Laweciarz Opublikowano 2 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2002 Rosio niestety nie jest to wcale łatwe do wykonania. Zwykłe wiertło na pewno się złamie. Użyj jakiegoś specjalnego (nie wiem jakiego). Poza tym trzeba wiercić na bardzo niskich obrotach i koniecznie używać cieczy chłodzącej. Ktoś pisał też, że można zmniejszyć kąt natarcia wiertła. Można to zrobić zwykłą szlifierką. Że musisz używać wiertarki pozycjonowanej to chyba nie musze pisać. Poza tym moim zdaniem pomysł z dużymi kanalikami przy procku nie jest najlepszy. Szybkość wymiany ciepła jest wprost proporcjonalna do powierzchni - tu kontaktu wody z miedzią. Stosując 4 duże kanały zamiast np 9 małych, zmniejszasz tę powierzchnię. Z drugiej strony woda pewnikiem najszybciej popłynie właśnie tymi grubymi więc trudno jednoznacznie zdecydować. Ja właśnie podobny blok robiłem (projekt1,2,3 . Złamałem wiertła 3mm i 4,3 mm marnując przy tym dwa kawałki miedzi, bo jak się zakleszczyły to już na amen. Sam się przejechałem na tym typie bloczku i go nie polecam. Witchhunter ma rację. Zrób wiercony od góry, albo zrób na zwykłej frezarce na jakimś cienkim frezie. Powodzenia i napisz jak Ci poszło. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosio Opublikowano 2 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2002 Rosio niestety nie jest to wcale łatwe do wykonania. Zwykłe wiertło na pewno się złamie. Użyj jakiegoś specjalnego (nie wiem jakiego). Poza tym trzeba wiercić na bardzo niskich obrotach i koniecznie używać cieczy chłodzącej. Ktoś pisał też, że można zmniejszyć kąt natarcia wiertła. Można to zrobić zwykłą szlifierką. Że musisz używać wiertarki pozycjonowanej to chyba nie musze pisać. Poza tym moim zdaniem pomysł z dużymi kanalikami przy procku nie jest najlepszy. Szybkość wymiany ciepła jest wprost proporcjonalna do powierzchni - tu kontaktu wody z miedzią. Stosując 4 duże kanały zamiast np 9 małych, zmniejszasz tę powierzchnię. Z drugiej strony woda pewnikiem najszybciej popłynie właśnie tymi grubymi więc trudno jednoznacznie zdecydować. Ja właśnie podobny blok robiłem (projekt1,2,3 . Złamałem wiertła 3mm i 4,3 mm marnując przy tym dwa kawałki miedzi, bo jak się zakleszczyły to już na amen. Sam się przejechałem na tym typie bloczku i go nie polecam. Witchhunter ma rację. Zrób wiercony od góry, albo zrób na zwykłej frezarce na jakimś cienkim frezie. Powodzenia i napisz jak Ci poszło. duze kanaly zrobilem wlasnie dlatego by jak najwiecej zimnej wody przeplywalo bezposredni nad procesorem i tym samym skuteczniej go chlodzilo (podobna zasada dzialania jak w bloku "slimakowatym") frezowanym/wierconym od gory BTW1 jako chlodziwa szwagier poradzil mi aby uzyc plynu Ludwik co wy na to? BTW2 a moze te duze otowry polaczyc w jeden otwor jakies 15x17mm ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Laweciarz Opublikowano 2 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2002 BTW1 jako chlodziwa szwagier poradzil mi aby uzyc plynu Ludwik co wy na to? BTW2 a moze te duze otowry polaczyc w jeden otwor jakies 15x17mm ? 2 Idąc dalej tym tropem stworzysz blok z cpc. To nie ma sensu. Przez tak duży przekroj woda wcale nie będzie płynęła szybciej. Wręcz odwrotnie. Będzie płynęła kilkukrotnie wolniej niż w wężu, bo prędkość przepływu jest odwrotnie proporcjonalna do przekroju. Poza tym będzie odbierane mniej ciepła bo zmniejszy się powierzchnia wymiany ciepła między wodą a miedzią. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witchhunter Opublikowano 2 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2002 BTW1 jako chlodziwa szwagier poradzil mi aby uzyc plynu Ludwik co wy na to? BTW2 a moze te duze otowry polaczyc w jeden otwor jakies 15x17mm ? 2 Idąc dalej tym tropem stworzysz blok z cpc. To nie ma sensu. Przez tak duży przekroj woda wcale nie będzie płynęła szybciej. Wręcz odwrotnie. Będzie płynęła kilkukrotnie wolniej niż w wężu, bo prędkość przepływu jest odwrotnie proporcjonalna do przekroju. Poza tym będzie odbierane mniej ciepła bo zmniejszy się powierzchnia wymiany ciepła między wodą a miedzią. Nie do konca lapiesz o co chodzi. W przypadku bloku z wieloma kanalami takiej samej srednicy (czyli np. 13 kanalow o srednicy 2mm, na dole 4, wyzej 5, na gorze 4) woda plynac najszybciej bedzie po tej czesci bloku ktora jest najdalej od wlotu, a najwolniej w tej, ktora jest zaraz przy nim. Na koncu woda plynie z ciesnieniem hydraulicznym (to najwieksze), natomiast wszedzie indziej stanowi mieszanke cisnienia hydraulicznegi hydrostatycznego, przy czym im blizej wlotu tym wieksza czesc zajmuje hydrostatyczne. W momencie kiedy kanaly na srodku sa srednicy znacznie wiekszej niz te na koncu (patrzac caly czas od strony wlotu), wiekszosc wody poplynie wlasnie nimi, przez co glowny jej strumien znajdzie sie nad rdzeniem. Mylisz tez troche sie co do jednego. Nie jest wazna powierzchnia odbierania ciepla calego bloku, ale powierzchnia odbierania nad rdzeniem! W momencie kiedy masz 3 "warstwy" kanalow, tylko te na spodzie przyczyniaja sie w znaczacym stopniu do odbierania ciepla i to konrektnie te 3 nad nim. Jako ze cieplo glownie odbieraja te 3 kanaliki z dolnej warstwy, przeplyw wody w nich stosunkowo maly. Zmierzam do tego, ze w tych waskich kanalikach woda bedzie sie znacznie szybciej nagrzewala, przez co przeplyw ciepla bedzie wolniejszy, niz gdyby byly 2 duze kanaly z wieksza predkoscia przeplywu. Wiec reasumujac, nie liczy sie przestrzen odbierania ciepla calego bloku, ale tej czesci bioracej udzial w odbieraniu ciepla z rdzenia. Oczywiscie powyzsze nie dotyczy blokow stricte pod TECi, a tylko pod "gole" rdzenie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzybu Opublikowano 2 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2002 Nie do konca lapiesz o co chodzi. W przypadku bloku z wieloma kanalami takiej samej srednicy (czyli np. 13 kanalow o srednicy 2mm, na dole 4, wyzej 5, na gorze 4) woda plynac najszybciej bedzie po tej czesci bloku ktora jest najdalej od wlotu, a najwolniej w tej, ktora jest zaraz przy nim. Na koncu woda plynie z ciesnieniem hydraulicznym (to najwieksze), natomiast wszedzie indziej stanowi mieszanke cisnienia hydraulicznegi hydrostatycznego, przy czym im blizej wlotu tym wieksza czesc zajmuje hydrostatyczne. W momencie kiedy kanaly na srodku sa srednicy znacznie wiekszej niz te na koncu (patrzac caly czas od strony wlotu), wiekszosc wody poplynie wlasnie nimi, przez co glowny jej strumien znajdzie sie nad rdzeniem. Mylisz tez troche sie co do jednego. Nie jest wazna powierzchnia odbierania ciepla calego bloku, ale powierzchnia odbierania nad rdzeniem! W momencie kiedy masz 3 "warstwy" kanalow, tylko te na spodzie przyczyniaja sie w znaczacym stopniu do odbierania ciepla i to konrektnie te 3 nad nim. Jako ze cieplo glownie odbieraja te 3 kanaliki z dolnej warstwy, przeplyw wody w nich stosunkowo maly. Zmierzam do tego, ze w tych waskich kanalikach woda bedzie sie znacznie szybciej nagrzewala, przez co przeplyw ciepla bedzie wolniejszy, niz gdyby byly 2 duze kanaly z wieksza predkoscia przeplywu. Wiec reasumujac, nie liczy sie przestrzen odbierania ciepla calego bloku, ale tej czesci bioracej udzial w odbieraniu ciepla z rdzenia. Oczywiscie powyzsze nie dotyczy blokow stricte pod TECi, a tylko pod "gole" rdzenie. normalnie facet qrde nie widzialem jak to powiedziec popieram calkowicie od dawna mysle tak samo dlatego miedzy innymi mam blok o podstawie 2mm kwadratowy o zaokraglonych kantach pusty w srodku ale inaczej to wyglada niz ten z cpc i moj sprawoje sie swietnie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Laweciarz Opublikowano 2 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2002 BTW1 jako chlodziwa szwagier poradzil mi aby uzyc plynu Ludwik co wy na to? BTW2 a moze te duze otowry polaczyc w jeden otwor jakies 15x17mm ? 2 Idąc dalej tym tropem stworzysz blok z cpc. To nie ma sensu. Przez tak duży przekroj woda wcale nie będzie płynęła szybciej. Wręcz odwrotnie. Będzie płynęła kilkukrotnie wolniej niż w wężu, bo prędkość przepływu jest odwrotnie proporcjonalna do przekroju. Poza tym będzie odbierane mniej ciepła bo zmniejszy się powierzchnia wymiany ciepła między wodą a miedzią. Nie do konca lapiesz o co chodzi. A ty niedokładnie czytasz, albo nie rozumiesz tego co napisałem. Tak czy inaczej - wyjaśnię. Napisałem:Przez tak duży przekroj woda wcale nie będzie płynęła szybciej. Wręcz odwrotnie. Będzie płynęła kilkukrotnie wolniej niż w wężu, bo prędkość przepływu jest odwrotnie proporcjonalna do przekroju. Jeżeli 4 kanaliki mają być połączone w jeden 15x17mm to da to powierzchnię przekroju 255mm^2. Do tego należy dodać resztę kanalików - powiedzmy 100mm^2. Wąż o średnicy wewn.12mm, czyli standardowy ma przekrój 113mm^2. Daje to (255+100)/113= 3,14 raza szybciej woda popłynie w wężu niż w bloku. Uwzględniając to że woda popłynie w tym dużym szybciej (z czym się zgadzam) i przyjmując że popłynie głównie tym kanałem i tak otrzymujemy 255/113=2,26 krotnie wolniej popłynie w bloku niż w wężu. Każde inne rozumowanie jest niezgodne z zasadą zachowania materii. W przypadku bloku z wieloma kanalami takiej samej srednicy (czyli np. 13 kanalow o srednicy 2mm, na dole 4, wyzej 5, na gorze 4) woda plynac najszybciej bedzie po tej czesci bloku ktora jest najdalej od wlotu, a najwolniej w tej, ktora jest zaraz przy nim. Na koncu woda plynie z ciesnieniem hydraulicznym (to najwieksze), natomiast wszedzie indziej stanowi mieszanke cisnienia hydraulicznegi hydrostatycznego, przy czym im blizej wlotu tym wieksza czesc zajmuje hydrostatyczne. W momencie kiedy kanaly na srodku sa srednicy znacznie wiekszej niz te na koncu (patrzac caly czas od strony wlotu), wiekszosc wody poplynie wlasnie nimi, przez co glowny jej strumien znajdzie sie nad rdzeniem.Nie przeczę. Zamierzam dowiedzieć się więcej na ten temat jak tylko znajdę chwilę czasu. Może w sobotę skoczę do biblioteki, może nawet napiszę coś do faq na ten temat. Mylisz tez troche sie co do jednego. Nie jest wazna powierzchnia odbierania ciepla calego bloku, ale powierzchnia odbierania nad rdzeniem!Nigdy tak nie napisałem. Tak na prawdę o dobrej wymianie ciepła decyduje zarówno jedno jak i drugie. Gdyby było inaczej to bloki miałyby wymiar 20x20x10mm. Miedź ma bardzo wysoką przewodność cieplną. Proponuję prosty eksperyment. Weź sobie taki bloczek, zapalniczkę i nagrzej jeden róg. Po kilku sekundach cały blok będzie gorący, a różnica temperatur rogu nagrzewanego i tego naprzeciwległego będzie niewyczuwalna. Wiec reasumujac, nie liczy sie przestrzen odbierania ciepla calego bloku, ale tej czesci bioracej udzial w odbieraniu ciepla z rdzenia.Nie zgadzam się. Jedno i drugie jest ważne. Polecam np symulacje temperatury po 400s zrobione w Ansysie dla analogicznego bloku. A tak w ogóle to żadne proste stwierdzenia nie są prawdziwe. Dużo jest takich czynników które decydują o wydajności bloku, a niektóre są ze sobą sprzeczne i sztuką jest znaleźć optymalne rozwiązanie. Peace. 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzybu Opublikowano 2 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2002 tylko taki blok przeciez sie nie nagrzewa na gorze bo na dole przeplywa zimna woda i [gluteus maximus] cieplo nie dociera na gore wiedz wywody jak sie rozchodzi cieplo na bloku to tylko kupa energi psu w dupe !! to zmienia postac rzeczy jak sie zalozy ze z predkoscia ok 600l/h ( a czesto szybciej)zapiernicza przez blok zimna (ok 20stopni ) woda a symulacje na poostym blokoo mijaja sie z celem dlatego robi sie bloki o max przepustowosci aby cala podstawa bloku byla zimna (slowem ok 20 stopni jak temp wody) i cieplo nie spierdzielalo dzie indziej cieplo ma nie byc odbierane po czasie kiedy blok sie nagrzeje tylko zabierane po przeciwnej stronie scianki ktora sie nagrzewa ( spod bloku ) jak by co to jeszcze cos dopisze Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Laweciarz Opublikowano 2 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2002 symulacje na poostym blokoo mijaja sie z celemAkurat w tej symulacji przez blok przepływa woda o stałej temperaturze 10C. Czytaj dokładniej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosio Opublikowano 2 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2002 he he widze panowie ze sa dwie szkoly albo malo duzych kanalow albo duzo malych kanalow, osobiscie che to wyposrodkowac ale co powiecie na temat tego chlodzenia ludwikiem, chyba chodzi o jego sliskosc a nie mozliwosc odbierania ciepla Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Laweciarz Opublikowano 2 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2002 he he widze panowie ze sa dwie szkoly albo malo duzych kanalow albo duzo malych kanalow, osobiscie che to wyposrodkowac ale co powiecie na temat tego chlodzenia ludwikiem, chyba chodzi o jego sliskosc a nie mozliwosc odbierania cieplaGeneralnie takie chlodziwo z prawdziwego zdaczenia to woda z emulsją (żeby nie dochodziło do korozji). Musi dobrze zwilżać i zmniejszać tarcie. Powinno mieć oczywiście dobrą przewodność cieplną. A jak działa ludwik to nie wiem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witchhunter Opublikowano 2 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2002 A ty niedokładnie czytasz, albo nie rozumiesz tego co napisałem. Tak czy inaczej - wyjaśnię. Napisałem:Przez tak duży przekroj woda wcale nie będzie płynęła szybciej. Wręcz odwrotnie. Będzie płynęła kilkukrotnie wolniej niż w wężu, bo prędkość przepływu jest odwrotnie proporcjonalna do przekroju. Jeżeli 4 kanaliki mają być połączone w jeden 15x17mm to da to powierzchnię przekroju 255mm^2. Do tego należy dodać resztę kanalików - powiedzmy 100mm^2. Wąż o średnicy wewn.12mm, czyli standardowy ma przekrój 113mm^2. Daje to (255+100)/113= 3,14 raza szybciej woda popłynie w wężu niż w bloku. Uwzględniając to że woda popłynie w tym dużym szybciej (z czym się zgadzam) i przyjmując że popłynie głównie tym kanałem i tak otrzymujemy 255/113=2,26 krotnie wolniej popłynie w bloku niż w wężu. Każde inne rozumowanie jest niezgodne z zasadą zachowania materii. To sie zgadza, nie w tym rzecz, nie tego nie lapiesz. Nie lapiesz istoty robienia blokow, powiem ci jaka jest owa istota. Jak najwydajnie chlodzic element wydzielajacy cieplo? Odebrac je jak najszybciej i przekazac nosnikowi (w tym wypadku woda), przekazujemy za pomoca bloku. Aby cieplo zostalo przekazane mozliwie najszybciej miedzy blokiem<>rdzeniem musi byc jak najwieksza roznica temperatur, tak wiec trzeba odprowadzic cieplo z bloku mozliwie najszybciej jak sie da. Idealny blok to taki, gdzie jezeli zmierzymy temperature bloku zaraz przy rdzeniu, otrzymamy temparature wody w nim plynacej. Oczywiscie jest to niemozliwe, my tylko dazymy niejako do tego stanu. Czyli zalozenie podstawowe jest takie: odebrac cieplo z bloku mozliwie najszybciej, z tym sie chyba nie zgadzac nie zamierzasz, byloby by to conajmniej niemadre. Wychodzac bezposrednio z tego zalozenia, dochodzimy do mojego wczensiejszego zalozenia. Przypominam, ze nie jest tam napisane jedyna wazna, ale najwazniejsza, czyli jesli mam do rozdania 10 puktow, to ta dostalaby 9.5. Jesli zas o predkosc przeplywu idzie, to jesli porzucimy aspekt pompki, jej mocy i wszystkie inne rzeczy, a skupimy sie na samym tylko przeplywie, to jesli o blokach mowa wiekszy przeplyw = wieksza wydajnosc ZAWSZE!!! Jest to oczywiste, ale nie w tym rzecz. Dla przykladu przeanalizuje blok a'la mate. Nie mam zielonego pojecia, w jakim stosunku beda rozkladaly sie predkosci przeplywu w kanalach w zaleznosci od ich odleglosci od wlotu, ale mysle ze roboczo mozemy przyjac, ze jezeli podzielimy blok na 3 rowne czesc (1 najblizej wlotu, 2 nad rdzeniem i 3 najdalej od wlotu) to srednia arytmetyczna przeplywow z 1 i 3 czesci da nam w efekcie przeplyw w drugiej, czyli tej, ktora nas interesuje. Wiec jesli mamy te 14 kanalow, to w kazdym z nich dostajemy 1/13 przeplywu, ktory jest w wezu. Jesli 1 ma srednice 4mm to mamy 12,5mm^2 w przekroju na kanal, czyli razem 176mm^2. Jest to ~1.5 wiecej niz waz, wiec predkosc bedzie odpowiednio 1.5 mniejsza. Nie w tym rzecz jednak, chodzi o przeplyw w najbardziej kluczowych kanalikach, czyli tych 3 na spodzie (uklad 5-4-5). Przeplyw (nie predkosc) ten stanowi wiec odpowiednio 1/14 przeplywu calego, wiec przy 300l/h te dolne kanaliki dostaja po 21l/h na jeden. To troche malo zeby odebrac cieplo, dlatego rozchodzi sie ono dalej wglab bloku, gdzie odbierane jest przez inne i dlatego wlasnie nie bedzie on tak wydajny, niz gdyby byl i kanal glowny (stymze wysoki na 10mm, szeroki na 15 powiedzmy) a tymbardziej kiedy mamy do czynienia z blokiem, ktory jest scisle zaprojektowany, zeby pobierac cieplo wlasnie z tej czesci (np. Atlantis, White Water). Wiekszy przeplyw jest owszem lepszy od mniejszego, ale jesli mamy do wyboru mniejsza objetosc wody przy wiekszym przeplywie, ktora sobie z odbieraniem ciepla nie radzi (do tego ewentualnie moze sie przydac owa symulacja) i mniejszy przeply wiekszej ilosci wody, ktora sobie z tym cieplem poradzi, to lepiej jest wlasnie wybrac ta droge! Mylisz tez troche sie co do jednego. Nie jest wazna powierzchnia odbierania ciepla calego bloku, ale powierzchnia odbierania nad rdzeniem!Nigdy tak nie napisałem. Tak na prawdę o dobrej wymianie ciepła decyduje zarówno jedno jak i drugie. Gdyby było inaczej to bloki miałyby wymiar 20x20x10mm. Miedź ma bardzo wysoką przewodność cieplną. Proponuję prosty eksperyment. Weź sobie taki bloczek, zapalniczkę i nagrzej jeden róg. Po kilku sekundach cały blok będzie gorący, a różnica temperatur rogu nagrzewanego i tego naprzeciwległego będzie niewyczuwalna. No wlasnie o to chodzi, drugie wazne nie jest, ALE: Niestety jesli idzie o robienie blokow ich koszta sa takze bardzo istotnym elementem. Wiec albo dazymy do mojego zalozenia i robi najwymslniejsze rzeczy, zeby tylko jak najszybciej odprowadzic cieplo z procesora, co w rzeczywistosci przyczyni sie do spadku temp o jakies 2C :), albo idziemy po rozum do glowy i robimy tak jak mowisz, czyli tak, zeby role odgrywala powierzchnia nad jak i calkowita zarazem. Ja niestety na kompromisy nie lubie chodzic, wiec w swoich wypowiedziach zawieram idee bloku mozliwie bliskiego idealowi, to ze za jego wykonanie mozna kupic 2 komputer to osobna kwestia. Wiesz dlaczego bloczki nie maja tak malych wymiarow? 1. Mimo wszystko powierzchnia 20x20mm jest za mala, nie zyjemy w idealnym swiecie 2. Ciezko zamontowac cos takiego nad rdzeniem 3. Jest bezuzyteczny jesli mamy do czynienia z TECami i procesorami w "duzych" jadrach, jakkolwiek by to perwersyjnie nie zabrzmialo :) 4. Opory przeplywu (jak chcesz zamontowac na czyms takim 2 zlaczki 12mm ID to nie wiem) 5. CENA!!! (ogromne koszta wykonania skomplikowanej struktury wewnatrz czegos tak malego Wiec reasumujac, nie liczy sie przestrzen odbierania ciepla calego bloku, ale tej czesci bioracej udzial w odbieraniu ciepla z rdzenia.Nie zgadzam się. Jedno i drugie jest ważne. Polecam np symulacje temperatury po 400s zrobione w Ansysie dla analogicznego bloku. A tak w ogóle to żadne proste stwierdzenia nie są prawdziwe. Dużo jest takich czynników które decydują o wydajności bloku, a niektóre są ze sobą sprzeczne i sztuką jest znaleźć optymalne rozwiązanie. Peace. 8) [/qoute] 2 pytania: 1. gdzie tam jest blok, ktory spelnia moje zalozenie ??? 2. dlaczego podajesz mi linka do testu, ktory jest nic nie warty? Nie mam tam ani wzmianki o tym, jakie cieplo wydziela urzadzenie, takze predkosc przeplywu wody jest nieznana, a przeciez kluczowa? Bez tych parametrow (predkosci przeplywu szczegolnie nie ma nawet co na ten test patrzec) Nie znosze tegy typu dyskusji, bo z tego co wiem, ciagna sie w nieskonczonosc, a ja nie mam tyle czasu :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzybu Opublikowano 2 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2002 Witchhunter w zwiazku z tym co mowisz wychodzi ze blok zrobiony z plata blachy miedzianej grubej na 2-3mm nad jadrem rposka przylutowany kawalek rury miedzianej ok 30mm i do tej wlot i wylot powinien sie spiosywac dobrze wg Laweciarz'a to by sie nie zgadzalo a wpraktyce okazuje sie ze moj kolega Siqer wlasnei taki blok sobie wykonal domowa metoda na kuchenke blok ten ma mala a wrecz bardzo mala powierznie oddawania ciepla kilka nascie cm^33 chyba moze wiecej nie zaglebuialem sie o predkosc cieczy dba pompa od pralki :lol: i jego duren 1GHz pomyka na 1.33GFHz z napieciem chyba 2.09 i ma tam okolo 37stopni a ten durek wywala ponad 70W ciepla czyli jednak nie liczy sie powierzchnia w takim stopniu jakim prezentuje to Laweciarz osobiscie posiadam blok prostopadloscian o zaokraglonych kantak cos jak z cpc ale wiekszy z grybszych scianek i wloty z boku w konfigu link do zdjec i moj proc nie osiagnal wiekszejtemp jak 35 a przewaznie mam 32 moj blok ma powierzchnie ok 50cm^3 i pelta 74W idealnie uciagal tem proca (cel 566 copermine@1178 2.1V -11stopni) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witchhunter Opublikowano 2 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2002 Witchhunter w zwiazku z tym co mowisz wychodzi ze blok zrobiony z plata blachy miedzianej grubej na 2-3mm nad jadrem rposka przylutowany kawalek rury miedzianej ok 30mm i do tej wlot i wylot powinien sie spiosywac dobrze Bron boze, zle wnioski. Powiedzialem "liczy sie powierzchnia bezposrednio nad rdzeniem", w momencie kiedy masz blache i nic poza nia, to ta powierzchnia ma wymairy 2x1cm, czyli straszliwie malo. Takie rozwiazanie jest kijowe, chyba ze masz naprawde spory przeplyw (600-1000l/h). Mi chodzilo o to, ze glowna uwage trzeba skupic na jak najwiekszej powierzchni oddawania ciepla, ktora jest blisko rdzenia. Popatrz np. na Atlantis, tam nad rdzeniem sa listki, w dnie sa dodatkowe "kanaly" i stozek zaraz pod wlotem, a wszystko po to, zeby zwiekszyc do max powierzchnie oddawania ciepla, wplynac dodatnio na turbulencje cieczy i nie wplywac zbytnio niekorzystnie na opory przeplywu! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CthulpiSS Opublikowano 2 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2002 ... w ramach podgrzania atmosfery polecam : http://forum.oc-forums.com/vb/showthread.p...threadid=135548 ( Overclockers Forums > Overclocking > General Cooling > Water Cooling > Waterblock Gallery ) a w szczególności : http://3rotor.homelinux.com/ popatrzcie, pokońbinujcie, skomentujcie - z chęcią poczytam ..... p.s. szukam miedzi na bloki :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Laweciarz Opublikowano 2 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2002 Trudno się nie zgodzić z tym co napisałeś. W sumie to nie musiałeś się trudzić, bo ja to rozumiem (wbrew pozorom), tylko czasem mam troche odmienne zdanie, ale chyba każdy może mieć, nie? Ale nie przejmuj się. Ktoś to przeczyta i go oświeci i może dzięki temu powstanie blok wodny twoich marzeń :D Nie znosze tegy typu dyskusji, bo z tego co wiem, ciagna sie w nieskonczonosc, a ja nie mam tyle czasu :(No właśnie. Tylko czekałem aż wyrzeźbisz posta na A4. Czytając twoje posty można już się czegoś spodziewać. Zawsze dajesz się wciągać w takie dyskusje. :D Twoje wypowiedzi pod względem ilości znaków biją na głowe wszystkie inne. Ale nic się nie martw - że się tak wyrażę - samo gęste. Peace 8) Nie poddawaj się. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witchhunter Opublikowano 2 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2002 Trudno się nie zgodzić z tym co napisałeś. W sumie to nie musiałeś się trudzić, bo ja to rozumiem (wbrew pozorom), tylko czasem mam troche odmienne zdanie, ale chyba każdy może mieć, nie? Ale nie przejmuj się. Ktoś to przeczyta i go oświeci i może dzięki temu powstanie blok wodny twoich marzeń :D Nie znosze tegy typu dyskusji, bo z tego co wiem, ciagna sie w nieskonczonosc, a ja nie mam tyle czasu :(No właśnie. Tylko czekałem aż wyrzeźbisz posta na A4. Czytając twoje posty można już się czegoś spodziewać. Zawsze dajesz się wciągać w takie dyskusje. :D Twoje wypowiedzi pod względem ilości znaków biją na głowe wszystkie inne. Ale nic się nie martw - że się tak wyrażę - samo gęste. Peace 8) Nie poddawaj się. Ahh... ziaste nie sadzilem, ze skonczy sie na jednym poscie... wybaczcie mi objetosc :oops: obiecuje nie dac sie wiecej wciagnac w tego typu dyskusje (aha, juz to widze)... coz, moze faktycznie ktos skorzysta :cry: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Laweciarz Opublikowano 3 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2002 Wymiana ciepła odbywa się między ciałami na trzy sposoby. -przewodzenie ciepła -konwekcję/przejmowanie -promieniowanie Promieniowanie można pominąć gdyż ma duże znaczenie tylko przy wysokich różnicach temperatur. W bloku wodnym mamy do czynienia z dwoma pierwszymi. Przewodzenie ciepła wystepuje gdy cząstki między którymi następuje wymiana ciepła nie doznają przemieszczenia. Jest ono charakterystyczne dla ciał stałych, ale występuje również w cieczach i gazach. W komputerze przewodzenie ciepła jest właśnie w miedzi radiatora, albo bloku wodnego. Konwekcja inaczej unoszenie ciepła - występuje gdy cząsteczki które przenoszą ciepło zmieniają swoje położenie. Zjawisko to jest charakterystyczne dla cieczy i gazów. W kompie na drodze konwekcji ciepło jest odbierane z wnętza obudowy przez wiatraki, lub z radiatora przez wentylator. W bloku wodym występują one jednocześnie. Ciecz która przepływa przez dajmy na to rurkę albo blok wodny ma zawsze tuż przy ściance przepływ laminarny. Oznacza to, że warstwy cieczy płyną równolegle do siebie, nie mieszając się ze sobą. Brak przepływu burzliwego w bezpośredniej bliskości miedzi powoduje, że tam ciepło jest przekazywane jedynie na drodze przewodzenia. (Do tego ciecz im bliżej ścianki tym wolniej się porusza - porażka!). Odbywa się to wg prawa Fouriera: Q = -(wsp.przewodności cieplnej) * gradT gdzie gradT wyraża spadek temperatury, czas i pole przekroju. Z polskiego na nasze - szybkość wymiany ciepła jest proporcjonalna do różnicy temperatur i pola powierzchni. Tak więc grzybu widzisz, że powierzchnia wymiany ciepła ma znaczenie. Jest jednak możliwość żeby uniknąć robienia dużych bloków lub tysięcy kanalików. 1 Dążyć do tego by ta różnica temperatur była jak największa. 2 Ograniczyć warstwę przepływu laminarnego tak jak to możliwe. ad 1) To co powtarza Witchhunter - trzeba odbierać ciepło z bezpośredniej bliskości procka. Nie będę się na ten temat rozwodził, bo już wszystko zostało napisane. ad 2) Współczynnik przewodności cieplnej miedzi to ok. 360 [W/(m*K)]. Dla porównania aluminium 200, żelazo 50 i teraz najciekawsze dla wody 0.6[W/(m*K)]!!!, alkohol etylowy ok 0.17, metylowy ok 0.20, powietrze 0.05[W/(m*K)]!!!. Wobec tak niskiej (w stosunku do miedzi) przewodności cieplnej wody, należy dążyć aby ciepło nie było oddawane przez przewodzenie, tylko właśnie przez unoszenie, co jest możliwe tylko przy przepływie burzliwym. Oddawanie ciepła przez przejmowanie opisuje równanie Newtona: Q=a*F*t(T1-T2) gdzie: F - powierzchnia, t - czas, T1-T2 różnica temperatur, a - współczynnik przejmowania ciepła. Jest tu mały kruczek, bo owo 'a' to nie jest jakaś tam znana stała, tylko dla każdego konkretnego przypadku jest inna. Zależy od takich wielkości jak: prędkość przepływu, płynu, temperatury ścianek i płynu, przewodności cieplnej płynu, ciepła właściwego, gęstości, lepkości dynamicznej, kształtu powierzchni i jej wymiarów. Z regóły stałej 'a' nie da się wyznaczyć analitycznie, a jedynie doświadczalnie. Płynie z tego prosty wniosek: Rosio nie policzy sprawności bloku, do póki go nie zrobi i nie podłączy. Dodatkowo całą sprawę komplikuje fakt, że aby wymusić przepływ burzliwy, trzeba wodzie nadać odpowiednią prędkość. Odpowiedni kształt wnętrza bloczku jest równie ważny. Z dwukrotnym wzrostem prędkości wody opór cieczy wzrasta czterokrotnie. To z kolei powoduje spadek wydajności pompy...itd, itd... To tylko niewielka część zagadnień związanych z głupim bloczkiem wodnym. Nie będę się już dłużej rozwodził. Nasuwa się tylko jedna konkluzja. Temat jest złożony i nie da się go za zbytnio uprościć. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosio Opublikowano 3 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2002 no panowie padam na kolana przed wami (nie zartuje) takiego wyklady fizyki to ja dawno nie mialem 8O ale to bardzo dobrze moze ktos (czyt ja) sie czegos nauczy. Suma sumarum jak zrobie oba bloczki: wiercony i slimakowaty to sie okarze w praktyce ktory lepszy :) BTW Do Moderow moze walnac ten topic (moze i topic wizjonerka o blokach a moze jeszcze inny) do FAQ :? :?: wtedy kazdy kto chcialby sie dowiedziec cos o blokach mialby to w FAQ a nie opcja "szukaj" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Laweciarz Opublikowano 3 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2002 Suma sumarum jak zrobie oba bloczki: wiercony i slimakowaty to sie okarze w praktyce ktory lepszy :) Nie wątpię, że ten spiralny, ale prościej wykonać wiercony. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...