Skocz do zawartości
Logain Darkthorn

Problemy Z Siecia

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pewien problem z siecia, moze wy bedziecie wiedzieli jak go rozwiazac

Mam do dyspozycji 4 kompy. A (moj - bramka do internetu), B (mojego brata), C (mojego kuzyna), D (komp praktycznie na takich samych komponentach co komp B, roznica tylko w ilosci ramu i karcie graf.). Wszystkie komputery (oprocz A) maja Windowsa XP, w A jest Windows XP 64 Edition. Adresy ip sa skonfigurowane recznie.

Konfuguracja A-B na skrosowanym kablu - mniej wszystko dziala. Komputery widza sie nawzajem, B ma internet.

Konfiguracja A-switch-B - widze kompa B w grupie roboczej, nie mam do niego dostepu, z kompa B nie widac kompa A i nie ma wyjscia do internetu (czyt. nic nie dziala). W kompie B byly testowane 2 sieciowki, z zadna nie dziala.

Konfiguracja A-B-C ze switchem - komunikacja miedzy A i C jest calkowita i bezproblemowa - obustronny dostep do udostepnionych dyskow i polaczenie z internetem z C. Z A i C widac B, ale nie ma do niego dostepu. B nie widzi sieci (w otoczeniu sieciowym B jest tylko B ) i nie ma dostepu do internetu..

Konfiguracja A-B-D ze switchem - siec w ogole nie dziala, tzn z A widac B i D w otoczeniu sieciowym, ale nie ma do nich dostepu. B i D w sieci widza tylko siebie (tzn w otoczeniu sieciowym B jest tylko B, w otoczeniu D jest tylko D).

Ktos wie o co tu moze chodzic?

pozdrawiam

Edytowane przez Logain Darkthorn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, nie. Na codzien uzywam skrosowanego kabla bo mam tylko 2 kompy i nie mam switcha. Switch jest pozyczony na tydzien bo aktualnie jeszcze przez pare dni mam 3 kompy i chcialem je spiac w siec. Swoja droga problem juz jest rozwiazany. W tym jednym kompie wystarczylo wylaczyc autodetekcje szybkosci polaczenia i trybu. Po zmianie na 10 Full mode wszystko dziala. Po prostu kable chyba nie sa zbyt dobrze zrobione a ta sieciowka ma raczej slaba tolerancje na takie rzeczy (jakis najtanszy Realtek)

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi