Skocz do zawartości
Se2a

Proxy

Rekomendowane odpowiedzi

na temat proxy znalazlem cs takiego proxy

Serwer proxy przejmuje część operacji wykonywanych normalnie przez inne urządzenia w sieci.

Przykładowo - przechowuje pobrane raz dane (np. określone strony WWW) i przesyła użytkownikom, którzy później je pobierają. Serwery proxy są używane przez dużych ISP , w szkieletach sieci, itp.

Zastosowanie proxy ma dwie ważne zalety:

- redukuje ruch w sieci (proxy jest znacznie bliżej użytkowników, niż inne strony internetowe),

- zwiększa bezpieczeństwo - proxy może ukrywać adres IP użytkownika, podając zamiennie własny.

Kto tego powinien uzywac i co to daje ja mam siec domowa (dzielone lacze) czy powienienem tego uzywac skad mam wiedziec jak to ustawiac jesli tak?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poczytaj tu:

http://ip.boo.pl/proxy-info.php

Ja proxy nie uzywam bo i tak wszystko smiga mi elegancko na neostradzie strony laduja sie natychmiast wiec nie widze sensu uzywania proxy. Jesli masz jakies lipne lacze mozesz znajezc jakis szybki server proxy, który zwiekszy komfort korzystania z sieci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kto tego powinien uzywac i co to daje ja mam siec domowa (dzielone lacze) czy powienienem tego uzywac skad mam wiedziec jak to ustawiac jesli tak?

1596402[/snapback]

Servery proxy ustawia się w przeglądarce.

Jak ustawić proxy w IE jest napisane na stronie zlinkowanej przez Nyny.

W Operze należy wybrać narzędzia > preferencje > zaawansowane > sieć > serwery proxy i tam wpisać adres i port.

W Firefox'ie wchodzimy narzędzia > opcje > ogólne > ustawienia połączenia.

Proxy TPSA: w3cache.tpnet.pl port:8080 - możesz wypróbować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ma ktoś może pojecie odnoście tematu Proxy, anonimowości w sieci. Poradzi ktoś jaki program jest dobry a jaki najlepszy do ukrywania i zacierania śladów w necie przez serwery Proxy. Chodzi mi przede wszystkim o :

Rodzaje serwerów Proxy

* transparent (przeźroczyste) - utajniają wszelkie dane o użytkowniku. Jedyną zaletą jest możliwość korzystania z cache'u

* anonymous (anonimowe) ? serwer nie wysyła żadnych wiadomości o użytkowniku, ale zgłasza się jako serwer Proxy u odbiorcy

* High Anonymity (całkowici anonimowe) - serwer nie wysyła żadnych wiadomości o użytkowniku, także tego że korzysta z Proxy

Aktualnie używam programu Hide Ip w wersji platinium, wie ktoś może którego Proxy używa ten program, anonymmous czy może High anonymity ?.

Z góry dzięki, Pazdro all : ]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi