Skocz do zawartości
kamisia

Amd Sempron...model Unknown

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam mały problemik. Wczoraj złożyłam dla kolegi nowy komputer. Problem polega na tym że system Windows XP SP2 nie rozpoznaje procesora.

Jak wchodzę w "Mój komputer" --> "właściwości", to jest napisane: "AMD Processor, Model Unknown".

Szczerze przyznam że mnie to zdziebko drażni :angry:

Dokładnie jest to Procesor: AMD Sempron 2600+ (socket 754) i działa na płycie głównej: Gigabyte K8NS (Triton nForce3).

Nie wiem w czym jest problem....czy ktoś może spotkał sie z podobnym zjawiskiem?

Pomocy!!!

Edytowane przez kamisia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowy bios nie grzebiesz w sprzęcie ;]. Tyle że poczytaj na forum jak to się robi. Czyli program np awardflash na dysku c plus pilk bios (mogą być w 1 katalogu).Uruchamiasz komp w dos wchodzisz do folderu z biosem + progam piszesz awardflash plik.bios. Enter komp się pyta jak nazwać plik ze starym biosem. Nazwe podajesz i violla. Jeszcze poczytaj na forum bo to skrutowe. Pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma innych możliwości :(. Windows nie rozpozna procka dopoki nie rozpozna go bios, a z sempronami na ogol sa problemy z rozpoznawaniem.

link do biosu

http://europe.giga-byte.com/MotherBoard/Fi...os_k8ns_f17.exe

musisz rozpakowac pliki i umiescic je na przyklad na dyskietce systemowej jesli nagrasz tam tez autoexec, ktory jest w archiwum to programowanie uruchomi sie automatycznie (chyba bedziesz musiala wcisnac Enter).

Jesli nie masz takiej dyskietki, (najlepiej zeby programowanie odbywalo sie z dysku, bo dyskietka raz ze moze sie uszkodzic po drodze, a dwa ze wolno z niej sie odczytuje bios) to mozna rozpakowac do np: C:\Bios. Pozniej zbootowac z czegos jak Hiren`s Boot CD 6.0 opcja DOS\NTFS Pro

a pozniej wpisac po kolei:

c:

cd\bios

autoexec

po zaprogramowaniu bedzie widzial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wgraj nowy bios do płyty może bedzie OK...

1686496[/snapback]

Nowe wykrywaja Semprony a gubią sie na ' Athlonah(starszych) , i vice versa :), to z powodu podobienstwa tych prockow, ale to ze zle wykryje nie przeszkadza mu w pacy...

Nie przejmowal bym sie tym. chyba ze autorowi topica chce sie flaschowac :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi