Skocz do zawartości
prezesrm

Pamięc fizyczna

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam mały proble, otoz zauwazylem ze jak komp mi troche pochodzi totrace płynnośc w grach i niektorych pamiecio-zernych programach. Mam 512DDR RAM i w opcjach karty graficznej jest napisane:

Całkowita ilosc pamieci fizycznej: 523.xxx

a w "ilosc wolnej pamieci fizycznej wacha sie w zaleznosci od dlugosci chodzeniia kompa od 350.xxx do nawet 8.xxx !

Są moze jakies programy zerujace ta pamiec do takiego poziomu jak po restarcie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No jak masz 512MB to nie ma sensu urzywać Win9x bo on się góbi przy zarządzaniu taką ilością pamięci. zostaje Ci albo WIN 2KSP3 albo XP. A co programów czyszczących ram to są między innymi Cachman ale to raczej nie ma sensu pod systemami NT.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli chcesz oczyścić pamieć to ściągaj RamIdle.

Najlepiej zainstaluj coś innego (czyt: 2k, XP) niż 98. Z tego co słyszałem 98SE ma ograniczenie z obsługiwanym ramem do 384MB. Nigdy więcej na tym systemie nie miałem więc nie wiem jak to jest, ale skoro masz aż 512M do XP bez problemu pochodzi.

Mam nadzieje, że nie jesteś jednym z tych co wykrzykują bez sensu "98 rulez, XP shit" bo raz im się ten system powiesił.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

xp. bez 2 zdan. jest ladny i kolorowy. zart.

tak na serio, to 2k jest troszke malo przyjazny jak na moj gust. wiele rzeczy sie gdzies chowa i trzeba wgrywac kupe poprawek po instalacji. xp duzo mniej roboty i sympatyczniej potem. szybkosc mniej wiecej ta sama z przewaga xp w multimediach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2k zajebiscie stabilny nigdy mi sie nie powiesil ale wolny traci z 30% umnie na wydajnosci natomiast xp jak microsoft mowil mial byc stabilny i szybki jest bardzo szybki szybszy niz win98se ale mniej stabilny potrafi sie zwiesic ( udostepniam lacze na nim moze dlatego czasem nie wytrzymuje) wiem ze dysk mi siada ale na 2k sygnalizowalo blad dysku a system chodzil dalej

ja slyszalem kiedys ze win 98se obsluguje tylko 192Mb ram to prawda ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi