Skocz do zawartości
solek1315

Wentylator

Rekomendowane odpowiedzi

najlepiej jak będzie wyciągający i nadmuciach!ący :) myślę że jak dysk chcesz zchłodzić do nawiew jak proca to wydmuch :) bez wydmuchu piekarnik się robi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zalezy jak masz poukladane bebechy w obudowie i co chcesz nim chlodzic.

Jesli chcesz tylko zmniejszyc temp w budzie to najlepiej zeby wiatrak wydmuchiwal. Ja u siebie mam to tak rozwiazane, ze w budzie jest tylko 1 120mm wiatrak wydmuciach!acy (nie licze tego w zasilaczu bo on sie prawie nie kreci :)), boczne otwory wentylacyjne zaslonilem zeby nie zaburzaly obiegu powietrza i cale powietrze jest wciagane przodem budy, czlodzac po drodze dyski. Taki uklad uwazam za duzo lepszy (bo cichszy i wcale nie mniej skuteczny) niz stosowanie wiatrakow wciagajacych, niby chlodzacych HDD. Wystarczy solidny wyciag i otwory wentylacyjne w odpowiednich miejscach, a przeciag w budzie bedzie zapewniony. Wbrew pozorom zaden HDD nie grzeje sie tak bardzo zeby musial byc aktywnie chlodzony. Fakt ze twardziel potrafi sie nagrzac do 60*C, ale zajmuje mu to godzine; niechlodzony AMD osiaga 60*C w 0,5 sekundy B) Jesli tylko powietrze wokol dysku wymieni sie przynajmniej raz na minute to wystarczy zeby jego temperatura nie przekroczyla 40*C. Ja u siebie rzadko widze wiecej niz 32*C, a dyski WD do najchlodniejszych nie naleza.

pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi