Skocz do zawartości
Kagan

Wszystko O Pentium 4 505/505j/506j

Rekomendowane odpowiedzi

no a jak wypada po ostrym o/c? :>

1677436[/snapback]

narazie znalazlem ttylko tyle ze puszczony na szynie 165 mial odczyt z pamieci 4215 w singlu na kosci 512 kingstona cl3

a celeron po takim samym o/c nie ma wiecej jak 3500

jeszcze poszukam po logach z irca reszty bo pewnie komus wklejalem

Edytowane przez atek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

narazie znalazlem ttylko tyle ze puszczony na szynie 165 mial odczyt z pamieci 4215 w singlu na kosci 512 kingstona cl3

a celeron po takim samym o/c nie ma wiecej jak 3500

jeszcze poszukam po logach z irca reszty bo pewnie komus wklejalem

1677723[/snapback]

ooo to nieźle.... zarzuć jakieś wyniki z superpi lub z sandry...pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A warto wogle w niego zainwestowac?

Bo w sumie venice 3000+ kosztuje jakies 20 zeta wiecej (wedlug skapca). Plyta pod niego z agp i ddr I bedzie kosztowala podobnie.

Do tego w plyte pod amd spokojnie wsadzimy jakiegos dwurdzeniowca, a z intelem trzeba bedzie wymienic plyte, chyba zeby z 450 zeta zaplacic za Gigabyte GA-8N-SLI Pro S.775 N.Crush ale wtedy juz PCI-Ex i DDR-2 a to nie kazdemu pasuje.

W sumie temperatura, wydajnosc przy firmowych ustawieniach, zuzycie energii raczej tez leza po stronie amd, a najwieksza zaleta intela czyli HT jest w tym akurat modelu wylaczony.

No i jeszcze pytanie czy oplaca sie doplacic 140 zeta roznicy pomiedzy celeronem D a pentiumem skoro jedyna roznica jest wiekszy cache?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Michaelius: to jest temat o procesorach intel 505 i 506, i o ich podkrecaniu. nie jest to temat z cyklu 'co kupić' wiec nie musisz wszyskich agitować na rzecz amd.

czy wszyscy korzystajacy z amd automatycznie staja sie 'świadkami AMD'?!

1725036[/snapback]

Nie agituje tylko sie pytam czy warto? Bo cena jest zblizona dla obu prockow. A w komputerze jak do tej pory mialem dwa pentiumy i dwa amd-ki wiec wychodzi na remis :)

Acha znalazl ktos jakies testy do tej 506? Bo mi sie udalo odnalezc tylko testy starego 2.4A na prescocie, a wszystkie inne byly o prockach na szynie 800Mhz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Acha w sumie jedyny sensowny temat o 506j jaki znalazlem do tej pory :

http://www.xtremesystems.org/forums/showth...ght=pentium+506

Ale trzeba przyznac , ze screeny na 5.3 Ghz wygladaja interesujaco (kolo 4.5 na powietrzu max)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

´ŚŔí URL ĘąˇţÎńĆ÷łö´íĄŁÇëÓëϾͳšÜŔíÔąÁŞĎľĄŁ

tyle mi pokazuje:)

Mi działa :D tam sa przedstawione testy p4 506 2,66@4ghz i 560@3,6ghz

różnica 400mhz, 506 pokonuje 560 :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ciekawe.. moja 506 szla w miare sensownie max na 149 MHZ FSB, ale fakt, ze niezbyt krecilem, bo nie bylo czasu, jak sie dorwe znowu swego kompa, to zobacze, co dalej ;]

szyna 220.. niby wiele 506 tak idzie.. ciekawe...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież to jest jak Celeron z 1MB L2. Już dawno męczyłem 505 i gniot jak nie wiem co.

1) Max FSB = 210 :sad:

2) Puszczenie na nim 3 lub więcej operacji na raz = masakra

3) Wydajność na 4GHz kapowata.

Wczoraj miałem znowu kompa z takim procem na P5P800 i 1GB ramu, nawet się za o/c nie brałem pomimo tego, że fc leżało obok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi