Skocz do zawartości
szpak

Co To Sa Mikroinstrukcje Procesora ?

Rekomendowane odpowiedzi

Co to sa te mikroinstrukcje procesora i jak one wplywaja na przepustowosc ( wydajnosc ) systemu komputerowego

Potrzebuje opowiedzi na to pytanie ale nie moge jej nigdzie znalesc moze ktos z was popstu wie ?

od razu mowie ze takie opowiedzi typu przyspieszaja go i juz mnie nie interesuja. Z gorry dzieki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Operacje x86 rozkładane są na krótkie operacje zwane RISC86. Układ dekodera jest niezmiernie wydajny i pobierając 16 bajtów kodu x86 na raz, produkuje do 4 mikroinstrukcji w ciągu jednego cyklu zegarowego. Mikroinstrukcje te spływają do jednostki pośredniej, gdzie oczekują na przejście do odpowiedniej jednostki wykonawczej, których K6 ma sześć (dwie dla operacji typu Integer, po jednej dla przesyłania do i z pamięci, zmiennoprzecinkową (FPU) i MMX). Wszystkie oprócz FPU i MMX mogą przetwarzać mikrokody równolegle i jednocześnie. Czyli mmx to i sse ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no no to wlasnie cos takiego ma byc - tyle ze za nic nie moge tego znalesc w sowije ksiazce z ktorej sie ucze na poprawke a to bedzie jedno z pytan :/ najgorsze jest to ze ja juz o tym czytalem tylko nie moge sobie przypomniec w jakim bylo to rozdzialem - rozdzialow jest 12 a stron 700 i wes sie nie potnij hehe

dzieki sporo mi pomogles

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi