Skocz do zawartości
Majster

Problem z upgrade Bios-u

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim.

Mój problem to niemożność zflashowania biosu na płycie ECS P6IPAT.

Ściągnąłem takowy ze strony firmy Extra Cheap Shit (w skrócie ECS) i upgrade nie chce za diabła iść. Program wyświetla tekst następujący:

The program file's part number does match with your system!

Dodam że flashowanie nie zapomniałem odblokować (zworka).

Upgrade chcem zrobić, ponieważ to bydle w kombinacji z Celeronem 800MHz nie chce wstać na jakiejkolwiek innej FSB niż 100 (nawet na 103), mimo że na znamionowym sprawia wrażenie stabilnej (przynajmniej po 2 dniach testów intensywnego użytkowania).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

The program file's part number does match with your system!

To raczej znaczy że on nie pasuje zbytnio do tej mobo :?. Możesz ominąć rozpoznawanie w programie do flasha ale nie gwarantuje że ci mobo wstanie. Ja tak raz zrobiłem z Soltekiem i musiałem programator szukać :P :P :P :P :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawie na 100% masz włączoną opcję zabespieczenia przed flashowaniem w biosie, wyłącz ją - powinno pomóc :D

Dzięki, ale niestety u mnie zabezpieczenie jest tylko zworką.

To raczej znaczy że on nie pasuje zbytnio do tej mobo.

Też mi się tak wydaje, ale nie rozumiem tego: w końcu ściągnąłem bios oryginalny, od producenta. Albo ECS sobie w h*ja zagrywa, albo ja mam jakiś wyjątkowy egzemplarz płyty z bliżej nieokreślonym EEPROM-em.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawie na 100% masz włączoną opcję zabespieczenia przed flashowaniem w biosie, wyłącz ją - powinno pomóc :D

Dzięki, ale niestety u mnie zabezpieczenie jest tylko zworką.

To raczej znaczy że on nie pasuje zbytnio do tej mobo.

Też mi się tak wydaje, ale nie rozumiem tego: w końcu ściągnąłem bios oryginalny, od producenta. Albo ECS sobie w h*ja zagrywa, albo ja mam jakiś wyjątkowy egzemplarz płyty z bliżej nieokreślonym EEPROM-em.

Chłopaki z ECS nieraz mylą się i podmieniają pliki biosów 8O też mi się tak pare razy zdarzyło :P zobacz za jakiś czas może to sprostują

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...