ALEX-77 Opublikowano 27 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2002 Witam mama taki problem mam płyte Abita SA6R plyta niewykrywa mi pamieci 256ram na jednej kosci pamiec jest napewno dobra bo na ECSie chodzi jaka jest tego przyczyna czy to możliwe azeby na jednej płycie pamiec dziaała a na drugiej nie pozostałe kosci 2 po 128ram chodza Pozdrówka ALEX Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Homer Opublikowano 27 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2002 Na stronie ABITa znalazłem coś takiego: Question: Why does my system crash or fail to POST when I try to use 256MB memory modules on Intel 815/815E based motherboards (SL6 /SE6 / SH6 / SA6R)? Answer: The Intel 815 chipset (and also 815E) does not support 4x4, 8x4, 16x4 or any other x4 memory chips. A wide variety of errors is possible if you try to use double-sided 32MB chip modules or single-sided 16MB chip modules with this chipset, including system crashes or failures to POST. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ALEX-77 Opublikowano 27 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2002 Dzięki Homer za zainteresowanie ale niezabardzo rozumiem co ta płyta nieobsługuje w jednej kosci 256ramu ??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ALEX-77 Opublikowano 27 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2002 Ludzie naprawde nikt niema takiej płyty musze wiedziec bo niewiem co mam robic czy ją zwrucic spowrotem czy co poradzcie cos no. :o Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ALEX-77 Opublikowano 27 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2002 :o :o :o Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irnlng Opublikowano 27 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2002 moze nie obsluguje kosci dwustronnych? albo jednostronnych. w kazdym razie tych, ktore wlozles. zamien na ten drugi typ i sprawdz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irnlng Opublikowano 27 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2002 koles w serwisie powedzial mi, ze kosci powinny byc tyle samo bitowe. tzn. jak laczysz 128 i 256 to kostek pamieci powinno byc tyle samo. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ALEX-77 Opublikowano 27 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2002 Tak będę musiał sprubowac tylko ta kosc 256 ram jest jednostronna ,ale jedna kosc 128 ramowa chodzi i też jest jednostronna Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irnlng Opublikowano 27 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2002 zawsze sa problemy jak wkladasz rozne ramy. lepiej 2 takie same. u mnie tez sie zaczelo walic jak zaczalem mieszac nie pasowaly do siebie timingi, casy, rasy i t p. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ALEX-77 Opublikowano 27 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2002 Ale wiesz co idzie sią wk....ć zmieniłem sobie płyte z ECSa na ABITA mówie bede mógł troche po podkręcac a tu takie szopki na ECSe te pamieci chodzły razem elegancko. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irnlng Opublikowano 27 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2002 ja w koncu sprzedalem wszystkie razem i kupilem sobie kingstony po 149zeta. drogo, ale warto. ecs to dobra sprawa, chociaz fakt faktem, ze na mojej tez sie nie da za bardzo krecic. takie p3 jak twoje udalo mi sie ociagnac na solteku do 886mhz na fsb160 i dzialal spoczko. probowales wlozyc tylko ta kosc 256? i wtedy ustawic pod nia bios. moze wtedy pozostale tez pojda na tych ustawieniach Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andriu Opublikowano 27 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2002 miałem abita SA6, i miałem ten sam problem Jakie masz te pamięci ? bo jak ECC, lub ECC z kontrolą błędów to zapomnij ze bedzie działać, i815 nie obsługuje takich pamieci. Ja kupiłem soie Kingstona (bez ECC i innych bajerów) i wszystko było wsio tak swoją drogą, pamięci muszą być jednostronne Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dARIO Opublikowano 27 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2002 Odpowiedź miałeś w 2 poście. Twoja płyta nie obsługuje takich pamięci ram. Odrazu Ci powiem, że wszystkie, które obecnie są w sklepach nie będą Ci działały. Muszą być to jakieś starsze (wyprodukowane dawniej). Nowe tego typu pamięci nazywane pamięciami BX'owymi, które by działały kosztują ponad raz tyle. Musisz znaleźć inne pamięci. To nie kwestia Abit czy ECS. Tego ECS'a też miałeś na i815 ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...