Muniek Opublikowano 10 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2005 Komputer w Super Pi stabilny, w Prime'ie również, a mimo wszystko od czasu do czasu sam się zresetuje! Żadnych problemów typu zwisy, czy jakakolwiek niestabilność... Poprostu reset, a potem wszystko działa normalnie. Obecne ustawienia to - 10x230Mhz, 11-4-4-3, 2.9v na pamiątkach, 1.85v na procku. Z góry dzięki za odpowiedzi! Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nyny Opublikowano 10 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2005 Wylacz automatyczne resetowanie System - zaawansowane - uruchamianie i odzyskiwanie - ustawienia Wtedy zamiast reseta powinien pojawic ci sie niebieski ekran i dobrze by bylo zebys zapisal co tam pisze i podal tu na forum. A miedzyczasie radze sprawdzic wszystkie podstawowe elementy: -sprawdzic napiecia na zasilaczu miernikiem -przeskanowac pamieci memtestem -przeinstalowac lub zmienic sterowniki do karty graficznej, plyty glownej -uruchomic komputer z podstawowymi podzespolami bez zbednych kart rozszerzen i kosci pamieci -odkrecic sprzet jesli byl podkrecany, zmienszyc timingi dla pamieci -przeskanowac kompa programami antywirusowy -sprawdzic temperatury procesora, grafy chipsetu itp. -przywrocic domysle ustawienia biosu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muniek Opublikowano 10 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2005 Napięcia sprawdzone miernikiem - dla lini 12v=11.92v w spoczynku, 11.82v w stresie ( prime 3h ). Komputer przeskanowany antywirem ( zero wirusów, spy'ów ). Komp prawie świeżo po formacie ( może 2tyg. temu stawiałem nowy system ), zainstalowane najnowsze stery do grafy ze strony Nvidia. Jeśli chodzi o temperatury, to maks co zanotowałem to abitowskie 53 stopnie ( u mnie na biosie d26 Taipan CPC ON zawyża jakieś 6 stopni ), normalnie w IDLE latem ok. 47 stopni - to wszystko przy napięciu 1.85v dla procka. Obecne timingi pamięci zluzowane już prawie na maksa: 11-4-4-3 to i tak już bardzo słabe timingi! Napięcie na pamięci, maksymalne na ile płyta pozwala - 2.9v. Nie sprawdzałem jeszcze pamięci Memtestem, bo wydaje mi się, że jak sie Prime nie wysypał po blisko 6h pracy to z pamięciami i ogólnie ze stabilnością kompa jest okej. Resetów nie ma na domyślnych ustawieniach dla procka, czyli 11x166MHz, 6-2-2-2, 2.6v dla pamięci, 1.45v dla proca! Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nyny Opublikowano 10 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2005 Skoro resetów nie ma na domyslnym taktowaniu to chyba masz odpowiedz... Sproboj ciut obnizac taktowanie i testowac caly czas stabilnosc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...