Zecke Opublikowano 8 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2005 Witam. Znowu banał z C++ Buildera. Mam oto taką sytuacje. 3 zmienne typu float powiedzmy x, y i z. Teraz chcę zrobić tak, że dzielę x/y i wynik zapisuje do z. I ten wynik ze zmiennej "z" chce wpisać do memo, z tym, że chce ograniczyć wyświetlanie wyniku do 2 miejsc po przecinku. Jak to zrobić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sid Opublikowano 8 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2005 Poczytaj o sprintf i później zastosuj tam: %.2f ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zecke Opublikowano 8 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2005 Ale teraz jak użyć sprintf w przypadku memo? Jaka powinna być składnia? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sid Opublikowano 8 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2005 (edytowane) Ale teraz jak użyć sprintf w przypadku memo? Jaka powinna być składnia? 1639508[/snapback] Za C++ będę się dopiero brał, ale to jest np. coś takiego: sprintf(ZMIENNA_CHAR, "%.2f", ZMIENNA_FLOAT);No i w ZMIENNA_CHAR masz już liczbę jako łańcuch. W C++ To jakoś chyba Edit->Caption=ZMIENNA_CHAR;Oczywiście to wymyśliłem bo z C++ styczności nie miałem ;) Jeśli pieprzę(bo nie mam soli) głupoty to poprawcie. Edytowane 8 Września 2005 przez Sid Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nargil Opublikowano 8 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2005 mowisz bardzo dobrze :) ewentualnie jesli chcemy zrobic to bez dodatkowych zmiennych: float z = (float)((int)(z*100))/100; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zecke Opublikowano 9 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2005 Dziękuje bardzo. Już sobie poradziłem :) Rzeczywiscie było banalne. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...