Skocz do zawartości
amoniak

Realizacja mojego projektu bloku wodnego

Rekomendowane odpowiedzi

wczoraj był taki mój post http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?p=171...ghlight=#171270

Dziś mam już prototyp :D niedługo testy

zaciski Dołączona grafikahttp://republika.pl/mrodziewicz/obrazki/zacisk2.jpg http://republika.pl/mrodziewicz/obrazki/zacisk3.jpg

Blok Wodny Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

A teraz moja hydraulika koło komputra :D (to jest edyny bałagan u mnie w domu)

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Sam ten blok frezowałem wiem już dlaczego blok tego typu nie ma prawa kosztować mniej niż 100 zł (materiały około 20 zł)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na zdjeciach bardzo niewiele widac, jak na razie widac tylko, ze troche odszedles od planu (wlot troche przesuniety od srodka), ale moze mi sie wydaje. Mozesz zrobic zdjecie bez plexi i zlaczek, slowem samej miedzianej czesci? I nie kompresuj ich tak mocno...

No i czekamy na testy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam ten blok frezowałem wiem już dlaczego blok tego typu nie ma prawa kosztować mniej niż 100 zł (materiały około 20 zł)

dlaczego????

Sprubuj pofrezowac , to zobaczysz, sprawdz tez koszt godziny pracy frezarki numerycznej :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie ma gdzie sprawdzić i niestety nikt z mioch znajmych nie posiada frezarki, może mozesz ty przedstawić ?

p.s. fajny tatu coś w stylu słodkiewicza. cormiera :-)

no wiec przedwczoraj gadalem ze znajomym, frezowal gdzies w Wawie i za godzinke skasowali go "tylko" 200 PLN

Ponoc nawet drozej da sie znalezc :?

Zrob wiec sobie WB , jezeli nie masz darmowego dostepu do takiej frezary

BTW ps , słodkiewicz ? cormier ?

kto, lub co to ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam takie pytanie:

Jak w praktyce sprawdzilaby sie wiertarka stolowa (500-2700rpm) z zamontowanym 11-12mm frezem. Czy moznaby tym wyrownac kanaly uprzednio obrobione zwyklym wiertlem (nachodzace na siebie otwory na calej dlugosci kanalu), tak zeby byly wzglednie rowne i kwadratowe w przekroju poprzecznym ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tMQ

nie napinalem sie, to w "zwisie" robione :o

kiedys cwiczylem, teraz nie ma juz czasu :?

witchhunter

jezeli ta wiertara ma ruchome mocowanie materialu , to da chyba rady, ale jezeli nie, to nie widze tego, w rekach nie utrzymasz tak, nawet jezeli bedzie to w duzym imadle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tMQ

witchhunter

jezeli ta wiertara ma ruchome mocowanie materialu , to da chyba rady, ale jezeli nie, to nie widze tego, w rekach nie utrzymasz tak, nawet jezeli bedzie to w duzym imadle

Jedynym ruchomym elementem tej wiertarki jest "podstawka", na ktorej kladzie sie element do wiercenia. Mozna nia krecic dookola, wiec w sumie daloby sie po kawaleczku to obrobic (lukami). W rekach mowisz nie utrzymam, no to lipa. Cos trzeba bedzie wymyslic :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witchhunter:

jak chcesz zobaczyć jakie cudeńka można zrobić wiertarką stołową (odpowiednią oczywiście), polecam nieśmiertelną http://www.zerofanzone.co.uk/ - może ktoś mi powie gdzie i za ile można qpić takie cudeńko - w desperacji byłbym skłonny qpić :mrgreen: ...

Pozdrawiam

M.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe, wyglada na to ze blade z zerofanzone ma ta sama wiertare co ja (koszt ok 300PLN) :) szkoda tylko, ze ja juz takiego "imadelka" nie mam...

Ale zerknijcie TUTAJ. Na stronie 2 jest dokladnie to o co mi chodzi, czy zrobienie podobnie jest wykonalne w przypadku recznego przesuwania kawalka miedzi??? nie wydaje sie jakos strasznie ciezko...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam takie pytanie:

Jak w praktyce sprawdzilaby sie wiertarka stolowa (500-2700rpm) z zamontowanym 11-12mm frezem. Czy moznaby tym wyrownac kanaly uprzednio obrobione zwyklym wiertlem (nachodzace na siebie otwory na calej dlugosci kanalu), tak zeby byly wzglednie rowne i kwadratowe w przekroju poprzecznym ?

Ja wygładziłem kanały w bloku taki kamieniem jakie zakłada sie do dremla . Umocoałem wiertarke na sztywno a nastepnie trzymając bloczek w rekach jeździłem kamieniem po kanałach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam takie pytanie:

Ja wygładziłem kanały w bloku taki kamieniem jakie zakłada sie do dremla . Umocoałem wiertarke na sztywno a nastepnie trzymając bloczek w rekach jeździłem kamieniem po kanałach.

Rozumiem, ze robiles wlasnie tak jak mowilem, czyli najpierw wiertelkiem. I jak efekt?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam takie pytanie:

Rozumiem, ze robiles wlasnie tak jak mowilem, czyli najpierw wiertelkiem. I jak efekt?

Efekty nawet znośne tyle ze mi osobicie zajeło to strasznie dużo czasu ... fakt ze robiłem to zazwyczaj tylko wolnych chwilach a ostatnio nie miałem tego wolnego czasu zbyt wiele. Z tym że nie wiem czy uzyskasz efekt prostokątnego przekroju kanałów w moim bloku mają one bardziej przekrój owalny. Szkoda że już skleiłem blok bo mógłbym zamieścić foty efektów mojej pracy.

Teraz cholera musze jeszcze zbierać kase na pompke - bloczek już prawie gotowy tylko nie mam czym tłoczyć do niego wode :P.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolejne zdjęcia mojego bloku :D , oraz testy :D :twisted:

Blok z osprzętem Zmieniłem zaciski (zbyt pancerne, miałem problemy z założeniem i dokręceniem węży)

Dołączona grafika

Blok zmontowany przed wywierceniem otworów do montażu do płyty głównej

Dołączona grafika

A oto wypolerowany blok

Dołączona grafika

Jak widać bardzo dobre lusterko wyszło

Niestety oring trzyma dobrze natomiast plexiglas się wygina i trochę mi pociekło po grafice :( , dlatego nie zdążyłem wykonać zdjęć zamontowanego bloku na procesorze.

A teraz testy

Poprzedni mój blok

Dołączona grafika

Przy 10 krotnym 3D Marku SE dawał temp 35°C temperatura cieczy w obiegu przed procesorem 27°C

Obecny blok

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Czyli super tem cieczy w obiegu 26°C

Też 10 razy loop 3D Marka SE na podkręconym Radku 9000

Dołączona grafika

a to wynik

Dołączona grafika

Procesor chodzi cały czas 11,5 X 155 co daje ~1700 MHz

BTW

Poprzedni mój blok miał większą powieżchnię więc mam pytanie

Czy teoria mate Bierze w łeb :?:

Chba nie mam swoją teorię co do tego zjawiska, powiem jak usłyszę wasze opinie. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...