Skocz do zawartości
Gość

MatroX i big problem pomocy!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Mam strasznie wielką prośbę do fachowców otóż kupiłem sobie nowy dysk i jak zainstalować windowsa na nim??? Pytanie proste jednak nie do końca ponieważ... cd-rom mi się rozleciał, ale pomyślałem, że może jest jakiś sposób aby windowsa instalnąć z drugiego dysku (Jest to 3,4GB Samsung na, którego przegrałem całego wina98 – cd-rom wtedy jeszcze działał ;))??? Tylko jak to właśnie wykonać??? jeśli podłącze ten nowy dysk zamiast cd-romu, a ten 3,4 jest jako master, w windowsie go nie widać. Aha jeszcze jedno ten nowy to istna dziewica nic nie było przy nim robione nie był formatowany no po prosru nic. Mam nadzieję, że ktoś coś wymyśli J oczywiście dysk jest sprawny w biosie wykryty. Jeśli ktoś nie zna odpowiedzi na moje pytanie proszę nie pisać bezsensowanych postów!

Pozdroffffffka for ALL

Jeśli to offtopic to sorry, ale bardzo mi zalerzy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze format. Po drugie to podlaczasz dysio 3,4 GB jako master i odpal go z poziomu DOS. Skopiuj instalke na nowego twardziela i potem z nowego (juz nie potrzebujesz 3.4GB wiec nowy na master) odpalasz instalke.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten dysk to chyba Maxtor, a nie Matrox. Chyba, że się Matrox przerzucił na dyski. Spróbój tak jak mówi Kaeres. Jeżeli nie to go formac z czystego Windosa (dosa z dyskietki startowej WinMe np.) Potem SYS (litera dysku): i skopiuj instalke i zainstaluj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gr00bY Mazur"]

O sorry z ta nazwa to sie walnolem, ale  :oops: .

I co próbowałeś naszymi metodami (Kaeresa i moją)?

Ps. Da radę sformatować ten dysk w DOS'ie?

To tak dla potomnych napisze jak to zrobić. Otóż kombinowałem trochę i trzeba zrobić tak:

-Dysk nowy podłączyć jako Master

-Wsadzić dyskietkę startową wszystko jedno jaką i porobić partycje

-Potem podłączamy dysk na, którym znajduje się windows w moim przypadku ten 3,4GB i nasz spartycjonowany dysk wykryje „wspaniały” winzgroza ;).

-Potem klikamy na utworzone dyski i formatujemy je z windowsa klikając prawym przyciskiem mychy ;)

-I to by było na tyle mamy działającego kompa

PS: Borze jaką ja mam teraz cisze w kompie jednak warto było wziąć tego maxtora bo ten samsung 3,4GB to masakra nawet w nocy jak chciałem z dziewczyną na gg pogadać to mnie starzy nakrywali, ale teraz nie dadzą rady haha jestem górą :). Aha wszystkim dzięki za rady i oczywiście pozdrofka dla groobego i Kaeresa za szczególną pomoc :) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam zawsze podpinam dysk byle jak , master czy slave to nie ma znaczenia ,wystarczy botowanie odpowiednio ustawić ale nawet to nie zawsze jest koniecznie. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...