Skocz do zawartości
BilGejtZZZ

Kilka Pytań O Ram

Rekomendowane odpowiedzi

Po przeczytaniu TEGO artykułu zauważyłem, że już jestem ciemny w pamięci RAM (i nie tylko...). Jest w nim kilka niejasnych opisów i nazw i mam w związku z tym kilka pytań....

1.Co oznaczają poszczególne timingi i jak je optymalnie ustalić? Mam Venice'a 3000+, Asusa A8N-E i 2x512MB TwinMosów (domyślne timingi 2.5-3-3-8) w trybie dwukanałowym:

CAS Latency (CL)

RAS To CAS Delay (tRCD)

RAS Precharge (tRP)

RAS Active Time (tRAS)

Row Cycle Time (tRC)

Row Refresh Cycle Time (tRFC)

Command Rate (CR)

RAS To RAS Delay (tRRD)

Write Recovery Time (tWR)

2.Co to są DZIELNIKI pamięci?

3.Na owej stronie z artykułem jest test wydajności RAMu z różną szyną HTT - czy chodzi o szynę procesora? A może jest to coś w podobie FSB... Kompletnie nie wiem..... Jeśli chodzi o szyną pamięci to co ona właściwe robi i jak ją optymalnie ustawić.

4.Jakie jest maksymalne napięcie moich pamięci? Podobno każde działają na 2.9V lub więcej, ale jaka jest optymalna dla moich?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja na poczatku jak to czytalem to tez bylem w zielony sprzecie chociaz mi sie wydawalo ze co nie co na rzeczy sie znam, owszem znalem sie ale na socket a ;] poczytaj sobie faq, poradniki o venice, platformie a64, plytkach dfi a na pewno zajarzysz wkrotce o co chodzi tak jak ja to zrobilem :)

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem już po paru manualach, poradnikach, itd....

Ale jeden mi utknął w pamięci, bo nie mogę zrozumieć.

Chodzi o TEN ARTYKUŁ.

Chodzi mi dokładnie o ten podrozdział:

II. Podkręcając częstotliwość magistrali rośnie też częstotliwość pamięci.

Kompletnie nie rozumiem o co w nim chodzi.

PS.

Przez 4 lata miałem (i mam do tej pory) komputer na Socket A. I powiem, że Socket 939 to milowy krok w przód........

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi