obi_mar Opublikowano 8 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2005 Witam ! Mam problem. EPOX 8KRA2I, Athlon XP 2500 Barton, Barracuda 160 GB ATA, ostatni aktulany BIOS. W Piatek (2005.10.07) dokupiłem Barracuda 7200.8 250 GB SATA. Podpiąłem. Start. W BIOS'ie włączona opcaj SATA. Teoretycznie OK. Komp startuje, test pamięci, zgłasza się BIOS od kontrolera SATA, wykrywa dysk na Serial_Ch0 Master: ST3250823AS. Naciskam <Tab> i wchodzę do opcji konfiguracji kontrolera. Na ekranie mam menu od: VIA Tech. VT8237 SATA RAID BIOS Ver 2.20. I na tym koniec. Opcje Menu oczywiście się wyświetlają (Create Array, Delete Arra, ..itd) ale do żadnej nie można wejść, nie ma tzw. "aktywnego kursora". Z dostępnych klawiszy działa tylko "ESC" - wyjscie z Bios'u SATA. W BIOS'ie od płyty wszystko jest OK, jest "aktywny kursor". Sądziłem że może z dyskiem jest coś nie tak, albo gdzieś kable nie łączą, ale spr. było OK. Potem nawet odpiąłem dysk, i spróbowałem bez dysku - to samo. BIOS SATA startuje - ale menu jest "martwe". Jeśli ktoś się spotkał z takim problemem, to będę wdzięczny za poradę. pozdr. OBI Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nargil Opublikowano 9 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2005 moze jest martwe bo masz tylko 1 dysk ? Co ty chcesz raida na 1 hdd postawic ? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obi_mar Opublikowano 9 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2005 moze jest martwe bo masz tylko 1 dysk ? Co ty chcesz raida na 1 hdd postawic ? :) 1690720[/snapback] Nie miałem zamiaru tworzyć RAID'a na 1 HDD. ( to by była trochę trudna "sztuczka" !!!!!! -:) ) Kontoler SATA RAID oferuje opcje RAID 0,1 oraz JBOD. JBOD (Just a Bunch of Drives) - standardowa obsługa dysków twardych. Każdy z dysków twardych obsługiwany jest jako pojedynczy, logiczny napęd (bądź kilka napędów logicznych w przypadku podziału dysku na partycje). Kontroler macierzowy pełni w tym wypadku rolę standardowego kontrolera dysków, a co za tym idzie - brak jakiejkolwiek funkcji zabezpieczania danych typowej dla macierzy. I ta właśnie opcję chciałem wykorzystać. W przypadku RAID'a trzeba dwa dyski żeby było z czego zrobic macierz, ale przy JBOD powinien wystarczyc jeden (teoretycznie) ??? pozdr. OBI -:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...