Skocz do zawartości
nevermind

Pojemnosc Pojemnika

Rekomendowane odpowiedzi

Czy rez. DangerDen (na jedna zatoke 5,25) nie będzie za mały do obsługi 3 bloków i dwóch chłodnic ?

Gdybys przeczytal temat, to bys wiedzial, ze jest wystarczajacy. Co innego gdyby nie bylo ani jednej chlodnicy.

Ps: gdyby nie wystarczal taki rez, to ludzie nie stosowaliby polaczenia pompki inline .... w koncu w takim polaczeniu wody jest tyle, co w wezach, blokach i nagrzewnicy.... a wg testow wychodzi na to, ze to dosyc wydajny system.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sie zdecydujcie czy będzie wzrost temeratury czy nie i czy będzie ona taka sama przy 5 i 500l?

z pierwszego wynika, że wcześniej czy później woda sie nagrzeje - choc wg mnie z samej uwagi na powierzchnię oddawania ciepła w wannie - się nie nagrzeje

z drugiego wynika, że się nie nagrzeje

myślę, że t ozależy od tego cz yzbiornik pracuje jak chłodnica - oddajac czy jak akumulator ciepła ... zaizoluj zbiornik pianką to z pewnością okaże się, że WC będzie miało mniejszą wydajnośc ze zbiornikiem niz bez :)

mnie sięzdaje, że jeśłi chodzi o wydajność WC to z punktu widzenia wody - zbiornika i chłodnicy najważniejszy jest stosunek objętości płynu do powierzchni oddawania ciepła ... tak jak ze zwierzakami - duze wolno sięnagrzewają i wolno stygną ... małe szybko sięgzejąale i szybko stygną ....

1642695[/snapback]

No według mnie bedzie duza roznica pmiedzy 5 a 500 l. Jak miałbys pełna wannewody z jadnej strony wlot, a z drugiej wylot to przeciez zanim woda by sie nagrzała to by sie schodziła. Nie mowie tu o pojemnosci cieplnej tylko o powierchni oddawania ciepła. Przeciez jest ogromna. Temperatura wody w wannie wzrosła by gora o 3 stopnie (w stosunku do temp pokojowej).

Przy 5 litrach troche gorzej bo raz dwa woda sie nagrzeje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Parówkowy_Skrytożerca

Ta :D albo lepiej podlaczyc uklad do kranu z zimna woda. Chlodnicy nie trzeba. Woda caly czas lodowata. Ale wtedy o rachunkach za wode wole nie wspominac :D

1642872[/snapback]

Można chłodzić komputer nielegalnie. Wystarczy brać wode zprzed licznika. Tylko co z wodą która przeleci przez bloczki. Może podlewać ogródek??

1642935[/snapback]

dojście robisz przed instalacja z której bierzesz wodę do picia i mycia a odejście już za - coby nie pić wody zanieczyszczonej syfem :)

i masz chłodzenie bez kradzieży wody :) tyle, że kamień ci zje układ w 3 miesiace :)

a poza tym troszkie trujesz sąsiada co ma przyłącze nastepne w kolejnosci :) i pewnie jeszcze kilku innych takze :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Parówkowy_Skrytożerca

No według mnie bedzie duza roznica pmiedzy 5 a 500 l. Jak miałbys pełna wannewody z jadnej strony wlot, a z drugiej wylot to przeciez zanim woda by sie nagrzała to by sie schodziła. Nie mowie tu o pojemnosci cieplnej tylko o powierchni oddawania ciepła. Przeciez jest ogromna. Temperatura wody w wannie wzrosła by gora o 3 stopnie (w stosunku do temp pokojowej).

Przy 5 litrach troche gorzej bo raz dwa woda sie nagrzeje.

1670204[/snapback]

o tym to ja pisałem jużna samym początku własnych wypowiedzi wiec powtarzać nie musisz :) woda nie zdąży sie nagrzać bo odda wszystko szybciutko :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi