Skocz do zawartości
vacpan

Piramidka O Mocy 2x18w

Rekomendowane odpowiedzi

Na poczadek zdjecia :

post-4304-1125003968_thumb.jpg

post-4304-1125004019_thumb.jpg

post-4304-1125004033_thumb.jpg

Jest to wzmacniacz. Wersja na razie beta. Kosz ok. 30 - 50 zł. ( nie licząc obudowy :D )Jak sie podoba ?

Jakby co to moge zrobic jakis opis do tego jak bedzie zainteresowanie.

PS. Potrzebuje ładnej gałki do potencjometru.

Naklejke Ferrero Roscher juz odkleilem.

Edytowane przez vacpan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mi się osobiście nie podobają urządzenia w których widać bebechy.. zwłaszcza jak wklejone w nie są takie wtyczki chinche za 2 pln :lol: Wiem jak to wygląda bo mam takie cus w subwooferze :twisted:, na szczescie w niewidocznym normalnie miejscu :P. Jeśli już mam patrzec na elektronike inside.. to wolałbym żeby nie było tam kabli i nie pasujących do całego image'u mocowań na różne elementy (np wspomniane chinche) :)

imho lepiej byś zrobił gdyby plexa była zmatowiona...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wg mnie gra całkiem nieźle. Jest złożony na TDA2030A. Trafo można z czegoś wyciągnąc. Jeśli chodzi o koszta to :

Zestaw do samodzielnego montażu - ok 20zł

Radiatory ze starego zasilacza - bezcenne

Transformator (24 - 30V ) - za 20zł można kupić

LM317, mostek prostowniczy, inne duperele < 10zł

Kondensator ELWA 4700uF 40V - bezcenny (ale można kupić zamiennik za ok 4 zł )

Jeśli chodzi o obudowe, to faktycznie z biegiem czasu przestaje mi sie podobać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe.. ja kiedyś popełniłem subwoofer na mostkowym 2030 i już nigdy więcej... 5 końcówek poszło w 1 dzień :lol: i do tej pory nie wiem dlaczego... wcześniej robiłem identyczny wzmacniacz i hula po dziś dzień :D

do czego stosujesz tam LM317?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jakiśtam pzsrerost może i jest... do tego są stabilizatory serii 78XX, gdzie XX oznacza napięcie jakie stabilizują.

Poza tym czy ten stabilizator napędza końcówki mocy? takich zabiegów się zazwyczaj nie robi, bo wzmacniacz potrafi pociągnąć spory prąd, którego stabilizator nie jest w stanie dostarczyć. Zazwyczaj wystarczy dobre przefiltrowanie kondensatorami...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w takim razie stabilizator jest niepotrzebny i ogranicza jedynie możliwości zestawu... :) Chyba że nie miałeś odpowiedniego trafo i on działa w roli ogranicznika napięcia a nie stabilizatora de facto. Ja bym proponował wyjąc stabilizator i zewrzeć pola IN - OUT jeśli nie ma problemów z napięciem.

I co znaczy, że nie działało. A nawet jeśli teraz działa to nie masz pewności czy stabilizator nie powoduje wzrostu zniekształceń nieliniowych gdyż może dostarczać za mały prąd :).. może po jego wyjęciu zagra jeszzce lepiej :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi