Skocz do zawartości
tkj

Niebieski Ekran ...

Rekomendowane odpowiedzi

Dobra a więc tak:

Mam Komp:

AMD 64 ( 939 ) 3000+ Venice BOX ( na box-owym chłodzeniu da sie wykręcić na 2.4-2.6 ... tak słyszałem i tak podkręcił tego proca mój kumpel ... ale ma na 2.4 )

DFI Lan-Party UT Ultra-D

Radeon X800XL 256MB

Twinmos 2x512 CL 2.5

Tagan 420W

Podkręciłem procka na:

z 1.8 na 2.2 przy mnożniku x9

FSB = 245

HT = 4x

DRAM Freq. = 166MHz

Napięcie na procu = 1.4 ( standard )

Napięcie na RAM = 2.6 ( standard )

JPG z Wynikiem

No i teraz chciałem podkręcić mhm z 2.2 na 2.4 ...

No i robię tak ... :

z 2.2 na 2.4 przy mnożniku x9

FSB = 267 - 268 ( Dodam tu, że takie FSB trzeba ustawić, żeby mieć to 2.4 no ale ... ustawiłem 255 na początek ... )

HT = 3x

DRAM Freq. = 150MHz

I co?? NIC!! ( Już przy 255 ... ) Niebieski ekran przy wejścu do WIN XP i res kompa ... jakiś pomysł dlaczego tak się dzieje?? :(

Nie możliwe, że tylko na tyle stać ten proc i mobo ... no n/c :| na bank coś jest nie tak ...

P.S Patrząc tu ... mhm LINK! widzimy taki tam poradnik do o/c amd no i jest tam tabelka itp. Chodzi mi o tą 1 tabelke "Gwarantowana częstotliwość magistrali HT" mhm na Nforce4 piszą że 1000MHz ... no ok. jak podkręciłem na 2.2 to miałem 980MHz ( czyli 245*4 = 980 czyli fsb*ht = częstotliwość magistrali ... ) no i jak zmniejszam HT na 3x czyli 268*3 = 804 mhm czyli się mieszczę w 1000MHz no ale może to zamało czy cuś?? a jak zostawię HT = 4x to mam wtedy 1072MHz częstotliwość magistrali czyli przekraczam te 1000MHz co jest na Nforce4 mhm dobrze mówię? czyli już tak nie mogę zrobić ...

I mhm wyczytałem takie cuś na forum ...

Dane Mojej DFI:

Mnożniki: 9x - default

Mnożnik HT: 1x, 2x, 3x, 4x, 5x

FSB: 200 - 450MHz co 1MHz

Dzielniki pamięci: 100 (2:1), 133 (3:2), 166 (6:5), 200 (1:1)

Czyli chyba DFI nie ogranicza ... pamięć też chyba nie no bo wkońcu zmniejszam Dzielniki ... no lol ? może procek mam z d... nie kumam :(

Dodam, że zanim zmniejszałem HT, DRAM Freq. i podniosłem tylko FSB z 200 na 220 to już WIN XP się nie uruchamiał ... tzn uruchamiał ale SUPER PI wywalał błędy i coś tam się działo potem zaczołem zmniejszać HT i DRAM Freq. no i na 2.2 się podkręciło ... eh ... no i co zrobić??

proszę o radę !! z góry dziękuję ...

Edytowane przez tkj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. zwieksz napiecie na procku(do 1,55v bezpiecznie)

2. zmniejsz jeszzce pamieci, moze juz nie wyrabiaja

3. warto miec przy oc dobre pamieci()np. takie jak mam w sygnaturce, to zwieksza zawsze mozliwosci)

4. NIE WIERZ W TE BAJKI ZE A64 CIAGNIE NA 2800 2900 NA STANDARTOWYM NAPIECIU, TAKIE EGZEMPLARZE TO ZADKOSC(MIALEM TAKI NA TESTY NA TYDZIEN I BYL WYPASIK) LECZ SA NIELICZNE, NORMALNIE TO NA STABILU WIECEJ NIE WYKRECISZ NIZ 2300, 2400( CO I TAK DAJE W + 3700, 3800)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nic ... niestety ...

Przy:

MHz z 1.8 na 2.2 przy mnożniku x9

FSB = 245

HT = 4x

DRAM Freq. = 166MHz

Wszystko ok. chula ... super pi ok. 8M w 7:35min ...

A przy:

MHz z 1.8 na 2.3 - 2.4 przy mnożniku x9

FSB = 250-255

HT = 3x

DRAM Freq. = 150-133MHz

Napięcie na procu = 1.45 ( standard )

Już po wejściu do windy wywala Niebieski EKRAN ... :(

Kumpel wpadł nawet z jakimś lepsiejszym wiatracziem zalmana chyba czy tam freez 64 coś tam :/

Może mam jakiś blokady pozakładane? nie sądzę, że to przez pamięć ... jeżeli obniżam div ... przez dfi mhm nie wiem oO może jakaś zworka czy coś ... procek mhm ... może poprostu jakiś lipny ... zasilacz 420W tagan mhm chyba ok. oO nie przez wiatraczek ... kombinowałem z napięciem na procu i nic ... z div też nic ...

Nie wiem :( jakaś rada? sugestia? może ktoś miał taki problem albo podobny i się z nim uporał? buuu plz o pomoc!

pozdrawiam ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi