Skocz do zawartości
e!Gr00bY

Przejsciówka 120x120=>70x70/80x80

Rekomendowane odpowiedzi

Hej e!Gr00bY:

Ja mam taka tube (colorful golden plate) nie za dluga bo z 2cm ale chyba prawidlowo spelania swoja role. Jej przeznaczenie to raczej nie wytwarzaeni ciagu powietrza jak komin, poniewaz u mnie jest ona zwerzona u spodu tak zeby odbierala powietrze z srodka radiatora czyli z miejsca najbardziej rozgrzanego. Nie wiem czy Ci dokladnie o to chodzilo no ale... ;) Nie sprawdzalem jaka jest roznica bez i z ta tuba wiec nie powiem jaka jest jej skutecznosc u mnie.

Paps

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

e!Gr00bY raczej myśli o zrobieniu zwężki do wentyla 120x120 tak żeby końcówka miała ok 80x80 (wymiar radiatora). Chociaż twoje rozwiązanie będzie może trochę bardziej wydajne. Ja też zastanawiam się nad zrobieniem takiej zwężki tylko trochę większej, na "wejściu" 4 wentyle 80x80 puszczone gdzieś na ok. 4,5-5,5V i zamontowane na ściance zew. obudowy, a koniec będzie miał jakieś 50x50. Jeszcze brakuje mi dwóch wetyli żeby zacząć coś testować, ale na dniach chyba się pobawię.

Jeżeli ktoś już testował takie rozwiązanie to proszę o info.

Pozdr.

Sory że się podpiołem, ale prawie tematycznie.

PS

Sprawdź butelkę po 2L napojach, one mają duże średnice.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SZiBi - trochę mnie nie zrozumiałeś. Chodzi i mo to dokładnie o to co mówi witek_p. U mnie będzie wiatrak 120x120 i będzie powietrze szło do procka. Niżej będzie 120x120 bez tuby bo do dodatkowego chłodzenia karty graf. Wszystko planuje jednak nie w obudowe metalową włożyć, ale w plexi bo jest bardziej plastyczne. Wiem napewno, że butelka 1.5l to za mało (max. 90x90). Więc jak ktoś ma 2l/2.5l butelke to niech zmierzy średnicę :) Prosze :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SZiBi - trochę mnie nie zrozumiałeś. Chodzi i mo to dokładnie o to co mówi witek_p. U mnie będzie wiatrak 120x120 i będzie powietrze szło do procka. Niżej będzie 120x120 bez tuby bo do dodatkowego chłodzenia karty graf. Wszystko planuje jednak nie w obudowe metalową włożyć, ale w plexi bo jest bardziej plastyczne. Wiem napewno, że butelka 1.5l to za mało (max. 90x90). Więc jak ktoś ma 2l/2.5l butelke to niech zmierzy średnicę :) Prosze :P

Rafal, a jakbys skleil tunel z plexi? Taki zwezajacy sie... Mysle, ze by bylo ok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pare dni temu ktos dał linka na niemiecka strone, gdzie pokazali jak mozna zrobic taka przejsciowke, ...

macie ludziska ile razy mozna wrzucac ;)

http://www.filestorm.de/workshop/fanad.html

tylko trzeba troszke samemu policzyc zeby zrobic takie wymiary jak chce Rafal :(

BTW od razu odradzam pomysl z wykozystaniem szyjek/zwezen od butelek - bo nie dosc ze sa kiepsko wyprofilowane to zazwyczaj maja za duzy kat nachylenia i powietrze w duzej czesci cofa sie :(

... Może ewentualnie zna ktoś butelkę od jakiegoś napoju pasujące do ww. zadania.

teoretycznie moznaby zrobic z plastikowego pojemnika na wode - takiego 5l jak sprzedaja oligocenke w marketach, ale odradzam z powodu o ktorym pisalem wyzej :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pare dni temu ktos dał linka na niemiecka strone, gdzie pokazali jak mozna zrobic taka przejsciowke, ...

macie ludziska ile razy mozna wrzucac ;)

tylko trzeba troszke samemu policzyc zeby zrobic takie wymiary jak chce Rafal :(

BTW od razu odradzam pomysl z wykozystaniem szyjek/zwezen od butelek - bo nie dosc ze sa kiepsko wyprofilowane to zazwyczaj maja za duzy kat nachylenia i powietrze w duzej czesci cofa sie :(

dokladnie o to mi chodzilo heh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... Ja też zastanawiam się nad zrobieniem takiej zwężki tylko trochę większej, na "wejściu" 4 wentyle 80x80 puszczone gdzieś na ok. 4,5-5,5V i zamontowane na ściance zew. obudowy, a koniec będzie miał jakieś 50x50. Jeszcze brakuje mi dwóch wetyli żeby zacząć coś testować, ale na dniach chyba się pobawię.

Jeżeli ktoś już testował takie rozwiązanie to proszę o info...

sorry ale w nocy nie doczytalem

ja testowalem rozne kominy/lejki i mam takie spostrzezenia

- im wiecej wentylatorow wieje w 1 punkt tym wiecej kurzu - przykladowo jak zrobilem przejsciowke (z tektury bo szybko i latwo) w ksztalcie Y gdzie 2 wentylatory 80 puszczone na 7V wialy na radiator 60x60 to bardzo szybko (jakis tydzien gora 2) zrobil sie korzuch kurzu i temp zamiast malec zaczela rosnac - a nie chcialo misie bawic w filtry i takie tam

- te lejki musza miec maly kat nachylenia i co z tym sie wiaze byc dlugie, bo jak damy krotka przejscioke o duzym kacie nachylenia to taka przejsciowka nie spelnia swoich zadan - jak wiadomo najwiekszy przeplyw powietrza powoduja koncowki lopatek wentylatora, jak lejek bedzie zbyt pochyly to przy krawedziach powietrze cofa sie i zaburza cala prace wentylatora - robilem doswiadczenie, wycialem lejek z butelki i zamiast wentylatorka 50x50x15 o przeplywie 14cfm dalem wentylator 60x60x15 o przeplywie 19cfm i co temp zamiast malec rosla bo lejek byl zbyt plaski

- najlepiej w lejku zrobic tuz przy wentylatorze takie prowadnice - bo inaczej powietrze w lejku wiruje co powoduje zmniejszenie jego predkosci a co za tym idzie skutecznosci chlodzenia radiatora

do malych przejsciowek polecam to

a do durzych projektow to raczej cos takiego

http://www.overclockers.com/tips943/ (tu sa te prowadnice o ktorych mowilem)

i jeszcze jedno fajne rozwiazanie

http://www.abbc65.theseed.net/shroud/shroud.htm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też nie napisałem oczywiście wszystkiego, będę eksperymentował oczywiście na tekturze, bo szybciej niż w metalu lub plexi. Co do kurzu to się domyślałem, ale nie ma z tym problemu bo kompa czyszczę co 1-2 tyg. Odnośnie cofania się powietrza to chciałem to rozwiązać budując coś w rodzaju przegród na całej długości "lejka" (taka kratownica z otworami na wlocie 20x20, na wylocie 10x10 przy założeniu że zwężka będzie 160x160 > 80x80). Interesuje mnie tylko to czy powietrze przepływające przez ten "lejek" nie będzie powodować większego szumu niż jeden wentyl 80x80 12V. Dzięki za odpowiedz.

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... Interesuje mnie tylko to czy powietrze przepływające przez ten "lejek" nie będzie powodować większego szumu niż jeden wentyl 80x80 12V...

to chyba zalezy od projektu przejsciowki i od predkosci powietrza - ten moj Y zrobilem tak ze "gorne" ramiona nie mialy wcale zwezen (jak patrzyles od gory to byl kwadrat ~80x80) na dole byly pod odpowiednim katem uciete, dopiero ta "dolna" noga sie zwezala (w miejscu laczenia z ramionami miala 80 a na dole 60) i miala ~50mm wys.

szum jakis tam byl (dokladnie nie pamietam bo bawilem sie w to jakis czas temu) - ale po okreceniu calej przejsciowki cienka gabka bylo znosnie, tyle tyko ze cla konstrukcja byla ciezka i musialem ja przywiazywac do ramy obudowy, przez co byla malo funkcjonalna a jak pisalem wydajnos tego (spadek temp) nie byla oszalamiajaca, szczegolnie jak zebralo sie "troche" kurzu, to poszla sie ... ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...