kecoj Opublikowano 27 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2005 Witam. Mam w domu internet dostarczany po lanie. Zwykła osiedlowa, duża sieć. Kupiłem router i podłączyłem 2 kompy. Przekierowałem sobie porty jakie i gdzie chciałem - ale nie wiem jakie porty odpowiadają za otoczenie sieciowe - mam na mysli to, że jak nie było routera, to jak klikałem na otoczenie sieciowe - wyświetlały mi się grupy robocze, dostępne kompy - wiadomo co... Router stanowi barierę dla tego - ale chce przekierowac odpowiednie porty na jednego koma... (ponoć są to 136-139 tcp i 445 tcp) Tylko jakie porty - pomocy! :mur: :mur: :mur: Z góry dzięki jeśli ktoś będzie łaskawy mi podać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
snaj* Opublikowano 27 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2005 137udp 138udp 139tcp 445tcp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kecoj Opublikowano 29 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2005 (edytowane) 137udp 138udp 139tcp 445tcp 1672141[/snapback] Dzięki za odpowiedź - wpisałem w opcjach roytera - udostępniłem te porty, ale otoczenie sieciowe nie jest nadal widoczne, próbowałem nawet skonfigurowac od nowa siec... Ale nic z tego... Ktoś ma pomysł dlaczego - będę wdzięczny za odpowiedź... A zauwżyłem, że w sieci zewnętrznehj jest inna maska podsieci - jest tam 255.255.254.0 a na routerze ustawiłem 255.255.255.0 ??? Może to ma jakiś związek? Edytowane 29 Września 2005 przez kecoj Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
snaj* Opublikowano 29 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2005 Maska nie ma znaczenia , to jest ruter wiec przeszkoda dal smb, a wiec poczytaj o wins albo o direct hosted smb - wlasnie port 445. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...