redq Opublikowano 14 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2005 witam mam płyte asusa k8n4-e deluxe a do niej sempron 64 bit 2500+ owy procek kreci się z 1400 na 2100 mhz na początek. wszystko jest stabilnie. dziwi mnie 1 sprawa w biosie nie moge znalesć ustawień do zmiany mnożnika i podniesienia napiecia na procesor . w miejscu gdzie powinny być te opcje patrzyłem wg. instrukcji niestety ich nie ma . czy jest to wina biosu czy może asus ma jakieś ukryte ustawienia biosu . mam rew. 1.01 wgrałem najnowszy bios, czy ktoś może mi pomuc . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaz Opublikowano 14 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2005 (edytowane) w tym nowym biosie Asus zablokowal te zmiany dla sempronow (takie zalecenia amd ) rozwiazanie: wgraj stary bios 1.00 ps. mnoznika w sempronach [ponizej 3000+] oczywiscie nie zmienisz/zmniejszysz. Edytowane 14 Sierpnia 2005 przez gaz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sudzio Opublikowano 15 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2005 w tym nowym biosie Asus zablokowal te zmiany dla sempronow (takie zalecenia amd ) rozwiazanie: wgraj stary bios 1.00 ps. mnoznika w sempronach [ponizej 3000+] oczywiscie nie zmienisz/zmniejszysz. 1594024[/snapback] Ta blokada dotyczy chyba tylko sempów bez cool'&'quiet. Czyli na takim 3000+ mozna sobie podnosic vcore. Nie wie ktos czy wersja 3000 64 bit ma tez c'&'q ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redq Opublikowano 16 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2005 Ta blokada dotyczy chyba tylko sempów bez cool'&'quiet. Czyli na takim 3000+ mozna sobie podnosic vcore. Nie wie ktos czy wersja 3000 64 bit ma tez c'&'q ? 1594954[/snapback] Mój sempron 2500+ 64 bit wspiera c'&'q. trzeba tylko pare opcji pozmieniać w biosie i sterowniki odpowiednie wgrać do procesora. cool'&'quiet działa tylko na standartowych ustawieniach, bo na podkreconym zestawie po włączeniu tej opcji komp sie wiesza. lecz żeby cool'&'quiet działało to płyta gł. musi to wspierać, bo ja widziałem takie płyty co opcji cool'&'quiet nie mają. obecnie mam ustawiony procek na 133 pamięć , 275 szyna procesora i ht 4x co daje 1933 MHz. temp ok 33 stopnie na box wentylator. NA tak podkręconym kompie odczyt i zapis do pamięci troche gorszym niż przy nominalnych ustawieniach. moża ustawić pamięć na 100 szyna procesora na 300 i ht 2x to daje 2100 MHZ lecz wyniki w odcycie i zapise do pamięci spadają o połowe . pamięci mam twinmos 2x512 ddr 400 cl 2, 3, 3, 7 ,1 teraz szukam jakiegoś shakowanego biosu do mojej płyty gł. i zastanawiam się nad zmianą pamięci na szybsze ok 466 lub 500 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
1xxx_xxx1 Opublikowano 19 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2005 Nie zmieniaj pamieci na mocniejsze!!! To nie potrzebny wydatek. Jesli twoje TwinMoosy sa na kosciach Mtec to beda dzialac przy standajdowych timingach i napieciu ok. 2.9/3V do DDR 480. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redq Opublikowano 19 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2005 Mój sempron 2500+ 64 bit wspiera c'&'q. trzeba tylko pare opcji pozmieniać w biosie i sterowniki odpowiednie wgrać do procesora. cool'&'quiet działa tylko na standartowych ustawieniach, bo na podkreconym zestawie po włączeniu tej opcji komp sie wiesza. lecz żeby cool'&'quiet działało to płyta gł. musi to wspierać, bo ja widziałem takie płyty co opcji cool'&'quiet nie mają. obecnie mam ustawiony procek na 133 pamięć , 275 szyna procesora i ht 4x co daje 1933 MHz. temp ok 33 stopnie na box wentylator. NA tak podkręconym kompie odczyt i zapis do pamięci troche gorszym niż przy nominalnych ustawieniach. moża ustawić pamięć na 100 szyna procesora na 300 i ht 2x to daje 2100 MHZ lecz wyniki w odcycie i zapise do pamięci spadają o połowe . pamięci mam twinmos 2x512 ddr 400 cl 2, 3, 3, 7 ,1 teraz szukam jakiegoś shakowanego biosu do mojej płyty gł. i zastanawiam się nad zmianą pamięci na szybsze ok 466 lub 500 1596633[/snapback] Obecnie szyne pamięci mam ustawioną na 133 x 288 szyna procesora co daje 2000 Mhz . Mnożnik tylko x7 . procek ma 128 L i 256 L2 cache tajmingi mam cl 2 , 3 , 3 , 5 , 1 napięcie na pamięciach 2,5 v na procku 1,4 v win xp 64 bit działa super ale brak mi jeszcze paru sterów. testowałem procek i pamięci w EVEREST Ultimate Edition 2005 i jestem zadowolony z wyników . Jak na razie to szukam jakiegoś mood biosu do K8N4-E Deluxe żemym mógł podnieść napięcie na procku . Jesli ktoś ma jakiśch link bo stronki gdzie bym mógł znaleść odpowiedni bios już zmodowany do k8n4-e Deluxe bo bardzo prosze o pomoc Procesor ten ma w sobie wielki potencjał indze na 2800 MHz lecz system już sie nie odpala bo jest zbyt małe napięcie na procku . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redq Opublikowano 19 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2005 Nie zmieniaj pamieci na mocniejsze!!! To nie potrzebny wydatek. Jesli twoje TwinMoosy sa na kosciach Mtec to beda dzialac przy standajdowych timingach i napieciu ok. 2.9/3V do DDR 480. 1602264[/snapback] a co do tych pamięci to jakie tajmingi byś preferował żeby poszły na 466 Mhz albo na 433 Mhz moja płyta gł max 3,0 V na pamięci daje no i moje pamięci sa bez radiatorów. czy nawet 2,9 jest bezpieczne dla pamięci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...