Skocz do zawartości
pagorek

Zakup Podzespołów.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jestem początkującym użytkownikiem, niebardzo też się znam na technikaliach. Proszę, zatem, o pomoc w wyborze nowych podzespołów do upgrade'u komputera.

Potrzebuję:

- procesora - Athlon 64 (ew. Sempron, to w sumie komputer do gier, nie wiem czy konieczny jest procek 64-bitowy, może ktoś mi pomoże?)

- płytę główną (wymagania: nForce (najlepiej 4), obsługa (koniecznie) AGPx8 (względnie - dodatkowo PCI-E), obsługa Athlonów 64 (ze względów finansowych raczej socket 754)

- pamięci (Kingston lub Twinmos - 400 mhz)

- zasilacz - mam dobre zdanie o marce Chieftec, takiego używam w moim piecu. Mój model ma 420W, czy taki sam kupić siostrze (bo sprzęt, o który pytam jest do drugiego komputera - teoretycznie siostry), czy też 360W w zupełności wystarczy?

Prosiłbym najlepiej o konkretne linki na allegro, do sklepów internetowych (części muszą być nowe, z gwarancją i sensownych marek).

Cena jakiej nie chciałbym przekroczyć to ok. 1100 zł.

Odrazu zapytam - procesor Athlon 1600XP, płyta ECS K7S5A, kość jakaś niemarkowa 256/333, zwykły zasilacz 300W - za ile mogę to sprzedać?

Pozdrawiam, z góry dzięki za odpowiedź.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Jestem początkującym użytkownikiem, niebardzo też się znam na technikaliach. Proszę, zatem, o pomoc w wyborze nowych podzespołów do upgrade'u komputera.

Potrzebuję:

- procesora - Athlon 64 (ew. Sempron, to w sumie komputer do gier, nie wiem czy konieczny jest procek 64-bitowy, może ktoś mi pomoże?)

- płytę główną (wymagania: nForce (najlepiej 4), obsługa (koniecznie) AGPx8 (względnie - dodatkowo PCI-E), obsługa Athlonów 64 (ze względów finansowych raczej socket 754)

- pamięci (Kingston lub Twinmos - 400 mhz)

- zasilacz - mam dobre zdanie o marce Chieftec, takiego używam w moim piecu. Mój model ma 420W, czy taki sam kupić siostrze (bo sprzęt, o który pytam jest do drugiego komputera - teoretycznie siostry), czy też 360W w zupełności wystarczy?

Prosiłbym najlepiej o konkretne linki na allegro, do sklepów internetowych (części muszą być nowe, z gwarancją i sensownych marek).

Cena jakiej nie chciałbym przekroczyć to ok. 1100 zł.

Odrazu zapytam - procesor Athlon 1600XP, płyta ECS K7S5A, kość jakaś niemarkowa 256/333, zwykły zasilacz 300W - za ile mogę to sprzedać?

Pozdrawiam, z góry dzięki za odpowiedź.

1679516[/snapback]

Mobo Abit NF8 328 zl (wszystko, niestety oprocz PCIe )

AMD Athlon 64 2800+(754) 450 zl

Zasilacz - taki sam kup siostrze

Pamiec Kingston DDR 2 x 256MB PC-400 220zl

Razem 998zl

To co chcesz sprzedac to za ok 300/350zl powinno pojsc....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za poradę.

Czy nie ma zadnej płyty głownej z nForce4 i AGP x8 (jakiejś sensownej marki)?

Czy ten Abit to jedyna rozsądna decyzja, może jakiś Gigabyte zdałby egzamin ? (sam mam płytkę tej firmy, tyle że nforce2 i sobie bardzo chwalę).

Pozdrawiam.

1679705[/snapback]

A masz juz jakas karte na PCIe... ? Bo ciezko o plyte z AGP + PCIe... , albo to albo to, a jakbys musial kupic karte na PCIe to ciezko by bylo sie zmiescic w 1100zl ... (Mobo+CPU+Graf)...

WIec jak to jest :D

??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A masz juz jakas karte na PCIe... ? Bo ciezko o plyte z AGP + PCIe... , albo to albo to, a jakbys musial kupic karte na PCIe to ciezko by bylo sie zmiescic w 1100zl ... (Mobo+CPU+Graf)...

WIec jak to jest  :D

??

1679770[/snapback]

Mam Radeona 9600Pro, nie zamierzam go zmieniać narazie, ale on jest na AGPx8. Szukam płyty nForce4 z AGP. Najlepiej Gigabyte, lub inna dobra firma.

Pozdro!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam Radeona 9600Pro, nie zamierzam go zmieniać narazie, ale on jest na AGPx8. Szukam płyty nForce4 z AGP. Najlepiej Gigabyte, lub inna dobra firma.

Pozdro!

1679811[/snapback]

W takim razie

MSI K8N Neo3-F

Producent

MSI

Model

K8N Neo3-F NForce4

Chipset

NVIDIA nForce4-4X Chipset

Gniazdo procesora

Socket 754

Obsługiwane procesory

64-bit AMD Athlon 64 processor

Ilość obsługiwanych procesorów

1

Magistrala FSB

800 MHz

Typ obsługiwanej pamięci

DDR 333/400

Maksymalna ilość pamięci

2 GB

Dwukanałowa obsługa pamięci

tak

Złącze AGP

AGP 8X

Ilość slotów pamięci

2

Ilość złącz PCI

3 x 32-bit Master 3.3V/5V PCI Bus slots

Ilość portów USB

4 x USB 2.0 - na tylnym panelu, 6 x USB 2.0 - do wyprowadzenia z płyty

Obsługa RAID

NV RAID (Software) Supports up to 4 SATA and 4 ATA133 Hard drives, RAID 0, 1, 0+1, or JBOD supported

Karta sieciowa

Marvell PHY 88E1111 Gigabit Ethernet chip

Karta muzyczna

RealTek ALC655 6 Channel software audio codec

Karta graficzna

nie

Porty zewnętrzne

4xUSB 2.0

Standard płyty

ATX

Regulacja napięcia

Regulacja FSB

Regulacja mnożnika

Oprogramowanie

Akcesoria

Instrukcja, sterowniki, przewody (FDD, IDE, SATA), przejściówka zasilania SATA, śledź z gniazdami USB

Funkcje BIOS-u

Plug & Play

Wymiary

30.5 cm x 24.4 cm

I oczywiscie nie napisali ze ma jedno gniazdo PCI-e na karte graficzna ;) !!!

Procesor kupisz ten z pierwszego posta, pamiec tak samo, no i juz wszystko chyba bedzie pasowac :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mobo Abit NF8  328 zl (wszystko, niestety oprocz PCIe )

AMD Athlon 64  2800+(754)  450 zl

Zasilacz - taki sam kup siostrze

Pamiec  Kingston DDR 2 x 256MB PC-400  220zl

Razem 998zl

To co chcesz sprzedac to za ok 300/350zl powinno pojsc....

1679554[/snapback]

sorry ale kogoś pogieło- a64 na s754 są już nieprodukowane to po 1, po 2 za te pieniądze mozna już kupić a64 venice na s939 po 3 sempron wolniejszy o pare procent jest prawie 2 razy tańszy.

Do tego 2x256mb ram? Po 1 na s754 nie ma duala a po 2 w epoce gdy 512mb ram to naprawde minimum a 1-1.5gb staje sie standardem to 256 są już anachronizmem

Po 3 żaden procek amd nie obsługuje ddr2...

słowem lol na maxa...

Dobry i tani zestawik to sempron 2800+ 64 bit s.754

płyta np gb k8ne

1 a lepiej 2x512mb ram

zasiłka jakaś markowa 350w- huntkey 350ap, chieftec gps350 lub modecom mc-350(kolejnosc wedle jakości oraz ceny)

Do tego jakaś fajna grafika na pci-e w zależnosci od funduszy - x550, gf 6600, 6600gt x700 lub x800gt... Kolejnosc też mniej więcej według ceny i wydajnosci

edit:

jak masz karte na agp i nie chcesz jej zmienaić to płyta gb k8ns-najlepiej dorwać jeszcze jakąś ostatnią sztuke rev 1.1 jak nie to rev 2.0 jest tylko minimalnie gorsza(niższe maxymalne napiecie na procka). Przy tych cenach płyt jak zdecydujesz sie na zmiane grafy to sprzedajesz k8ns + radzia i kupujesz nowe mobo+grafa na pci-e

A co do tej płyty msi to straszne badziewie-jako jedna z nielicznych ma i pci-e i agp. Jednak to agp to namiastrka-jest podpięte pod pci dzieki czemu ma tragiczna wydajnosc(na starcie tracisz 30-40% wydajnosci grafy) do tego oficjalnie jest kompatybilne tylko z częścią grafik. Dużo sensowniej jest kupić płyte na nf3 i za jakiś czas zmienić ją razem z grafiką na coś na nf4 . a ceny płyt są smieszne gb k8ns to ok 235zl a k8ne(nf4) ok 260-270

Edytowane przez 99tomcat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi