Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanko. Czy dyski SATA i SATA II różnią się tylko prędkością czy czymś jeszcze (oprócz ceny ??!!). Mam zamiar kupić dysk i zastanawiam się nad SATA i SATA II WD CAVIAR ?? WD Caviar SE 80 GB WD800JD 8MB cache Serial ATA czy WD Caviar SE 120 GB WD1200JS 8MB cache Serial ATA-II. Zaznaczam nie zależy mi na pojemności tylko na szybkości pracy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanko. Czy dyski SATA i SATA II różnią się tylko prędkością czy czymś jeszcze (oprócz ceny ??!!). Mam zamiar kupić dysk i zastanawiam się nad SATA i SATA II WD CAVIAR ??  WD Caviar SE 80 GB WD800JD 8MB cache Serial ATA czy WD Caviar SE 120 GB WD1200JS 8MB cache Serial ATA-II. Zaznaczam nie zależy mi na pojemności tylko na szybkości pracy.

1644655[/snapback]

Sata II oznacza predkosc 300Gb/s (zamiast 150 w zwyklym Sata) interfejsu dyskow twardych, z punktu widzenia predkosci dyskow jest to bez znaczenia czy bedzie on Sata I czy II.

Warto zwrocic uwage to czy dysk wspiera NCQ, czyli kolejkowanie (jesli sie nie myle te WD tego nie maja...)

Poczytaj troche o HDD, odradzam WD, poczytaj o Samsungach i Maxtorach, mam nadzieje ze sie do nich przekonasz.

Pozdrawiam

Edytowane przez lukecz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi