coldzik Opublikowano 2 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2005 Witam. Mam taki problemik. Gdy zalacze komputer to wszystko dziala ok do czasu gdy pojawi sie ta poczatkowa tabelka z danymi o komputerze i zaczyna sie rozruch bootowalny. Czyli kolejno mam ustawione floopy, cdrom i hdd. W tym momencie komputer sie zatrzymuje tak jakby nie potrafil uruchomic hdd. Rowniez bootowalny cdrom nie dziala. Chociaz tak raz na 20 resetow przechodzi dalej i wszystko jest wporzadku. Sprawdzalem wszystkie czesci na innym kompie: Ram, grafa, dysk. Nie sprawdzalem tylko procesora. Co moze byc przyczyna? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
best-boy Opublikowano 2 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2005 Witam. Mam taki problemik. Gdy zalacze komputer to wszystko dziala ok do czasu gdy pojawi sie ta poczatkowa tabelka z danymi o komputerze i zaczyna sie rozruch bootowalny. Czyli kolejno mam ustawione floopy, cdrom i hdd. W tym momencie komputer sie zatrzymuje tak jakby nie potrafil uruchomic hdd. Rowniez bootowalny cdrom nie dziala. Chociaz tak raz na 20 resetow przechodzi dalej i wszystko jest wporzadku. Sprawdzalem wszystkie czesci na innym kompie: Ram, grafa, dysk. Nie sprawdzalem tylko procesora. Co moze byc przyczyna? 1679362[/snapback] Pewnie MoBo powoli zegna sie z zyciem, ale przed wydaniem wyroku Clear CMOS musowo :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coldzik Opublikowano 2 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2005 Hmm mam wyczyscic CMOSka? czy mozesz wiecej o tym powiedziec? Jak to zrobic itp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ganeon Opublikowano 2 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2005 1. instrukacj od płyt głownej w reke 2. otwórz obidowe 3. znajdz zworke cleat cmos (pomocna okarze sie instrukcja od płyty głonej) 4. przestawisz zworke na jakieś 15sek gotowe (bardziej hardcorowo: wyjęcie bateryjki :D) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LPC Opublikowano 2 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2005 j.w. BTW po cholere masz ustawione flopy ?i w dodatku jako 1 1 HDD 2 CD i tyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 2 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2005 Podaj reszte części kompa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coldzik Opublikowano 2 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2005 (edytowane) Kompa dostalem w takim stanie jakim jest za free takze nie ma w nim nic ciekawego: nvidia 32MB procek Athlon 700 SDRam 320MB Problemem jest to, ze nie mam ksiazeczki od plyty glownej .. EDIT: Wlasnie zauwazylem, ze 10 kondensatorow jest wybrzuszonych. Wczesniej przeczytalem artykulik o naprawie plyt glownych i tam pisalo, ze najczesniej wlasnie padaja kondensatory. Jednak jak pisalem wszystko startuje i co okolo 20 raz przejdzie dalej. Czy to moze byc ich wina? Edytowane 2 Października 2005 przez coldzik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 2 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2005 Jak kondensatory są wybrzuszone to wymieniaj (u mojej dziewczyny też tak było ). Do tego jeszcze pewnie zasilacz no name :>?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coldzik Opublikowano 2 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2005 Nom tak jak mowisz. Zasilacz no name. Ale wszystko zostalo sprawdzone i wszystko jest jak najbardziej OKI oprocz oczywiscie MoBo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 2 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2005 Wymień kondensatory[; wymień zasilacz też zasilacz (sprawdź napięcia jakie daje). Pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
best-boy Opublikowano 2 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2005 Jak kondensatory są wybrzuszone to wymieniaj (u mojej dziewczyny też tak było ). Do tego jeszcze pewnie zasilacz no name :>?? 1680030[/snapback] Tylko ze kondensatory wyniosa ok 50zl + nowa zasilka.... a dalej nie wiadomo w jakim stanie jest ten komputer, moze wyjsc np. pamiec bedzie walnieta etc... , ja nie mowie ze sie nie oplaca ale nie wiemy na czym stoimy :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coldzik Opublikowano 3 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2005 kondensatory sa takie drogie? Jestem elektronikiem i czesto kupuje czesci elektroniczne. Jeszcze nie zaplacilem za kondesator 5zl. Gora to 1zl. Fakt, ze te kondziorki sa na 105^C. Mozliwe, ze takie sa drozsze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
best-boy Opublikowano 5 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2005 kondensatory sa takie drogie? Jestem elektronikiem i czesto kupuje czesci elektroniczne. Jeszcze nie zaplacilem za kondesator 5zl. Gora to 1zl. Fakt, ze te kondziorki sa na 105^C. Mozliwe, ze takie sa drozsze. 1681864[/snapback] Tia, firmowki najlepiej, na 105 stopni, i to sa duze pojemnosci 2200uF - 4700uF .... a takie juz troche kosztuja, zwlaszcza w ilosciach liczonych w dziesiątkach... :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coldzik Opublikowano 5 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2005 Fakt sprawdzalem ceny i jeden kondziorek to koszt 4,7zl :/ czyli wychodzi 47zl, za kondziorki to plyty, a za 50 kupi sie uzywana plyte pod duronka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...