Skocz do zawartości
pete

Creative Sb Live Value Ct 4830

Rekomendowane odpowiedzi

Możesz do tej karty podpiąć zestaw 5.1 ale będziesz miał jedynie dźwięk stereo zamiast 5.1

Jeśli masz zestaw 5.1 to wybór zaczyna się od SB Live! 5.1

Nie kupuj tej karty którą podałeś. Miałem ją i zmieniłem na Audigy 2 Value.

pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CT4830 to karta 4.1.... sam mam taka karte i nie polecam tego modelu - bo na nieszczescie jest to jedyny model (karta OEM) ktory nie ma juz wsparcia ze strony Creative'a - brak dzialajacych sterownikow pod XP, nawet sterowniki KX Project jej nie zmusza do pracy pod tym OS'em. Linux tez ma problemy z tym modelem (mecze sie z ta karta prawie 2 lata).

Natomiast jesli posiadasz juz taka karte i chcialbys podjac male ryzyko, a przy tym masz dostep do programatora pamieci EEPROM, mozesz sie polakomic na rozszerzenie mozliwosci swojego live'a do standardu 5.1 - wszystkie potrzebne informacje sa dostepne tutaj: http://www.digit-life.com/articles/livetolive51/index.html

Dodatkowo interesujacy jest fakt ze opisana procedura polega na zmianie bajtu/ów przy pomocy ktorych jest rozpoznawany model karty - byc moze wtedy te piekielne sterowniki nie buntowaly by sie przeciw tej karcie i wszystko dzialaloby ok.

Ja tego nie testowalem, bo nie mam dostepu do programatora... niestety w tej chwili wlasnie czekam na nowego live'a bo ostatnio bylem zmuszony zmienic OS'a na Win XP.

P.S. Po tak wspanialej reklamie: chce ktos kupic mojego CT4830? :lol2:

Edytowane przez majtek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CT4830 to karta 4.1.... sam mam taka karte i nie polecam tego modelu - bo na nieszczescie jest to jedyny model (karta OEM) ktory nie ma juz wsparcia ze strony Creative'a - brak dzialajacych sterownikow pod XP, nawet sterowniki KX Project jej nie zmusza do pracy pod tym OS'em. Linux tez ma problemy z tym modelem (mecze sie z ta karta prawie 2 lata).

Natomiast jesli posiadasz juz taka karte i chcialbys podjac male ryzyko, a przy tym masz dostep do programatora pamieci EEPROM, mozesz sie polakomic na rozszerzenie mozliwosci swojego live'a do standardu 5.1 - wszystkie potrzebne informacje sa dostepne tutaj: 1643659[/snapback]

Eeeeeeeeeeeeeee

Coś kręcisz <_<

1. Faktem jest że Creative nie wspiera tej karty i że jest to 4.1

2. Sterownik pod XP są na stronie producenta, Kx-y pod XP działają normalnie, możesz sobie nawet te modowane z A2 wgrać i też chodzą

3. Na Mandrake 9.1 chodziło, jak jest z nowszymi nie wiem, nie używam dla mnie Linux to syf

4. Zabawa z programatorem jest bez sesnu, karta używana na Allegro chodzi w okolicach 30 zł, za niecałe 100 zł kupisz 5.1, lub 24

5. Jeżeli chodzi o sam model nie opłaca się go kupować gdyż był to największy "kastrat" z pośród wszystkich Live-ów, ale na pewno chodzi pod Xp-kiem

Edytowane przez EsiuWWW

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

majtek bzdury piszesz.

Mam ta karte od ponad 4 lat.

Sterowniki do niej sa nawet na stronie Creative.

Dzialaja rowniez te przerobione od A2.

Kx dzialaja bez problemow.

Pod linuxem tez dziala, sprawdzone na Knoppixie i CDLinuxie innych nie mam.

Dziala na pewno na 98, 2k, XP

Jedyne co nie dziala poprawnie, przynajmniej u mnie to to, ze jak puszczam muze przez shoutcasta to wystepuje charczenie u sluchaczy. Problem nie wystepuje na Kx.

Edytowane przez ralph03

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi