Skocz do zawartości
Goomy

Dziwny problem sprzetu :((

Rekomendowane odpowiedzi

Witam , mam problemik mili panstwo, moze ktos z was zna odpowiedz na moje bolaczki.

Otoz problem jest taki , plyta glowna ma 4 zlacza IDE , 2 ATA 100 i dwa ata 133 raid, podlaczylem dwa dyski na jedna tasme na kanal IDE 1 ale drugiego dysku nie chcial widziec za groma:( , wiec podlaczylem oba na oddzielne kanaly ATA 133 kazdy na osobnej tasmie. Problem w tym ze wszystko widzi, all dziala , ale zauwazylem ze jak przegrywam np. film z jednej partycji na druga partycje (obie znajduja sie na tym samym dysku) to kopiowa nie trwa prawie 5 minut !!!! , w czym moze tkwic problem ? pierwszy kanal IDE mam wolny, na drugim mam CDRW i DVD podlaczone. 3 i 4 kanal (ATA 133) dyski twarde.Zainstalowane wszystkie stery do ata 133 raid , do ata 100 , stery intela - intel aplication accelerator i nic ;( Jesli ktos wie w czym jest problem prosze o pomoc:) Wielkie dzieki za informacje.

BTW. przelaczalem dyski na kanal podstawowy IDE 1 i to samo i jeden i drugi zachowuje sie tak samo ;( a taki sam model dysku u kolegi przegrywa to samo w niecale 2 min. ;(

Wielkie dzieki

za informacje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do dwóch dysków na jednym kanale IDE, które niedziałały - to oczywiście prawidłowo ustawiłeś zworki MASTER/SLAVE (ew. MASTER/CABLE SELECT). Co do szybkości kopiowania. Zależy to od wielu czynników (procesor, ilość pamięci ram, obciążenie komputera, defragmentacja itd.)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...