Skocz do zawartości
sector

Poczatkujacy W C I Juz Mam Problem

Rekomendowane odpowiedzi

poniewaz w szkole dopiero zaczynam jezyk C a wczesniej mialem delphi mam maly problem. ( odrazu zaznaczam ze nie chce zeby ktos za mnie zrobil zadanie !!!) mam do zrobienia zadanie ze wczytyje z klawiatury 3 liczby typu double i potem za pomoca if lub if-else wyznaczam najmniejsza liczbe. program kompiluje sie i dopuki jest typ double to program pokazuje zawsze ze liczba najmniejsza to liczba A ! natomiast jesli zmienie na integer to program smiga jak zloto. w sumie nie wiem czemu :-P ten sam program napisany "tak samo" (te same warunki) w delphi smiga i wyniki zawsze sa dobre. wiec moje pytanie co jest zle ? moze mi ktos pomoc? normalnie zapytalbym wykladowcy ale wiecej czasu go nie ma niz jest :-P

#include <stdio.h>#include <conio.h>#include <math.h> using namespace std;int main(){ int a,b,c,d;printf("Zadanie nr. 10 (b)\n");printf("Podaj A:\n");scanf("%d",&a);printf("Podaj B: \n");scanf("%d",&b);printf("Podaj C: \n");scanf("%d",&c);if (a < b){        if (a < c) printf("najmniejsza %d",a);        else       printf("najmniejsza %d",c);        }       if (b < a){        if (b < c) printf("najmniejsza %d",b);        else       printf("najmniejsza %d",c);        }       getch();}

chodzi oto ze z typem double to nie dziala ale jesli zmienie to na integer to smiga jak zloto :-P

aha moze to tez wazne bo nie wiem, uzywam programu dev-cpp

Edytowane przez sector

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

%d w stdio (printf scanf itd) to DECIMAL a nie DOUBLE

masz 2 rozwiazania:

1. uzywaj floatow i %f

2. uzywaj double i %.16f

1683921[/snapback]

probowalem uzyc tego %.16f ale program sie wysypuje jakies liczby wyskakuja nie wiadomo skad i moge wpisac tylko dana "a". nie moge uzywac floatow bo mam konkretnie uzyc typu double. jesli uzyje typu int to program smiga jak zloto i wlasnie nie wiem co sie dzieje :-P

tutaj masz tresc

Wczytać z klawiatury 3 zmienne typu double. Wyznaczyć liczbę minimalną stosując:

a) tylko operator warunkowy (?).

B) tylko instrukcje warunkowe (if lub if-else

potem juz sobie pogradze z tym "?" bo to nie jest trudne ale nie wiem czemu akurat typ double mi nie dziala :-P a integer smiga. cyrk istny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi