Zecke Opublikowano 4 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2005 Witam. To banalne pytanie, ale dopiero zaczynam przygodę z C++ Builderem Enterprise. Czy ktoś mi może powiedzieć jak przenieść wartość zapisaną w jednej zmiennej z jednego formularza do drugiego? Np. Zainicjowałem zmienną int x=5; w jednym formularzu i chce skorzystać z jej wartości, ale już na drugim formularzu. Będę wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mesiek Opublikowano 4 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2005 Witam. Jeśli chcesz mieć dostęp do zmiennej z jednego formularza w innym, zmienna ta musi być zadeklarowana w sekcji public w pliku nagłówkowym programu. Poza tym w do pliku cpp trzeba dołączyć plik nagłówkowy drugiego formularza, w którym ta zmienna się znajduje. Zakładając, że: - masz 2 forularze: Form1 i Form2 - w formularzu Form1 w sekcji public zadeklarowana jest zmienna, np. int x; - w pliku źródłowym z Form2 masz dyrektywę #include "Unit1.h" to możesz w pliku Unit2.cpp odwołać się do tej zmiennej przez: Form1->x; Chyba nie namieszałem... :wink: Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antrykot111 Opublikowano 4 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2005 Witam. To banalne pytanie, ale dopiero zaczynam przygodę z C++ Builderem Enterprise. Czy ktoś mi może powiedzieć jak przenieść wartość zapisaną w jednej zmiennej z jednego formularza do drugiego? Np. Zainicjowałem zmienną int x=5; w jednym formularzu i chce skorzystać z jej wartości, ale już na drugim formularzu. Będę wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam 1632711[/snapback] Dwa sposoby :) Albo robisz nowy plik *.h powiedzmy global.h i w nim definiujemy tak: extern int x;a potem w pliku forma1.cpp i forma2.cpp robimy #include "global.h". A w którymś pliku ,powiedzmy forma1.cpp trzeba jeszcze raz ją zdefiniować int x = 5; 2 sposób ale łatwiej sie zapętlić includami :) w pliku forma1.h definujesz int x; a pliku forma2.cpp include "forma1.h" a potem odwołujesz sie forma1.x = 5; Powinno być good :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zecke Opublikowano 4 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2005 Dzięki chłopaki za pomoc. Jutro wypróbuje czy działa. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...