Lazeroth Opublikowano 26 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2005 witam serdecznie! postaram sie wyjasnic dokladnie istote problemu: jestem w sieci 3 komputerow - kompiki sa podlaczone do switchyka, a switchyk do modemu kablowego. wszytkie komputerki maja interencik - chodzi bez najmniejszych problemow. no, ale cos w koncu musialo sie stac! :) dostalem nowa drukarke laserowa, wiec Pani Jola tez chce drukowac :) no i zaczela sie jazdaaaaaa :) Pani Jola ma komputerek z Win Me - proboje dodac drukarke sieciowa no i [gluteus maximus] zbita :) no to proboje puscic pinga z ME do siebie - XP Home - nic! proboje puscic do 3 kompa - XP Home - ping sie puszcza :) z 3 kompa natomiast nigdzie nie moge puscic :) a z mojego moge puscic tylko do ME - nawet do siebie nie moge :) wiec...o co chodzi?? :) maski podsieci i inne glupoty sa takie same (sprwadzalem ze 3 razy) ,a adres ip jest przydzielony automatem - w koncu internecik musi byc. firewalle tez wylaczylem - kupa, nie dziala. niby prosta sprawa z ta drukarka, ale nie moge sobie poradzic - aha - ME wogole sieci nie widzi. probowalem logowania do domeny nt, ale tez nic z tego. zmiana systemow op tez nie wchodzi w gre (wiem, ze xp home i me to najwieksza kupa na swiecie) ale to komputery firmowe - nic zmienic nie moge zastanawiam sie, co jest zle ustawione, ze nawet dwa XP Home sie nie widza - nic nie przestawialem - na automatycznych ustawieniach wszystko (internet) dziala poprawnie. podkreslam, ze owe ustawienia sa takie same na 3 kompach ponadto zastanawiam sie, czego nie wiem, ze nie umiem tego zrobic :) nie ma to jak byc lama :P pozdrawiam i dzieki za odpowiedzi :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 26 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2005 (edytowane) A właczyłeś udostepnianie plików i drukarek? Poza tym polecam lekturę: http://infojama.pl/sections.php?op=viewarticle&artid=81 Edytowane 26 Września 2005 przez Hanu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Walker3d Opublikowano 26 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2005 a może po prostu spróbuj przypisac wszystkim stałe adresy IP zamiast używać DHCP :/ o tym co napisał Hanu powinienieś oczywiście sprawdzić jako pierwsze ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lazeroth Opublikowano 29 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2005 troszke na wolnym bylem, wiec nie moglem sprawdzic co i jak. wiec wyjasniam, co nastepuje: - mam XP Home - z linka opcji zwyczajnie nie mam - drukarka oczywiscie jest udostepniona :) - mysle, ze problem lezy u podstaw - cos siec nie dziala - pinga do siebie nie moge puscic - tylko do kompa nr 2 z Win ME, do 3 kompa z XP Home juz nie moge, a z tego kompa mozna puscic tylko do kompa nr 2 z Win ME. a z Win ME tylko do kompa nr 3 dziwna sprawa :) - nie moge zmienic IP, bo mam internet z kablowki a nie sadze, ze wpisanie tego samego IP zamiast z automatu cos zmieni (mam stale wew IP ) - wogole pozostaje jeszcze opcja, czy Win ME widzi komputery NT....(znaczy nie widzi, tylko jak zrobic, zeby widzial:) ) eh....rozmawialem z jednym koleszkom na ten temat - poprostu stwierdzil, ze sie nie da :P no ja uwazam, ze nie ma rzeczy niemozliwych :D :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aquarium Opublikowano 29 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2005 firewalla nie masz czasem włączonego na tym xp? grupa robocza ta sama ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...