Skocz do zawartości
miKruz

Dziwny Pisk, Skrzypienie

Rekomendowane odpowiedzi

witam, od 2 dni z komputera dochodzą jakies dziwne piski, skrzypy, czy jak to nazwac, dokladniej te 'piszczenie' dochodzi jak sie wydaje z dysku twardego, lecz nie piszczy tak ciągle, a tylko w chwili `pracy` dysku, np. gdy cos zapisuje, lub ładuje jakas gre etc.

dysk to SAMSUNG SP cpstam costam [;

czy te piski mogą oznaczac zblizajacy sie koniec zywota hdd ? w sumie to i tak mi długo sluzyl bo od poczatku 2002r, co jest dowodem ze samsung robi dobre dyski :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja mam lęka, bo też mam SpinPointa, a to nie pierwsza opinia, że cos jest nie tak... a mój się zgrzewał tak, że 200mb nie mogłem skopiować, bo reset :/

Ale pomógł cooler za 16zł :)

Może Twój też się grzeje? Ale to mi na to nie wygląda.. zakładam, że gwarancji już nie masz.. :/ sprzedaj puki/póki (wybaczcie!) w ogóle działa i przymież się do czegoś innego :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak, gwarancji nie mam,

sam juz nie wiem czy to cos na mobo, czy hdd, raz sie wydaje ze dysk, a raz nie ;x

grzac sie grzeje jak kazdy, ale nie duzo, wiec przegrzewanie sie odpada,

moze bym i sprzedal ale nie bede mial $ zeby kupic inny :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro czasami to nie wiadmo czy dysk ja obstawiam ze to cefki. Juz nie raz byłoo piszczacych cewkach na roznych płytach głownych, u mnie jęczy karta graficzna, wiec u Ciebie moze byc to. Moją karte ostatnio nawiedziło kkompletnie i jęcvzy czasmai podczas pisania (!) co klawidsz to trrrr trrr trrr bosh! to jest straszne, a mam gware wiec sie boje zalewac klejem, bo jak padnie to mi nie uznaja jej. Zalej cewki klejem na płycie i karcie mozliwe ze to to. Było o tym jak to zrobic juz wiele razy na "karty grraficzne" w nvidia i pewnie w ati tez ale tam nie zagladam.

Podobno czasmi wystarczy "scisnac" cewke zeby dobrze przylegała wiec zobacz, moze pomoze, u mnie nic nie dało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro czasami to nie wiadmo czy dysk ja obstawiam ze to cefki. Juz nie raz byłoo piszczacych cewkach na roznych płytach głownych, u mnie jęczy karta graficzna, wiec u Ciebie moze byc to. Moją karte ostatnio nawiedziło kkompletnie i jęcvzy czasmai podczas pisania (!) co klawidsz to trrrr trrr trrr bosh! to jest straszne, a mam gware wiec sie boje zalewac klejem, bo jak padnie to mi nie uznaja jej. Zalej cewki klejem na płycie i karcie mozliwe ze to to. Było o tym jak to zrobic juz wiele razy na "karty grraficzne" w nvidia i pewnie w ati tez ale tam nie zagladam.

Podobno czasmi wystarczy "scisnac" cewke zeby dobrze przylegała wiec zobacz, moze pomoze, u mnie nic nie dało.

1600127[/snapback]

Zadnego sciskania cewek, mozesz zmienic jej parametry. O cewkach to juz byla mowa sto razy, kropelka "kropelki" i po pisku ;-).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam dysk samsunga 80GB

tez piszczy, te typy tak maja, nigdy wiecej samsunga, wole cos co pochodzi mniej a przynajmniej z gracja i cisza.

1600276[/snapback]

No niestety :mur: Mój pewnie też juz niedługo będzie s**ł, tak więc musimy zacząć masowo odradzać Samsungi :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niestety  :mur:  Mój pewnie też juz niedługo będzie s**ł, tak więc musimy zacząć masowo odradzać Samsungi :)

1600401[/snapback]

dobrze ze czytales posty....gwary nie mam

posluchaj zasilacza?

to nie zasilacz na 100%

narazie jeszcze pozyje z tym piskiem ale trzeba cos wykombinowac :blink: ale sie niechce nic robic :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tak mam jak coś mocno obciąża system podczas np. loadingu w jakiejś grze, ale sam nie wiem co to tak piszczy, ale dźwięk słychać w okolicach dysku. i wygląda to tak, że dysk przestaje wydawać odgłosy chrobotania (ok jedną sekundę) i w tym momencie słychać "pisk", a potem nadal chrobocze.

może mi się uda nagrać przez mikrofon? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A dysk nie Samsunga... mój czasem po nocach ma napady.. wszystko mam cichutkie, dysk podobno ma 28-9 dB, a te napady: zaczyna terkotać jak w największym stresie, jakby kopiował miliardy malutkich pliczków, BILIARDY!! Perfidnie, aż mnie obudził raz :D Ale odkąd chłodzę go to tak nie ma (a chłodzę skutecznie - miał do 50 stopni, teraz ma ok. 20 :) - cooler za 16zł :P )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam ten sam problem co jakis czas... U mnie ten dzwiek dochodzi z grafy, wtedy gdy przesuwam scrolem na myszcze wtedy taki cichutki pisk-szum nie wiem jak to nazwac, ale sporadycznie, moze czasami przez caly tydzien tak robi, apotem znowu 2 miesiace spokoju :wink:

A jezeli Twoim zdaniem to dysk to moze nasmaruj go troche co? :blurp: :twisted2:

Edytowane przez M@Ly

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi