lexicon Opublikowano 19 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2005 Posiadam napęd HL-DT-ST DVD-ROM GDR81162B od około 2 lat. Do tej pory nie bylo z nim żadnych problemów ale pokazały się płyty dwuwarstwowe których wcześniej nie używałem (z tym kojażę problem) dodatkowo było trochę podniszczone, płyty CD czyta bardzo dobrze i czasami DVD samobootujące. Po załadowaniu sysytemu nie czyta zadnej płyty DVD. Czy jes możliwość w tym napędzie jakiejkolwiek regulacji, czy to już laser się skończył. Bardzo proszę o pomoc ....lex Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lexicon Opublikowano 20 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2005 Czyli ten model nie ma jakiś regulatorów mocy lasera a czytałem tu na forum o kalibracji że się coś naciska jakąś "sprężynkę "góra-dół" i tak dalej i można poprawić - skalibrować laser. Rozebrałem obudowę i co mnie tknęło, bardzo mizerna obudowa, wygina się na wszystkie strony, zauwazyłem także że jak załapie to trzepie całą obudową - dostaje kosmicznych obrotów i chyba jest nie wyważona. Ja to mogę zredukować na Linuxie to łatwo i jeszcze zauważyłem że zaczyna początek niektórych płyt rysować na w na samym początku płyty. Po prostu ładuje głowicą - laserem po płycie .....Lex Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...