Mck Opublikowano 2 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2005 kilka miesięcy temu kupiłem sprzęt (MSI K8N Neo-FSR s754|A64 2800+| Arctic Freezer 64|Chieftec 360-202 DF|Geil 2,5-3-3-6-1T 512MB|GB R9550|Samsung 160GB|NEC ND-3520A), przy próbach podkrecania okazało się że pamięci nie są stworzone do podkrecania max co udało mi się osiągną to jakieś 210MHz (oczywiście próbowałem z różnymi timingami i napięcami) a i tak ze stabilnością było różnie tak więc zostawiłem je na default niedawno pojawiła się mozliwość zakupu innych pamieci zamiast moich geili Na podstawie opini na forum zakupiłem w PCP hynixy Zdenerwowałem się troche ze mam takiego pecha gdy po wstępnych próbach na standardowych timingach 3-3-3-8 ledwo co osiągają ok 215MHz Spróbowałem przetestować je na innym sprzęcie (GB K8Ns, sempron 2600+, GB R9550, zasilacz Modecom Feel300W) Wyniki troche mnie zaskoczyły, bez problemu poszły na 240 MHz (czas mi pozwolił tylko na jakies pół godziny prime) Spróbowałem więc też moje geile i tu choć bez rewelacji było o wiele lepiej tzn 222MHz na 2,5-3-3-6 teraz testują się u mnie hynixy pomimo zwiekszania napięcia i timingów do 3-4-4-8 2T nie ma szansy(zrzut pamieci) na 225MHz a na tamtym komputerze przechodziło spokojnie 240MHz przy 3-3-3-8 1T czyli: ..............sprzęt 1(mój)......sprzęt 2 geil..............210.................222 hynix...........220.................240 nie mam pojecia czemu tak jest próbowałem zmieniać napięcia pamięci, procesora, zmieniać timingi i nic czy to mój prcesor (wbudowany kontorler?) jakiś taki jest, czy ewentualnie płyta, bo chyba nie zasilacz troche bym sie zdenerwował że za wymiane właśnie z takiego feela na gorszego(?) chiefteca dopłaciłem 110zł dodam tylko że procesor choć demonem oc nie jest to na 265 chodzi stabilnie, HT zmniejszyłem uf ale sie rozpisałem, przepraszam za przydługawego posta prosze o sugestie co to może byc i jakieś pomysły co z tym zrobić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...