Bohner Opublikowano 6 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2005 Hi, mam takie pytanie. Mianowicie, kupilem sobie ostatnio PSP i po paru dniach uzytkowania wydawalo mi sie ze zauwazylem 3 dead pixele. Jakoze nie mam monitora LCD, i nie jestem obeznany w ich uzytkowaniu (tzn w tym jak wyglada DP), bylem pewien ze to wlasnie bylo to. Az do chwili gdy wzialem lupe i spojzalem na sub pixele by sprawdzic o co chodzi. Zrobilem maly test, tzn wgralem 4 zdjecia skladajace sie z czytego czarnego, czerwonego, zielonego i niebieskiego koloru. Btw. te 'dead pixele' moge jedynie zobaczyc na ciemnym tle, na kazdym innym kolorze nie widac ich. Wracajac do testu, odpalilem zdjecia i patrzylem w miejsce gdzie mialem ow problem przez lupe. Przegladajac zdjecia zauwazylem ze wszystkie sub pixele podswietlaja sie poprawnie i ze problem wystepuje jedynie przy czarnym tle. Gdy patrzylem na czarne tlo, pomiedzy sub pixelami wychodzilo swiatlo (o duzo mniejszych rozmiarach niz sub pixel). Jedyne co mi przychodzi do glowy to ze jest to swiatlo od lampy podswietlajacej LCD ktore przechodzi przez dziury w matrycy (?). Czy ktos z was wie moze cos na ten temat? Aha i temat postuje na boardzie monitory, poniewaz ma to wiecej wspolnego z monitorami/LCD, niz z urzadzeniami przenosnymi w tym przypadku. Thx. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodziu8 Opublikowano 6 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2005 I pewnie masz rację... Bo subpiksel to wadliwie swiecący punkt, niezależnie od tła zawsze w tym samym kolorze, np. na czerwono. przeciez kazdy piksel sie gdzieś kończy i zaczyna następny i jeśli jest szczelinka to swoatło swietlówki musi przebijać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bohner Opublikowano 6 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2005 Zrobilem cos takiego. http://www.wgtour.com/bohner/psp/defect.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodziu8 Opublikowano 7 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2005 Zrobilem cos takiego. 1635204[/snapback] A czy masz gwarancję na sprzęt? Bo mnie to wygląda jakby matryca była wadliwa (pęknieta ) I to na samym środku, wyślij to na "support" do producenta lub polskiego dystrybutora.... Piksel - to jeden punkt - bez żadnej poświaty (tęczy), a to mi wygląda na obraz dyfrakcyjny (zboczenie fizyka :wink: ) czyli światło ugiete na szczelinie.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...