Skocz do zawartości
C@MELIO

Athlon 1400Mhz + PG Gigabyte KT400 = Podkręcanie?

Rekomendowane odpowiedzi

:(

Moja płyta główna to Gigabyte GA-7VA, nie ma na niej switchy mnożnika, są tylko FSB (100,133 i 166). Co ciekawe w biosie nie można też amienić mnożnika! Może wyjdzie nowa wersja biosu (chociaż już jedna wyszła F5, którą mam). Podobno mój Athlon (1400Mhz na 266Mhz FSB) ma odblokowany mnożnik i można nim sobie manipulować, no ale moja płyta nie ma takich możliwości! Więc wziąłem się za mostki L6 (sciągnąłem sobie schemat), zlutowałem! styki bardzo dokładnie tak, że teraz jest mnożnik 12,5 (standard 10,5). Odpalam i nic się nie zmieniło - nadal 10,5!!! Może trzeba ustawić niższą wartość mnożnika? No ale przecież się włączył komp, jak by była nieprawidłowa to by się nie włączył! Dlatego spróbowałem jescze raz poprawić styki i ciągle to samo!!! No cóż, wziąłem się za FSB, myśląc ale mam super płytę z FSB 166Mhz (a w biosie potem można ciągnąć co 1Mhz do 200Mhz!). No to ustawiam switcha na 166Mhz i co sie dzieje? - Nie odpala!!! 8O I teraz już nie wiem, próbowałem z napięciami, wyjmowałem wszystko (oprócz k.graficznej, chyba że to w niej tkwi problem? Bo jest na AGP 4x, dokładnie jaka to jest karta pisze poniżej), RAM mam oczywiście 333Mhz DDR, ale OEM, CAS 2,5. Temperatura jest OK (max. obciążenie CPU 48C, Chipset 30C). NIe wiem jak to <span style="color:red;">[ciach!]</span>o podkręcić (znacząco), chciałem go na chociaż 1666Mhz (FSB133Mhz i m. 12,5) lub 1743Mhz (FSB166Mhz i m. 10,5). Jak coś o tym wiecie lub potraficie doradzić to piszcie! Proszę o pomoc! THX z góry!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tez mam tez zestaw GA-7VA i tego procka (bios najnowszy f8 )

ja sobie poscilem mojego antka tym przelacznikiem na szyne 166 i bangla bez problemu :)

poznije wlanczas w biosie funkcje zaawansowane i zmieniasz np co jeden mhz fsb ,moj do 175 na normalnym wiatraku narazie wytrzymal ;)

do zmiany mnoznika jest pod winda taki programin ktory to robi

easy tune3 dostales go z plyta

jak masz odblokowany mnoznik to opcja cpu multipler powinna byc aktywna

nie wiem jak ze zmiana mnoznika z biosu , nie sprawdzalem bo jeszcze nie odblkowalem swojego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...