Skocz do zawartości
dudi_89

Panel Przedni.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Noszę się z zamiarem zrobienia panelu przedniego takiego jak na tej aukcji.

Mój problem polega na tym, że brak mi schematu, mianowicie potrzebuję wiedzieć pod jakie piny podłaczyc kabelki we wtyczce USB i analogocznie pod jakie we wtyczce do płyty głównej. W "moim" panelu chcę uwzględnić: USB, i Audio. Owe audio, pragnę zrobić tak, żeby podłaczając do niego słuchawki automatycznie wyłączał sie dźwięk w głośnikach.

Jesli ktoś jest zorientowany w tej sprawie, to proszę o podanie tutaj schematu lub krótkiego opisu ;)

Jak "mój" projekt zakończy się sukcesem, to pobawię się w jakieś podświetlanie i na pewno zapodam zdjęcia ;).

Jeżeli macie jakieś ciekawe pomysły do tego, co można zamiescić jeszcze w panelu to proszę o podpowiedz ;).

Acha, zapomniał bym !! Powiedzcie mi jak nazywają sie te wtyczki, te które idą do płyty głównej, zebym mógl je później w sklepie kupić. :D

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Dudi_89

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

eh

instrukcja do mobo tam wszystko znajdziesz ....

kup panel do usb czy audio potem daj dluzsze kabelki, wbuduj w zaslepke i po sprawie ...

1664622[/snapback]

Nie chodzi mi tutaj o kupienie i zalozenie - to kazdy baran potrafi. Chcialem zrobic cos samemu - domyslam sie ze to nie jest trudne. Nie wiem dalej co z tym mobo :( na forum nie ma do mojej plyty KT3V :mellow:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A dostales razem z kompem taka mala ksiazeczke, na ktorej bylo napisane cos w rodzaju "manual"/"matherboard manual"/"mainboard manual" - ogolnie "MANUAL"?

Na bank jest tam napisane ktory pin odpowiada za ktory przewod od gniazda usb. Jak znajdziesz, to poszukaj w necie specyfikacje gniazda usb i juz masz to czego potrzebujesz.

na forum nie ma do mojej plyty KT3V

... czy wszystko musi byc na forum? Takich rzeczy pewnie nie ma dla zadnej plyty glownej, bo ladnych pare lat temu ktos wpadl na genialny pomysl i wprowadzil standaryzacje. Dzieki czemu teraz wyprowadzenia pinowe USB na WSZYSTKICH plytach glownych sa identyczne. Zadziwiajace ze biurokracja ma swoje dobre strony, nie? B)

pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tez cos takiego chcialem zrobic tak jak Ty, lecz zrobilem inaczej

mianowicie zamiast podpinac pod plyte glowna kupilem rozgaleznik i 2 przedluzacze jack (sam zrobilem) i cyka wszystko jak nalezy, niestety nie ma takiej funkcji ze po podpieciu sluchawek odlaczaja sie glosniki, ale w tym wypadku to wylaczam amplituner i po sprawie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mozna samemu zrobic taki wylacznik ze po wlozeniu sluchawek wylaczaja sie glosniki niektore mobo cos takiego automatycznie robia jak sie podlaczy pod panel przedni ...

powiedzmi ale co tu jest samemu do roboty ? przeciez nie kupisz pewnie takiej wtyczki w elektroniku .... trzeba ja bedzie dorobic z czegos do tego odpowiednie piny itd co bedzie lutowal do mobo ? nie mowie zebys kupil gotowe ale zebys kupil cos co bedzie mialo gotowe polaczenia stykowe potem dolutowal odpowiednie dluzsze kabelki i masz zrobione ... potem przystosowac to do zaslepki i jest git i tak pewnie Ci troche to zajmie zeby to mialo rece i nogi ;]

Edytowane przez Linoge

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi