Skocz do zawartości
Lazeroth

Problem Z: Win Me, Xp, Drukarka W Sieci (switch)

Rekomendowane odpowiedzi

witam serdecznie!

postaram sie wyjasnic dokladnie istote problemu:

jestem w sieci 3 komputerow - kompiki sa podlaczone do switchyka, a switchyk do modemu kablowego. wszytkie komputerki maja interencik - chodzi bez najmniejszych problemow.

no, ale cos w koncu musialo sie stac! :)

dostalem nowa drukarke laserowa, wiec Pani Jola tez chce drukowac :)

no i zaczela sie jazdaaaaaa :)

Pani Jola ma komputerek z Win Me - proboje dodac drukarke sieciowa no i [gluteus maximus] zbita :)

no to proboje puscic pinga z ME do siebie - XP Home - nic!

proboje puscic do 3 kompa - XP Home - ping sie puszcza :) z 3 kompa natomiast nigdzie nie moge puscic :) a z mojego moge puscic tylko do ME - nawet do siebie nie moge :)

wiec...o co chodzi?? :) maski podsieci i inne glupoty sa takie same (sprwadzalem ze 3 razy) ,a adres ip jest przydzielony automatem - w koncu internecik musi byc.

firewalle tez wylaczylem - kupa, nie dziala.

niby prosta sprawa z ta drukarka, ale nie moge sobie poradzic - aha - ME wogole sieci nie widzi.

probowalem logowania do domeny nt, ale tez nic z tego.

zmiana systemow op tez nie wchodzi w gre (wiem, ze xp home i me to najwieksza kupa na swiecie) ale to komputery firmowe - nic zmienic nie moge

zastanawiam sie, co jest zle ustawione, ze nawet dwa XP Home sie nie widza - nic nie przestawialem - na automatycznych ustawieniach wszystko (internet) dziala poprawnie. podkreslam, ze owe ustawienia sa takie same na 3 kompach

ponadto zastanawiam sie, czego nie wiem, ze nie umiem tego zrobic :)

nie ma to jak byc lama :P

pozdrawiam i dzieki za odpowiedzi :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

troszke na wolnym bylem, wiec nie moglem sprawdzic co i jak.

wiec wyjasniam, co nastepuje:

- mam XP Home - z linka opcji zwyczajnie nie mam

- drukarka oczywiscie jest udostepniona :)

- mysle, ze problem lezy u podstaw - cos siec nie dziala - pinga do siebie nie moge puscic - tylko do kompa nr 2 z Win ME, do 3 kompa z XP Home juz nie moge, a z tego kompa mozna puscic tylko do kompa nr 2 z Win ME. a z Win ME tylko do kompa nr 3

dziwna sprawa :)

- nie moge zmienic IP, bo mam internet z kablowki a nie sadze, ze wpisanie tego samego IP zamiast z automatu cos zmieni (mam stale wew IP )

- wogole pozostaje jeszcze opcja, czy Win ME widzi komputery NT....(znaczy nie widzi, tylko jak zrobic, zeby widzial:) )

eh....rozmawialem z jednym koleszkom na ten temat - poprostu stwierdzil, ze sie nie da :P

no ja uwazam, ze nie ma rzeczy niemozliwych :D

:mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi