zapodaje screena z HD Tacha, jeszcze jakis czas temu tam gdzie jest na czerwonym pasku 8,7MB mialem ponas 120MB !!! :blink:

Poprostu nie wiem jak sobie z tym poradzic...

Dołączona grafika

Edytowane przez R.i.P.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiem, wiem ... ale nie kazałeś mu wkleić raportu ze SMART a sam pewnie nie wpadnie na pomysł sprawdzenia parametrów typu "CRC error" :P

... zresztą użycie procesora raczej nie pozostawia wątpliwości co do przyczyny takiego zachowania dysku ;) (normalnie jest 2-5%)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

usuń kontorler i zrestartuj system (winda ponownie zainstaluje sterowniki IDE)

(uzycie procka w HDtach >90% to bankowo dysk pracujący w trybie PIO)

1586339[/snapback]

hehe, zrobilem tak jak napisales i.....wszystko wrocilo do normy, jest OK B) Burst Speed: 125.2 MB/s ;]]]]]] no ale ciekawe czemu sie tak stalo. no nic. dzieki wielkie za rady. POZDRO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi