Pafcio25 Opublikowano 12 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2005 Mam pytanko. Czy dyski SATA i SATA II różnią się tylko prędkością czy czymś jeszcze (oprócz ceny ??!!). Mam zamiar kupić dysk i zastanawiam się nad SATA i SATA II WD CAVIAR ?? WD Caviar SE 80 GB WD800JD 8MB cache Serial ATA czy WD Caviar SE 120 GB WD1200JS 8MB cache Serial ATA-II. Zaznaczam nie zależy mi na pojemności tylko na szybkości pracy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukecz Opublikowano 12 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2005 (edytowane) Mam pytanko. Czy dyski SATA i SATA II różnią się tylko prędkością czy czymś jeszcze (oprócz ceny ??!!). Mam zamiar kupić dysk i zastanawiam się nad SATA i SATA II WD CAVIAR ?? WD Caviar SE 80 GB WD800JD 8MB cache Serial ATA czy WD Caviar SE 120 GB WD1200JS 8MB cache Serial ATA-II. Zaznaczam nie zależy mi na pojemności tylko na szybkości pracy. 1644655[/snapback] Sata II oznacza predkosc 300Gb/s (zamiast 150 w zwyklym Sata) interfejsu dyskow twardych, z punktu widzenia predkosci dyskow jest to bez znaczenia czy bedzie on Sata I czy II. Warto zwrocic uwage to czy dysk wspiera NCQ, czyli kolejkowanie (jesli sie nie myle te WD tego nie maja...) Poczytaj troche o HDD, odradzam WD, poczytaj o Samsungach i Maxtorach, mam nadzieje ze sie do nich przekonasz. Pozdrawiam Edytowane 12 Września 2005 przez lukecz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vtg Opublikowano 12 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2005 Co do szeroko pojętej prędkości działania dysku trzeba dodać pojęcie czasu dostępu (co ma duży wpływ na prędkość HDD). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pafcio25 Opublikowano 13 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2005 Wielkie dzięki za kilka słów o SATA II. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...