Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam zestaw głośników Genius Home Theater 5.1, kartę muzyczną mam zintegrowaną (Avance AC`97) a problem polega na tym, że nie mogę przestawić systemu na 5.1. Po długich poszukiwaniach doszedłem do tego, że wyjścia ustawia się w Sound Effect/Sound Manager/Speaker Configuration (tak aby 1 - obsługiwał satelity przednie, 2 - surroundy, 3 - centralny i subwoofer) ale niestety, chociaż nagrywałem już chyba wszystkie możliwe sterowniki, dalej nie znajduje opcji Speaker Configuration. Czy ktoś wie, dlaczego tak się dzieje i jak można temu zaradzić? Czy muszę nagrać jakiś specjalny sterownik? Czy po prostu moja karta nie obsługuje 6-kanałowego brzmienia? Nad tą ostatnią opcją też dużo myślałem i szukałem, ale z tego co udało mi się wyczytać to wszystkie standardy AC97 obsługują 5.1. Problem tkwi więc chyba w tym, jak przemianować wtyczki do "dźwiękówki", tak aby obsługiwały cały zestaw. Jeżeli ktoś miał podobny problem, albo orientuje się w tym bardziej niż ja, bardzo proszę o pomoc, bo nie po to kupowałem 5.1 żeby słuchać znowu w stereo :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cóż... jako kompletny humanista, wolę nie eksperymentować i nie ryzykować uszkodzenia komputera, zwłaszcza, jeżeli karta jest zintegrowana z płytą główną, poza tym nawet gdybym chciał coś zrobić, zupełnie się na tym nie znam. Pozostaje mi chyba tylko kupić jakąś w miarę tanią i dobrą kartę muzyczną 5.1, np. Sound Blaster Live! 5.1 (SB0100).

W każdym razie dzięki za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi