C@MELIO Opublikowano 29 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2002 :( Moja płyta główna to Gigabyte GA-7VA, nie ma na niej switchy mnożnika, są tylko FSB (100,133 i 166). Co ciekawe w biosie nie można też amienić mnożnika! Może wyjdzie nowa wersja biosu (chociaż już jedna wyszła F5, którą mam). Podobno mój Athlon (1400Mhz na 266Mhz FSB) ma odblokowany mnożnik i można nim sobie manipulować, no ale moja płyta nie ma takich możliwości! Więc wziąłem się za mostki L6 (sciągnąłem sobie schemat), zlutowałem! styki bardzo dokładnie tak, że teraz jest mnożnik 12,5 (standard 10,5). Odpalam i nic się nie zmieniło - nadal 10,5!!! Może trzeba ustawić niższą wartość mnożnika? No ale przecież się włączył komp, jak by była nieprawidłowa to by się nie włączył! Dlatego spróbowałem jescze raz poprawić styki i ciągle to samo!!! No cóż, wziąłem się za FSB, myśląc ale mam super płytę z FSB 166Mhz (a w biosie potem można ciągnąć co 1Mhz do 200Mhz!). No to ustawiam switcha na 166Mhz i co sie dzieje? - Nie odpala!!! 8O I teraz już nie wiem, próbowałem z napięciami, wyjmowałem wszystko (oprócz k.graficznej, chyba że to w niej tkwi problem? Bo jest na AGP 4x, dokładnie jaka to jest karta pisze poniżej), RAM mam oczywiście 333Mhz DDR, ale OEM, CAS 2,5. Temperatura jest OK (max. obciążenie CPU 48C, Chipset 30C). NIe wiem jak to <span style="color:red;">[ciach!]</span>o podkręcić (znacząco), chciałem go na chociaż 1666Mhz (FSB133Mhz i m. 12,5) lub 1743Mhz (FSB166Mhz i m. 10,5). Jak coś o tym wiecie lub potraficie doradzić to piszcie! Proszę o pomoc! THX z góry! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pajacyk Opublikowano 29 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2002 właśnie dlatego wzięłem GA-7VAX, bo można zmieniać mnożnik. A co do nowych biosów to pozbądź się złudzen, nie wyjdzie wersja z obsługą mnożnika ponieważ te modele zmianę mnożnika mają na dip-switchach Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
C@MELIO Opublikowano 29 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2002 Model GA-VXA jest z innej linii produkcyjnej! I on nie ma nawet miejsca na wlutowanie takiego switcha! BIOSy są do każdego modelu inne! Więc na pewno wyjdzie taka wersja, ale kiedy? Thx za uwagę. :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pajacyk Opublikowano 29 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2002 wiem że są z innej linii produkcyjnej i wiem że nie ma dipów, ale czy cię dobrze zrozumiałem że VA ma możliwość zmiany mnożnika w biosie czy liczysz na to że będzie miał taką możliwość w nowym biosie?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
C@MELIO Opublikowano 29 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2002 Tak chodzi mi o nową wersję, bo w aktualnej nie ma takiej opcji, dlatego pisze posta o moim problemie. Chociaż bardziej oczekuję odpowiedzi na temat FSB 166Mhz. Pozdrawiam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pajacyk Opublikowano 29 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2002 więc się nie doczekasz (prawdopodobnie) to jest tansza wersja płyt ga-7VAX i ga-7VAXP więc musieli coś wywalić. Ale obym się mylił Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 30 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2002 Tak to juz jest z ta plyta, wiec sie trzeba bylo zastanowic zanim kupiles, to mialo byc tanie i stabilne MOBO, a nie konstrukcja dla overclockerow. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
case Opublikowano 30 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2002 tez mam tez zestaw GA-7VA i tego procka (bios najnowszy f8 ) ja sobie poscilem mojego antka tym przelacznikiem na szyne 166 i bangla bez problemu :) poznije wlanczas w biosie funkcje zaawansowane i zmieniasz np co jeden mhz fsb ,moj do 175 na normalnym wiatraku narazie wytrzymal ;) do zmiany mnoznika jest pod winda taki programin ktory to robi easy tune3 dostales go z plyta jak masz odblokowany mnoznik to opcja cpu multipler powinna byc aktywna nie wiem jak ze zmiana mnoznika z biosu , nie sprawdzalem bo jeszcze nie odblkowalem swojego Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...