Skocz do zawartości
_Platinium_

Tunel Na Proca...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Dotychczas chlodzilem moje cpu pentem q92 i zamontowana na boku budy akasa 120 wiejaca na niego.

Lecz ostatnio zmartwilem sie zbyt wysokimi temperaturami na procku ( 49 w idle, reszta jak w podpisie ) i postanowilem przesmarowac go AS5.

No wiec zdjalem ów chłodzenie z bartona i moim oczom ukazal sie dziwyn widok...

Z pasty Ceramique ktrora byla nakladana kilka miechow temu zostalo doslownie 20% tego co kiedys zalozylem... :blink:

No ale nic usunalem resztki pasty i nalozylem AS5 po czym wlaczam kompa...

Wiele razy czytalem jakoby arctic silver 5 nie przewodzilo pradu wiec nie nie myslalem nawet o jakims zwarciu...

No wiec uruchamiam kompa, wszystko fajnie, a tu ciach, komp stanal i zwiecha.

Robie reseta i pojawia sie ekranik z wyborem trybu awaryjnego, po czym na monitorze zaczynaja sie pojawiac jakieś errory o jakichs plikach systemowych itp.

Pomyslalem sobie ze pewnie as5 dostala sie pomiedzy ściezki i proc nadaje sie na śmietnik lecz one more time wylaczylem i na nowo uruchomilem pc bez bocznej scianki, akasy wiejacej na proc i na defaultowym 166 fsb i 1,65 vcore.

Ku mojemu zdziwieniu wszystko bylo ok :) i co najwazniejsze z 49 w idle zrobilo sie 43...

Lecz moje szczescie nie trwalo zbyt dlugo :mellow:

Zalozylem boczna scianke obudowy z wentylem i temp w idlu znow urosla do 50 :mur:

W zwiazku z tym ponownie uruchomilem pc z załozona scianka boczna lecz bez akasy wiejacej do srodka i temperaturka ustatkowala sie na 45 stopniach na cpu.

Doszedlem do wniosku ze chyba lepszym rozwiazaniem bedzie zrobienie tunelu wiejacego na procesor, lecz nie wiem zbytnio z czego go zrobic i jak zamontowac by byl stabilny...

Myslalem o rurze kanalizacyjnej lecz jej wyglad troche mnie onieśmiela :-P

Z gory dzieki za odp.

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi