Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

Mam pytanie dotyczące płyty Asus A7V133-C.

Ponieważ majstrowałem w ustawieniach BIOS-u i teraz po uruchomieniu kompa następuje długi sygnał i komputer się resetuje, nie mogę sobie poradzić z cofnięciem wprowadzonych przeze mnie zmian (nie pomagach zwieranie zworek ClearCMOS). Po uruchomieniu słychać jak się uruchamia dysk, następuje jedenł długi sygnał i nagle shutdown.....

Komputer nie inicjuje karty graficznej, nie umożliwia wejścia do BIOS-u. Czy konieczne będzie wrzucenie EPROM-a na programator, czy są inne metody (odpada programowanie w innej płycie i możliwość zainstalowania jakiejkolwiek karty ISA).

Czy ktoś ewentualnie ma namiary na osoby, które w Warszawie mogłyby przeprogramować kość, bądz zna inne metody ominięcia tych ustawień. Przypuszczam, że kość raczej nie jest uszkodzona, więc obeszło by się bez jej wymiany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak mialem, jak wlozylem złe pamieci (chu.....e specteci) na 133(dzialaly tylko na 100). Jak nie wlozysz w ogole pamieci, to tez tak jest. 

poza tym ktos juz ma taki obrazek jak Ty i bedzie zly.

pozdrawiam

a próbowałeś wyciągnąc batrtie od podtzymywania zawartości biosu (taka okrągła) ??? przestaw zworke na clerar wyjmij baterie uruchom kompa (ale to zalezy bo ja na swojej płycie nie musze go odpalać )

wyłacz przestaw zworke na swoje miejsce i znów uruchom(cały czas bez bateri) znów wyłacz włóz baterie i powinno ci go pieknie resetnąc . miałem kiedyś tak ze clear nie działął na płycie shutlla i taki zabieg przerwy miedzy właczaniem i wyłaczaniem ok 5 sek. średnio tyle sie rozładowują kondensatory(ale to sprawa zalezna od układu w jakim sie zajdują)

sprawdz i powiedz czy zadziałało .

oczywiscie nie biore pod uwage ze coś sie zepsuło

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Muszę Wam powiedzieć, że już próbowałem wszystkiego co możliwe.....

Z baterią, bez baterii, zwieranie na minutę i dłużej, komp stoi bez baterii i zasilania całą noc i nic :cry:

Odpada także włączenie zabezpieczenia przed otwarciem obudowy.

Testowałem go z różnymi pamięciami (133/100 i także bez pamięci, wtedy wydawał przez cały czas przerywany sygnał) w różnych slotach (pojedynczo i parami), wyjąłem z kompa wszystkie karty mogące stwarzać problemy, zmieniłem zasilacz i nic......

Ale jedno zachowanie jest prawidłowe, zgodnie z tym co mu kazałem zrobić w BIOS-ie - jeśli (tu nie pamiętam co nastawiłem) to shutdown......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam !

Mam pytanie dotyczące  płyty Asus A7V133-C.

Ponieważ majstrowałem w ustawieniach BIOS-u i teraz po uruchomieniu kompa następuje długi sygnał i komputer się resetuje

Co Ty pozmieniales w biosie? Dales fsb200?

Nie jestem pewien, ale kiedy zmienialem procka, to fsb zostalo zczytane od nowa. Moze to by pomoglo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprobuj w czasie wlaczania kompa przytrzymac klawisz INSERT tylko go trzymaj w czasie wlaczania an nie po tym jak go wlaczysz powinno ustawic sie default'owo w biosie Jak masz bios AWARD to powinno pomoc.J esli nie no to sorry nie wiem :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja ci powiem ze czeka cie nowe programowanie kostki (prawdopodobnie), o ile kostka nie jest walnieta. kiedys mialem podobny przypadek, i probowalem wszystkiego ale bezskutecznie. no i wylądowalem w serwisie. tam mi to zrobili, ale nie wiem dlaczego powiedzieli ze kostka zostala jakos uszkodzona. hmm, troche to dziwne bylo, no ale coz. 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wszystkiego co możliwe.....

Ale jedno zachowanie jest prawidłowe, zgodnie z tym co mu kazałem zrobić w BIOS-ie - jeśli (tu nie pamiętam co nastawiłem) to shutdown......

Prawdopodobnie (75%) ustawiłeś funkcję która uniemożliwia

włączenie kompa jeżeli płyta nie wykryje wiatraczka na Procku/Chipsecie.

Miałem tak kiedyś, co ja się namęczyłem.... :wink:

... a wystarczyło, że podłączyłem wiatraczki do wszystkich gniazd na płycie

(CPU/CHIPSET/SYSTEM)

Spróbuj, życzę powodzenia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie uwierzycie, ale po zamianie wtyczek od coolerów CPU/CHIPSET wszystko nagle ruszyło. Ponieważ mam wentylator z automatyczną regulacją obrotów w zależności od temperatury sądzę, że on stwarzał problemy. BIOS wykrywał, że cooler się nie kręcił więc resetował kompa.

Na szęście wszystko ruszyło. Dzięki wszystkim za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...