smart Opublikowano 23 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2002 Nie mam karty TV, ale chcę sobie kupić. Mam ok 200zł, co możecie mi polecić. Ja znalazłem Karta TV AverMedia AverTV GO FM 225.00 zł z Vat Jednak słyszałem, że działa niepoprawnie z WINXP Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smart Opublikowano 23 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2002 Nie mam karty TV, ale chcę sobie kupić. Mam ok 200zł, co możecie mi polecić. Ja znalazłem Karta TV AverMedia AverTV GO FM 225.00 zł z Vat Jednak słyszałem, że działa niepoprawnie z WINXP zamponiałem o rozdzielczości to głównie 800x600 i 1024x768. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LOBO Opublikowano 23 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2002 Ja tam polecam FLY VIDEO 3000 - na pewno jest na chipsecie philipsa - co gwarantyje dobrą jakość - a innych nie sprawdzałem...cena ok 180 zł Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smart Opublikowano 23 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2002 Ja tam polecam FLY VIDEO 3000 - na pewno jest na chipsecie philipsa - co gwarantyje dobrą jakość - a innych nie sprawdzałem...cena ok 180 zł a jak z jakością i możliwością zgrywania na dysk? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Portal Opublikowano 23 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2002 Zmienie troszeczke temat i zapytam sie o cos innego :) A mianowicie czy po podlaczeniu do karty TV kabla z kablowki to czy karta sie nie spali - pytam sie poniewaz jak wiadomo komputer jest uziemiony a takze wzmacniacz tv kablowej z ktorego idzie kabel do domu tez jest uziemiony ale nie stety te uziemiani sa daleko od siebie i czy czasami w szczycie energetycznym nie powtsanie roznica potencjalow ( napiecie)miedzy masami ( Tv kablowej i komputera) ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dARIO Opublikowano 23 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2002 Nie mam karty TV, ale chcę sobie kupić. Mam ok 200zł, co możecie mi polecić. Ja znalazłem Karta TV AverMedia AverTV GO FM 225.00 zł z Vat Jednak słyszałem, że działa niepoprawnie z WINXP zamponiałem o rozdzielczości to głównie 800x600 i 1024x768. O ile chodzi o TuneryTV, to najwyższą rozdzielczość oferuje prawdopodobnie Pixel Play HD, ale jest to grubo poniżej 800x600 bo 720x480 http://prolink.pl/produkty/?id=1125 . Tak zwykle jest to 640x480 :( Zresztą ani system PAL, ani NTSC nie oferują wiele więcej - o ile w ogóle. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pitur Opublikowano 23 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2002 Zmienie troszeczke temat i zapytam sie o cos innego :) A mianowicie czy po podlaczeniu do karty TV kabla z kablowki to czy karta sie nie spali - pytam sie poniewaz jak wiadomo komputer jest uziemiony a takze wzmacniacz tv kablowej z ktorego idzie kabel do domu tez jest uziemiony ale nie stety te uziemiani sa daleko od siebie i czy czasami w szczycie energetycznym nie powtsanie roznica potencjalow ( napiecie)miedzy masami ( Tv kablowej i komputera) ?Witam Poruszyles problem ciekawy, ale raczej nie z tego dzialu.. Krotko: 90% polskich pomieszczen mieszkalnych kolka uziomowego nie posiada (nie myl zera z uziomem) poza kuchnia i lazienka. Zero nie jest "zamiennikiem" uziomu (czesto spotykana przerobka amatorow). P.N. po dzis dzien nie stawia jasno sprawy wymogu uziomu w lokalach mieszkalnych, poza gniazdami "sily", oraz o podwyzszonej wilgotnosci. Malo tego, nie jest nigdzie sprecyzowane, ze przewod "zero" MUSI byc nim zawsze, nie jest on oznaczony - mozna go tylko probnikiem znalezc, przy przerobkach w sieci moze sie okazac, ze przewody zostana zamienione miejscami, i na obudowie naszego PC znajdzie sie 220V. Czyli, lepiej jest zostawic "jak jest", az do pelnego dostosowania P.N. do wymogow UE w sprawie bezpieczenstwa, niz narazac sie na porazenie. W Twojej konkretnej sytuacji, jesli masz 'zwykle" (dwuotworowe) gniazdo sieciowe w scianie, masa kabla TV kablowej bedzie lepszym uziomem niz bolec zero gniazda sieciowego zastosowany jako uziom. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pps Opublikowano 23 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2002 Ja poleciłbym to: KWorld MpegTV Station NICAM KW-PHILIPS 7134RF-PRO teletext / radio FM / MPEG / stereo NICAM / pilot NASTĘPCA modelu KW-LTV878FBKMN, który został zwycięzcą rankingu PC WORLD KOMPUTER nr 5/2002 i CHIP nr 8/2002 w kategorii Ekono. Link: http://www.kworld.pronox.com/kworld.htm Opisu możliwości (cytat): "Tuner TV KWORLD zbudowany w oparciu o chipset PHILIPS 7134, współpracuje z systemami MS Windows 95, 98, ME, NT 4.0., 2000 oraz XP. Jest to pierwszy na świecie układ integrujący funkcje przetwarzania obrazu jak i dźwięku NICAM, A2. Więcej szegółów na stronie producenta: www.semiconductors.philips.com Tuner KWORLD umożliwia równoczesny podgląd 16 kanałów TV. Posiadają także funkcję skanowania, która umożliwia wyświetlenie do 100 okienek wielkości 160 x 120 z tego samego źródła. Tunery KWORLD serii PRO umożliwiają kompresję sekwencji video w czasie rzeczywistym i zapis w formacie MPEGI/II. Pozwala to na faktyczne wykorzystanie karty TV jako magnetowidu. Stereofoniczny tuner radiowy pozwala na zaprogramowanie wybranych stacji oraz zgrywanie audycji w formacie WAV. Dołączona antena radiowa zapewnia czysty odbiór sygnału. Dołączony pilot pozwala nie tylko sterować wszystkimi funkcjami tunera, a również wyłączenie komputera. " Dodam, że jestem szczęśliwym posiadaczem tegoż modelu i filmy z TV zgrywają się idealnie. No i jeszcze funkcja time-shifting... :D (przykład: mam biegunkę, a leci taki film, że strach opuścić choćby 3 minutki... jeden przycisk, spokojnie do WC, powrót do kompa, znowu przycisk i... nie straciliśmy nawet sekundy! 8) ) Polecam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dARIO Opublikowano 25 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2002 Zero nie jest "zamiennikiem" uziomu (czesto spotykana przerobka amatorow). P.N. po dzis dzien nie stawia jasno sprawy wymogu uziomu w lokalach mieszkalnych, poza gniazdami "sily", oraz o podwyzszonej wilgotnosci. Malo tego, nie jest nigdzie sprecyzowane, ze przewod "zero" MUSI byc nim zawsze, nie jest on oznaczony - mozna go tylko probnikiem znalezc.Zerowanie jest zamiennikiem uziemienia w kwesti systemu ochronnego przed porażeniami. Ma umożliwić łatwiejszy przepływ prądu po kablach niż przez ludzki organizm. Oczywiście nie można w takiej sytuacji rozumieć zerowania jako dobrego systemu odprowadzania do ziemi nagromadzonych ładunków elektrycznych (dobrze taką funkcję może pełnić tylko uziemienie). Przesadziłeś ze stwierdzeniem "często spotykana przeróbka amatorów" to nie tak :) Co do sposobu oznakowania, to jedyne co powinno być w tym zakresie stosowane to przestrzeganie kolorów przewodów: niebieski - zerowanie, żółto-zielony - uziemienie. Więc o ile przewody zostały podłączone przez elektryka (lub inną znającą się na rzeczy osobę) łatwo znaleźć co jest co :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pitur Opublikowano 25 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2002 (..) Przesadziłeś ze stwierdzeniem "często spotykana przeróbka amatorów" to nie tak :) Co do sposobu oznakowania, to jedyne co powinno być w tym zakresie stosowane to przestrzeganie kolorów przewodów: niebieski - zerowanie, żółto-zielony - uziemienie. Więc o ile przewody zostały podłączone przez elektryka (lub inną znającą się na rzeczy osobę) łatwo znaleźć co jest co :)Witaj Wybacz mi pewne uproszczenia, ale odnioslem calosc do konkretnej sytuacji Kolegi - ktorego zapewne kilka razy "trzepnelo" podczas wlaczania wtyku kablowki do gniazda karty TV - a tu jestem pewny, ze roznice napiec (oraz prad) pomiedzy obudowa nie podlaczona do zera, a oplotem kabla kablowki (ale mi sie zmaslilo :-)) beda mniejsze (jedynie reaktancja do obudowy w zasilaczu). O tym napisalem. BTW. Wtyki zawsze wkladamy jedna reka. Druga polecam wlozyc do kieszeni. Warto tez "musnac" ich masa metalowa czesc obudowy przed wlozeniem. Nie przesadzilem bynajmniej z zagrozeniami zwiazanymi z laczeniem kolka uziom z zerem. Nadal to ODRADZAM. Sam niedawno widzialem, co Kolege w domku jednorodzinnym spotkalo. Tuz po przylaczeniu poznaczyl on sobie nawet czerwonym kolorem otwory w gniazdach, gdzie bylo zero. Zalozyl sobie kilka gniazd z kolkiem ochronnym (zero jako uziom). Pech chcial, ze przyjechala ekipa zmienic przylacze na podziemne. W calym domku faza oswietlenia zostala jakims cudem zamieniona miejscami z zerem. Na szczescie nikt nie ucierpial. Choc fakt, w starych instalacjach (np. bloki) zdarza sie to rzadko (bo trzeba cala gwiazde przemieszac - cztery przewody w sumie). Ale ryzyko - jest. -- Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...