Skocz do zawartości
marc-o-polo

Dziwne Predkosci Ladowania Winxp

Rekomendowane odpowiedzi

Taka rzecz mnie zastanawia. Mam kompa z dyskiem Seagate 80GB (przy okazji - GigaBajt czy Gigabit? ;p) i Windows XP przy ladowaniu minie ten pasek na dole z 4 razy. Gdy zas podlaczam stary jakis-tam dysk 4GB to przy ladowaniu Windy mija pasek tylko raz gora poltora. Czym moze byc to spowodowane?

Mam jeszcze z tym taki rebus ze przy proobuje uruchomienia, skopiowania czegos z tego malego dysku Winda sie wiesza, ale to chyba wina sterow - nie za bardzo chce mi sie to sprawdzac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taka rzecz mnie zastanawia. Mam kompa z dyskiem Seagate 80GB (przy okazji - GigaBajt czy Gigabit? ;p) i Windows XP przy ladowaniu minie ten pasek na dole z 4 razy. Gdy zas podlaczam stary jakis-tam dysk 4GB to przy ladowaniu Windy mija pasek tylko raz gora poltora. Czym moze byc to spowodowane?

Mam jeszcze z tym taki rebus ze przy proobuje uruchomienia, skopiowania czegos z tego malego dysku Winda sie wiesza, ale to chyba wina sterow - nie za bardzo chce mi sie to sprawdzac.

1682615[/snapback]

Winda ma pochrzanione wykrywanie napedow na IDE, czasami potrafi stac w tym miejscu 10 sekund i zastanawiac sie nad nieistniejacym napedem :lol: :lol:

Poza tym np. na plytach z nforce2/3/4 bez zainstalowanego IDE S/W.... startuje 2 razy dluzej (z reka na zegarku....)...

Ogolnie zasady musza byc zachowane zeby winda pier....olca nie dostawala z tymi napedami... (dlugi start/znikajace napedy/niedzialajace UDMA/ etc.) - chleb powszedni :razz: :razz:

A dlaczego czepiem sie akurat IDE... a no wlasnie dlatego ze zabiera mu to czesto gesto pol czasu startu windowsa :mur: :mur: :mur: :mur: :mur:

Co do jakiejs rady

1.Najnowsze stery do MoBo

2.Tasmy IDE podlaczane zgodnie z zasadami , niebieska wtyczka do Mobo, druga jako SLAVE , ostatnia jest MASTER

3.Zworki na dyskach i napedach ustawione zgodnie z TYM na ktorej wtyczce wisi dany naped (na tym windows potrafi "sobie pomyslec bez sensu...")

4.Napedy optyczne podlaczamy pod osobna tasme niz dyski twarde.

5.Obowiazkowo uzywamy tasm 80 zylowych (ATA66/100/133)

To tak na "Dzien Dobry" .... moze cos akurat sie przyda

Edytowane przez best-boy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi