Skocz do zawartości
RS

Mobo niewidzi ramu firmy Spectek

Rekomendowane odpowiedzi

witam. Sprawa jest dziwna. Mialem 380 mb ramu (256 kingston, 128 nanya) doplacilem do 128 dostalem w zamian nowa 256 Spectek'a. Pakujee do oplyty odpalam machine bios pokazuje 256, wyjolem kosc wlozylem jeszczeraz, poruszalem itp, znowu pokazuje 256.. Wyjolem kingstona, w jego miejsce zamontowalem tego ospecteka, przy wlaczaniu monitor niezałaczal.

Pojechalem do sklepu wymienili na druga kosc tesz specteka (akorat innych niemieli) i sprawa sie powtorzyla.

Dla pewnosci sprawdzilem u kumpla na k7vza, i dziala normalnie.

Macie jakies pomysly.

Ps. Przed zmiana ramu wlonczylem ustawienia nominalne fsb i timingi na normal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam. Sprawa jest dziwna. Mialem 380 mb ramu (256 kingston, 128 nanya) doplacilem do 128 dostalem w zamian nowa 256 Spectek'a. Pakujee do oplyty odpalam machine bios pokazuje 256, wyjolem kosc wlozylem jeszczeraz, poruszalem itp, znowu pokazuje 256.. Wyjolem kingstona, w jego miejsce zamontowalem tego ospecteka, przy wlaczaniu monitor niezałaczal. 

Pojechalem do sklepu wymienili na druga kosc tesz specteka (akorat innych niemieli) i sprawa sie powtorzyla.

Dla pewnosci sprawdzilem u kumpla na k7vza, i dziala normalnie. 

Macie jakies pomysly.

Ps. Przed zmiana ramu wlonczylem ustawienia nominalne fsb i timingi na normal

Masz chyba jeszcze gorszy problem ode mnie. Bo mnie przynajmniej Ramy działają.

Zobacz jakie maja oznaczenie kości (chodzi o np. 8x32 itp.) porównaj to z Kingstonami oraz zobacz do instrukcji jakie ramy obsługuje twoja płyta (chodzi o te układy typu 8x32 itp.).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co powiecie na to? Mam 2 kości po 256MB Spectec. Na standartowych timingach (3,3,7/9,3) płyta widzi tylko 1 kość. Na szybszych ustawieniach (2,2,5/7,2) widoczne są obydwie kości. Wcześniej łączyłem to z funkcją

"Level2 Cache ECC Checking" bo mieszanie tą funkcją dawało różne efekty. Ustawienie standartowe pozbawia mnie połowy pamięci. Kości teoretycznie są jednakowe, ten sam producent i parametry.

Obie pracują na Abicie ST6. Aha... zamiana banków na płycie powodowała piski i blokadę uruchamiania komputera.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

STARY JA MAM SD RAM SPECTEKA 2x 256 i jak wlacze cl 2 lub 2.5 to komp nie wstaje(jak wloze kosc spectek i inna noname to widzi tylko to inna) jak zrobie cl 3 to kosci oczywisci widzi i komp wstaje spectek to gowno jakich malo jak tylko bede mial kase to zamienie te 512 ramu na 256 ddr jakiekolwiek tylko nie spectek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w sklepie jak zapakowali tego specteka do tejsamej mobo co ja mam odpalila odrazu wiec narazie neiwymienili kazali aktualizowac biosa. najpierw pobawie sie ustawieniami cl, nastepnie zmienie biosa, i napisze co bedzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

najpierw pobawie sie ustawieniami cl, nastepnie zmienie biosa, i napisze co bedzie.

Ja ci jóż powiem że bedzie to samo spectek to totalny shit jeżeli miałbym do wyboru specteki a jakiej noname to wybarł bym noname.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiec tak, zeby widzialo tego szpecteka :lol: zamiast cl 2t musialem ustawic cl spd, i po klopocie, pamiec dziala na fsb 150 i timingach normal wiec niejest tak źle, a swoja drogą biosa zmienilem na najnowszego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może jest to jednostronny Spectec 8 kości po 32 MB? Jeżeli tak to "ten typ tak ma" np Asus (i815 ept) tych kosci albo wcale nie widzi albo widzi tylko przy 100MHz. Abit widzi.

tak to wlasnie ten "model"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...