Skocz do zawartości
lolo

Samsung SW-216B CD-RW - problem

Rekomendowane odpowiedzi

Mam mały problem z tą nagrywarką, a mianowicie w trybie 12x wypala szybciej niż na 16x! Może ktoś wie co się z tym dzieje i może mi w jakiś sposób pomóc?

Dodam, że DMA włączone, taśma sprawna, WXP zapuszczone i kiedyś nagrywała szybciej.

Tak z druiej strony wydaje mi się, że poprostu głównym problemem jest "Samsung" i powoli kończy żywot.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezeli szybciej niz 16x to sie ciesz :)

A tak powaznie, to zle postawiles zdanko. Moze chodzi Ci o to, ze 16x chodzi wolniej niz 12x. Z pewnoscia tak wiec problem polega na zuzyciu napedu i nie potrafi juz tak szybciutko ruszac krazkiem :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Just-Linka (bo to ma ten napęd) wogóle nie potrzenuje używać bo mam na tyle dobry sprzęt.

Co do zużycia - możliwe, ale ile ja płytek nagrałem? 100 może i wszystko w tym temacie.

Mam na podsumowanie do powiedzenia tylko tyle, że straszny syf z tej nagrywarki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Just-Linka (bo to ma ten napęd) wogóle nie potrzenuje używać bo mam na tyle dobry sprzęt.

Co do zużycia - możliwe, ale ile ja płytek nagrałem? 100 może i wszystko w tym temacie.

Mam na podsumowanie do powiedzenia tylko tyle, że straszny syf z tej nagrywarki.

Sprobuj z nowym biosem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a moja 216b / druga bo pierwsza padła :) tzn stała się bardzo wybredna jesli chodzi o cdr bo cdrw paliła wszyskie jakie były / spoko chodzi więc raczej nie taki syf ;) / a wypalam dużawo/ tylko cholernie nierówna jakość

aha, po co zmieniałeś firmware? / coś dodaje / ja po nieciekawych doświadczeniach z teacami i biosami co to zamiast poprawiać blokowały to dałem sobie siana z upgradowaniem firmware i dalej jadę na q001 z którym dostałem wypałkę

aha one ma nie tylko justlinka tylko też just speed i on tu tak działa / po prosdtu wypałek zaczyna z 16 a konczy z 8 bo mu się nośnik przestał podobac => rada WYŁACZ NIE JUST LINKA TYLKO JUSTSPEEDA i kłopot zniknie a jak chcesz sprawdzić to poczytej loga z nero albo "napisy końcowe" i zobaczysz pewnie że mimo iż kazałeś mu palić 16 to skończył jako 8

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aha przypomniało mi się

jak masz ostatni firmware to bedzie problem z wyłaczeniem justspeeda bo jest załaczony na stale/ taki urok :(/

wniosek:

używać płyt lepszej jakości lub nie experymentować z nowymi biosikiami jeśli nigdzie nie pisze co zmieniają

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie ze Samsungiem to było tak:

Mam (miałem) Samsunka Combo (CDRW+DVD) 8:4:32:?(nie pamiętam jaki DVD)

Wypałałem sobie czasam po jednej po dwie płytki i wszystko było OK - nie palił płyt, szybko nagrywał itd...

Ale zadrzyło mi się pewnego razu nagrać 4 płyty (bez problemu), ale gdy chciałem nagrać piątą - wkładam do napędu - nic, nie widzi płyty - wyjąłem i włożyłem z powrotem - widzi - no to wypalam - OK. Wkładam 6-stą - nic - powtórzyłem - nic - na tym koniec.

Teraz leży w serwisie :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W nero za każdym razem pisze, że zapis zakończono powodzeniem przy 16x i nic n/t zmiany prędkości podczas nagrywania. Kiedyś zdarzyło mi się że justspeed sie włączył bo płyta była do 12x, ale to po wrzuceniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...