Skocz do zawartości
Muniek

Resety Komputera

Rekomendowane odpowiedzi

Komputer w Super Pi stabilny, w Prime'ie również, a mimo wszystko od czasu do czasu sam się zresetuje! Żadnych problemów typu zwisy, czy jakakolwiek niestabilność... Poprostu reset, a potem wszystko działa normalnie. Obecne ustawienia to - 10x230Mhz, 11-4-4-3, 2.9v na pamiątkach, 1.85v na procku. Z góry dzięki za odpowiedzi! Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wylacz automatyczne resetowanie System - zaawansowane - uruchamianie i odzyskiwanie - ustawienia

Wtedy zamiast reseta powinien pojawic ci sie niebieski ekran i dobrze by bylo zebys zapisal co tam pisze i podal tu na forum.

A miedzyczasie radze sprawdzic wszystkie podstawowe elementy:

-sprawdzic napiecia na zasilaczu miernikiem

-przeskanowac pamieci memtestem

-przeinstalowac lub zmienic sterowniki do karty graficznej, plyty glownej

-uruchomic komputer z podstawowymi podzespolami bez zbednych kart rozszerzen i kosci pamieci

-odkrecic sprzet jesli byl podkrecany, zmienszyc timingi dla pamieci

-przeskanowac kompa programami antywirusowy

-sprawdzic temperatury procesora, grafy chipsetu itp.

-przywrocic domysle ustawienia biosu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napięcia sprawdzone miernikiem - dla lini 12v=11.92v w spoczynku, 11.82v w stresie ( prime 3h ). Komputer przeskanowany antywirem ( zero wirusów, spy'ów ). Komp prawie świeżo po formacie ( może 2tyg. temu stawiałem nowy system ), zainstalowane najnowsze stery do grafy ze strony Nvidia. Jeśli chodzi o temperatury, to maks co zanotowałem to abitowskie 53 stopnie ( u mnie na biosie d26 Taipan CPC ON zawyża jakieś 6 stopni ), normalnie w IDLE latem ok. 47 stopni - to wszystko przy napięciu 1.85v dla procka. Obecne timingi pamięci zluzowane już prawie na maksa: 11-4-4-3 to i tak już bardzo słabe timingi! Napięcie na pamięci, maksymalne na ile płyta pozwala - 2.9v. Nie sprawdzałem jeszcze pamięci Memtestem, bo wydaje mi się, że jak sie Prime nie wysypał po blisko 6h pracy to z pamięciami i ogólnie ze stabilnością kompa jest okej. Resetów nie ma na domyślnych ustawieniach dla procka, czyli 11x166MHz, 6-2-2-2, 2.6v dla pamięci, 1.45v dla proca! Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi