Skocz do zawartości
spiryt

prosze o porade, w sobote kupuje kompa.

Rekomendowane odpowiedzi

po wielokrotnym czytaniu forum analizie cen i zasobnosci kieszeni planuje kupno czesci do nowego kompa. Prosze o opinie czy bedzie to poprawnie dzialac i jak ustawic w biosie aby dzialalo to w miare szybko.

Plyta dosc popularna - Asus P4B266-E (i845D) RAID

PIV 1.6A BOX

RAM 256 DDR PC-2100 KINGSTON na NANYA albo noname PC-2600

HDD Seagate Barracuda ATA IV 80GB

Pewna obudowa

VGA pozostanie stara GFORCE 256 na DDR

Obawiam sie RAID i HDD czy nie bedzie sie kwasic jak zostanie na maxa podkrecony.

Wielkie dzieki za wszelkie opinie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm

dobry sprzet ale ja bym kupil jeszcze gf4ti4200

i AMD np. Athlona XP 1700+ i Epoxa 8kha+ do tego 256 DDR elixira.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

stary bierz AMDe :lol: to najlepszy towar w miescie . bieraj epoxa kha+ lub tego nowego na KT 333 bo nieduzo drozszy a masz z miejsca Vcore do 2,15 (jesli sie myle poprawcie i nie bijcie bo ja po testach kompetencji jestem:P i jak to wszystko kupisz to wez se jeszcze pmaieci OCZ 3200 i wpadnij do mnie do kraka zalozymy temu kompkowi moje WC i krecimy i bijemy rekorda :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wybralem PIV1.6A ze wzgledu na bezpieczne krecenie do 2.4 a moze i wiecej. Athlon +1800 jest tanszy ale dobry radiator to doplata okolo 100zł a trzeba go dokupic. Taki zestaw AMD kosztuje prawie tyle co BOXowy Intel. Wyszlo mi ze tani Athlon wcale nie jest taki tani.

Wodne chlodzenie mnie nie bawi. Za wiele z tym mieszania, niepewnosci czy procek sie nie zjara i ... dB a ja lubie cisze.

Wczesniej myslalem o Athlonie +1800 na MSI KT333, jednak w przeliczniku szybkosc a cena wygral Intel.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1.6A podkręcisz nawet jeszcze więcej a żaden Xp mu nie dorówna  :wink:

tylko ze taki podkrecony p4a dlugo nie pochodzi i padnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wybralem PIV1.6A ze wzgledu na bezpieczne krecenie do 2.4 a moze i wiecej.  Athlon +1800 jest tanszy ale dobry radiator to doplata okolo 100zł a trzeba go dokupic. Taki zestaw AMD kosztuje prawie tyle co BOXowy Intel. Wyszlo mi ze tani Athlon wcale nie jest taki tani.

Wodne chlodzenie mnie nie bawi. Za wiele z tym mieszania, niepewnosci czy procek sie nie zjara i ... dB a ja lubie cisze.

Wczesniej myslalem o Athlonie +1800  na MSI KT333, jednak w przeliczniku szybkosc a cena wygral Intel.

wlasnie to mnie wkuriwa!!!!!!!!!!!!!!!! jak cholera. <span style="color:red;">[ciach!]</span>a roznica pamiedzy Boxowym a zwyklym to 60zl!!!! a ten radaiator Boxowy to se mozna w dupe wsadzic!!! a nie porownywac do coolerka za 100zl!!! wez sie czlowieku opamietaj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tym ramem, to chyba nie najlepiej brac slabsze...

A co do twojego wywyodu jaki to water cooling jest glosny powiem tylko lol... a no i na boxowym coolerze to duzo nie pokrecisz, bo bedziesz mial wysokie temperatury co skraca zywotnosc procesora, wiec pewnie i tak bedziesz musial dokupic coolera

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To twoje pieniądze więc ty decydujesz. Ja bym się zastanowił nad wersją XP 1700 (dużo tańszy od 1800 a wydajność porównywalna) na Epoxie 8KHA+ no i upgarde grafy na Gf3ti200 winfasta lub Gainwarda , która spokojnie pokręcisz na Ti500.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludzie..! Nie mieszajcie spiryt'owi w głowie. Jak chce P4, niech bieże P4 :wink: Więc tak: Ja bym się zastanowił nad 1.8A, chyba jest niewiele

droższy, co do MoBo, poczekałbym na SiS645DX- jest wydajniejszy i w ogule lepszy od 845D np. ASUS P4S533. A jeśli zmieniłbyś "wyznanie" to:

bież 1700+ jest widocznie tańszy a zegar jest... większy o 66MHz :lol: :lol: :lol: konicznie z seri AGOIA 8) do tego EpoX 8K3A+

co do Obudowy, jeśli chcesz pewną bież ModComa albo Enlighta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co myslicie o plycie msi na kt333, interesuje mnie wersja aru ta z raidem i usb 2.0, ma lepsza karte dzwiekowa niz Epox /chyba/ a podobno jest rowniez stabilna i ogolnie dobra.

Wiec jak msi czy jednak epox

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co myslicie o plycie msi na kt333, interesuje mnie wersja aru ta z raidem i usb 2.0, ma lepsza karte dzwiekowa niz Epox /chyba/ a podobno jest rowniez stabilna i ogolnie dobra.  

Wiec jak msi czy jednak epox

czytalem gdzies test tej MSI i wypadl bardzo dobrze niestety porownania z EPOXEM nie bylo :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1.6A podkręcisz nawet jeszcze więcej a żaden Xp mu nie dorówna  :wink:

tylko ze taki podkrecony p4a dlugo nie pochodzi i padnie
Kto jak kto ale koles ktory spalil 2 durony w ciagu 2 tygodni nie powinien wogole takich pierdół wypisywac.

Pewnie, ze sie skroci czas jego dzialania z 7 lat do 4 :P:P:P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanko.

Czy podkrecenie PIV 1.6 do 2.4 odbije sie negatywnie na RAID wbudowany w plyte i HDD ?

Jezeli jest wszystko dobrze podlaczone to nie ma bata, musi isc na 2.4 i to spokojnie na boxowym coolerze. Zapodasz kiedys jakiegos Zalmana albo V7+ i se poscisz na 2.7Ghz!!! - albo nawet na boxowym :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"]

nie słuchaj go :P  kupuj PIV  :wink:

Nie sluchaj go! Kup Athlona - starczy ci jeszcze na Gf4Ti jak troche dolozysz :]
Hehe moze wcale nie bedzie musial dokladac jak se wezmie C3 800mhz:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezeli jest wszystko dobrze podlaczone to nie ma bata, musi isc na 2.4 i to spokojnie na boxowym coolerze. Zapodasz kiedys jakiegos Zalmana albo V7+ i se poscisz na 2.7Ghz!!! - albo nawet na boxowym :)

Alez ty pitolisz :twisted:

Nie lepiej na Boxowym na 3,2?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"]

Nie sluchaj go! Kup Athlona - starczy ci jeszcze na Gf4Ti jak troche dolozysz :]
No... Dobry pomysl :] Baleron to baleron... :P hehhe :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"]

"]

No... Dobry pomysl :] Baleron to baleron... :P hehhe :twisted:
Jaki baleron mu chyba chodzi i VIA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Człowiek się pyta jakiego ma kupić kompa a wy mu dupcycie o podkręcaniu ! Ja Ci radzę Durona 1200, suttle AK31.2, ddr,baracudę IV 40GB,graficzną to zależy od Twoich wymagań (a dokładnie budżetu )MONITOR MAG 17 796 PF, cdrom- nie lg i nie samsung(lg rozwala płyty-doznałem osobiście, a samsung się dupcy),Sound Blaster 128 lub lepiej (nie korzystaj z tej na płycie bo to jest ch..)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Człowiek się pyta jakiego ma kupić kompa a wy mu dupcycie o podkręcaniu ! Ja Ci radzę Durona 1200, suttle AK31.2, ddr,baracudę IV 40GB,graficzną to zależy od Twoich wymagań (a dokładnie budżetu )MONITOR MAG 17 796 PF, cdrom- nie lg i nie samsung(lg rozwala płyty-doznałem osobiście, a samsung się dupcy),Sound Blaster 128 lub lepiej (nie korzystaj z tej na płycie bo to jest ch..)

Lo jezuu, ales wyskoczyl jak filip z konopii :)

Koles chce P4 i KONIEC - chwala mu za to.

A dupcymy mu o podkrecaniu bo on chce to wlasnie zrobic.

QBS - mialem na mysli VIA, w odpowiedzi na Twoje przemyslenia co do oszczedzania aby dolozyc do grafy :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

QBS - mialem na mysli VIA, w odpowiedzi na Twoje przemyslenia co do oszczedzania aby dolozyc do grafy :P

W pytaniu było tylko mówione o kompie ?

(a z resztą P4 to <span style="color:red;">[ciach!]</span>o, a druga sprawa - nie na każdego stać na te <span style="color:red;">[ciach!]</span>o )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(a z resztą P4 to <span style="color:red;">[ciach!]</span>o, a druga sprawa - nie na każdego stać na te <span style="color:red;">[ciach!]</span>o )

Cytat wlasciciela topica :)

Wybralem PIV1.6A ze wzgledu na bezpieczne krecenie do 2.4 a moze i wiecej. Athlon +1800 jest tanszy ale dobry radiator to doplata okolo 100zł a trzeba go dokupic. Taki zestaw AMD kosztuje prawie tyle co BOXowy Intel. Wyszlo mi ze tani Athlon wcale nie jest taki tani.

Wiec jednak ma podkrecanie na mysli. No chyba, ze nie zrozumialem :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat wlasciciela topica :)

Wiec jednak ma podkrecanie na mysli. No chyba, ze nie zrozumialem :P

Wzracam honor, gościu nie ma na co wydawać pieniędzy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Broń Boże nie duron 1,2 mam i wiem że to <span style="color:red;">[ciach!]</span>o !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...